POJAZDY Polish Road Set
|
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
Ja osobiście usunąłbym przy każdym pojeździe nazwe Autobus albo Ciężarówka. A i wszystkie Stary 20 i 25 dodać do jednego i żeby można go przebudowywać na inne wersje
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Kiedy trafia na serwery?
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
(21-12-2011, 15:24)Czajnikowiec napisał(a): Ja osobiście usunąłbym przy każdym pojeździe nazwe Autobus albo Ciężarówka. A i wszystkie Stary 20 i 25 dodać do jednego i żeby można go przebudowywać na inne wersje
No w porządku. W sumie po obrazku widać co to za pojazd.
Co do przebudowy o ile na pakę możemy nasypać dowolny materiał sypki czy do paki dodać plandekę aby wozić towary o tyle platforma na drewno/stal czy cysterna to już zupełnie inna konstrukcja - to chciałem oddać, taka nutka realizmu.
Jak będę dodawał ciągniki siodłowe (a będę na pewno bo mniej więcej już umiem tworzyć pojazdy przegubowe) to zrobię do kupienia tylko jeden ale możliwy do przebudowania na każdy inny towar - bo ta przebudowa będzie tak naprawdę zmianą naczepy.
Ps. Zapomniałem wymienić w liście trójosiowego Solarisa 15 dostępnego kilka lat po Solarisie 12 - jest wolniejszy ale pomieści więcej osób.
Podbijam temat bo...
Skończyłem. Dodałem wszystko na co wpadłem. Zostały 4 domyślne pojazdy z umiarkowanego. Jeśli macie jakieś pomysły na 4 polskie pojazdy których tu nie ma a które wniosły by tu coś nowego, śmiało piszcie.
Oto pełna lista tego co mamy w tej wersji:
[Obrazek: busyiautafull.png]
W przypadku stara s2000 doszedł dodatkowy, pojