POJAZDY Polish Road Set
|
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Skoro tramwajów nie zrobię to tak. Pomyślę o FIRS. Gdzie znajdę pełną listę towarów z tego?
Po cichu liczę że obecne typy nadwozia będą wystarczać do tych towarów dzięki czemu wystarczy że dorysuję i dodam nowe animacje do istniejących pojazdów bez potrzeby programowania nowych.
Podbijam temat bo dorobiłem kolejne pojazdy do setu. Trochę to było irytujące że pierwszy pojazd był dostępny dopiero w 1945 więc poszukałem na necie co jeździło u nas dużo wcześniej i znalazłem. Teraz dzięki Ursusowi A pierwszy pojazd dostępny jest już w 1927 czyli znacznie wcześniej. Niestety z powodu pewnych ograniczeń GRF Makera Ursus A i Ursus AZ towarzyszą nam do 1945 roku.
Dodatkowo brakowało w moim secie nowoczesnego autokaru używanego jako PKS. Był tylko Autosan H9 z lat komunistycznych, później same autobusy miejskie. Teraz się to zmieniło - mamy Autosan A1010T.
Podobnie pojawił się w secie przegubowy Solaris Urbino 18 więc przegubowce nam nie znikną z czasem.
Tutaj pełna lista pojazdów z tego setu:
[Obrazek: busyiautafull.png]
Raczej nie przewiduję prędkiego dodania nowych pojazdów, chyba że kilka nowych tirów lub coś pomiędzy Ursusem A a Starem 20 a może fikcyjnych pojazdów z przyszłości.
Najnowsza (v4) wersja do pobrania tutaj:
http://www.mediafire.com/?g75o4truzxfz07l
Liczba postów: 21
Liczba wątków: 3
Świetne! Kupa dobrej roboty. Mamy już polską kolej, polski budynki i polskie pojazdy drogowe. Od czasu pierwszego Transport Tycoona gram tylko w klimacie umiarkowanym, choć chęć na tropiki jest co raz większa. Ale jak widzę, takie dodatki to wiem, że ciężko będzie z tymi 'wakacjami'
Tak swoją drogą. Pojęcia nie mam o tworzeniu grf, więc proszę się nie gniewać. Nie mamy stricte polskiej grafiki lotniczej. Czy możliwe byłoby teoretycznie poskładanie z istniejących już plików setu pasującego merytorycznie dla Polski?
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
No ja właśnie miałem taką małą tajemnicę, chciałem samemu zrobić wszystkie samoloty LOTu od lat 20 XX wieku do dzisiaj, i tylko mialbym problem z zakodowaniem ich. Ale skoro już to powiedziałem to może kiedyś ktoś mógłby mi pomóc w kodowaniu nich, przynajmniej "skopiować" z innego setu całe te "stringi" i tylko dane w nich pozmieniać. 
Już miałem się niedługo do tego zabierać
Ja ogólnie nie mam o tym większego pojęcia. Próbowałem bawić się jakimiś aplikacjami do GRF, posługiwałem się nimi wedle wskazań jednak wychodziły jakieś błędy. Stringi - rozumiem chodzi o obrazki? Jakby komuś się nie chciało wzbogacać palety malowań dla samolotów chętnie pomogę. To mi szło chyba całkiem nieźle.
Myślę że mógłbym bez problemu zakodować samoloty w GRF Makerze, jeśli ktoś dałby mi sprite wraz z wypisanymi parametrami.
A wracając do drogowego setu - jeśli zauważycie jakieś błędy piszcie tu bo nie testowałem tej wersji jakoś dokładnie (w końcu to tylko trochę nowych pojazdów).
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
(27-03-2012, 00:39)SmokHaosu napisał(a): Ja ogólnie nie mam o tym większego pojęcia. Próbowałem bawić się jakimiś aplikacjami do GRF, posługiwałem się nimi wedle wskazań jednak wychodziły jakieś błędy. Stringi - rozumiem chodzi o obrazki? Jakby komuś się nie chciało wzbogacać palety malowań dla samolotów chętnie pomogę. To mi szło chyba całkiem nieźle. Pokaż jakieś sprity, najlepiej w odpowiednim wątku.
Spokojnie. Chyba trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Nie miałem na myśli, że jestem genialnym twórcom spritów, który dziwnym trafem nie potrafi ich zakodować. Napisałem, że ściągnąłem te narzędzia, które wygooglowałem i za pomocą któregoś z nich malowałem jakieś sprity. Z resztą bazujące na gotowym przykładzie bo sam nie wiem jak od początku to wyskalować. Do samolotu przydałby mi się jakiś przykładowy jeden, ale żadnego nie znalazłem. Bardzo uporczywie nie próbowałem, ale z gotowego GRF wyjąć mi się nie udało nic.
Postanowiłem narysować kilka dodatkowych tirów bo uznałem że w przeciwieństwie do autobusów mamy mały ich wybór.
[Obrazek: shintirs.png]
Od góry:
Scania R470
Volvo FH12
Renault Magnum
DAF XF
MAN TGA
I tu moje pytanie, do czego ich użyć w secie? Bo każdy tir w secie może przewozić każdy ładunek i każdy ma tą samą pojemność (pojemność ma naczepa). Jakieś pomysły co do nich czy zostawić set na razie takim jaki jest?
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Można jeszcze dodawać propozycje tramwajowe i trolejbusy czy już raczej nie :<?
Niestety jak wspomniałem wcześniej GRFMaker nie pozwala na tworzenie tramwajów więc w tym secie zwyczajnie nie mogą się pojawić  Co do trolejbusów można by je zrobić jako zwykłe autobusy ale osobiście uważam że byłoby to dziwne. Więc prosiłbym o propozycje pojazdów spalinowych które mogły by urozmaicić ten set w praktyczny sposób (nie w taki abyśmy mieli 3 prawie identyczne ciężarówki - o zbliżonych latach występowania, ładowności, prędkości i cenie).
Przykładowo Kamaz wywrotka który wyręczyłby stary w wożeniu materiałów sypkich (lub tylko rudy żelaza i węgla) - bo byłby czymś pomiędzy zwykłą ciężarówką a "tirem" - wolniejszy od ciężarówki ale szybszy od "tira" oraz bardziej ładowny od ciężarówki a mniej od "tira".
Podbijam temat bo zauważyłem że wczesne autobusy z tego setu są mało praktyczne w większych miastach i trzeba ich sporo. Dlatego przerobiłem pojemności na prawie realne (zdarzają się różnice 5-10 pasażerów niż w rzeczywistości), sprawi to że kolejne autobusy jako zaletę będą miały głównie większą szybkość. Myślę że ta wersja (oznaczona jako v4R ) będzie bardziej grywalna.
--==LINK==--
http://www.mediafire.com/?5oeebzkscn3wlw1
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
(01-08-2012, 19:45)Sojita napisał(a): Myślę że ta wersja (oznaczona jako v4R ) będzie bardziej grywalna.
Chwała Ci o Wielki, dzięki.
Odkryłem jak zrobić różnice w awaryjności pojazdów. Dzięki temu planuję teraz znacząco powiększyć wybór ciągników siodłowych. Tak aby mieć kilka podobnych w danym okresie (nie jak obecnie tylko 1) a tym samym mieć jakiś wybór.
Aby mimo tej samej ładowności i podobnej prędkości mielibyśmy wybór czy tańszy w użytkowaniu ale droższy w zakupie, czy najtańszy w zakupie ale najbardziej awaryjny itp.
I tu moja prośba:
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś podał mi propozycję przynajmniej jednego dodatkowego ciągnika w danym okresie.
Aby był wybór pomiędzy Jelczem 317 i czymś jeszcze. Aby była alternatywa dla Volvo F12 zanim pojawi się Scania s4 itd.
Możecie podać tylko nazwę pojazdu, informacje w których latach go umieścić, jak wygląda, jakie dać mu parametry już sobie mogę znaleźć, choć im więcej podacie tym szybciej to zrobię.
Podbijam temat, aby poinformować że pracuję nad kolejną wersją setu.
W której liczba ciągników siodłowych zwiększy się z 5 do 13 (o ile mam jeszcze tyle wolnych ID), zostanie wyeliminowany fikcyjny Renault MNDF a ostatni pojazd pojawi się w 2008 roku.
09-08-2012, 16:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-08-2012, 16:49 przez wib_wk.)
A dałbyś radę wprowadzić kompatybilność towarów z FIRS? Np. piasek, kamienie, rudę żelaza, boksyt, złom, maszyny, alkohol, mleko, chemikalia, drewno, deski, wełnę, itd.
(09-08-2012, 16:49)wib_wk napisał(a): A dałbyś radę wprowadzić kompatybilność towarów z FIRS? Np. piasek, kamienie, rudę żelaza, boksyt, złom, maszyny, alkohol, mleko, chemikalia, drewno, deski, wełnę, itd.
Widzę w wyborze towaru/ów pojazdu tylko 4 custom cargo.
Muszę poznać ID towarów z FIRS aby mieć pewność czy jest taka możliwość, bo może być tak że sporo korzysta z ID np towarów klimatu zabawkowego.
Przy czym obawiam się że z powodu ograniczeń GRF Makera w którym pracuję wiele nie zdziałam :/
Na razie powstrzymam się z wydaniem nowej wersji setu do czasu aż mi ktoś powypisuje ID FIRSowych towarów.
(09-08-2012, 17:47)Sojita napisał(a): (09-08-2012, 16:49)wib_wk napisał(a): A dałbyś radę wprowadzić kompatybilność towarów z FIRS? Np. piasek, kamienie, rudę żelaza, boksyt, złom, maszyny, alkohol, mleko, chemikalia, drewno, deski, wełnę, itd.
Na razie powstrzymam się z wydaniem nowej wersji setu do czasu aż mi ktoś powypisuje ID FIRSowych towarów.
Na pewno zna je TadeuszD, myślałem że wiesz o tym.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
Ostatnie posty
|
Projekt polskie budynki
|
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19 |
Projekt polskie budynki
|
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10 |
Projekt polskie budynki
|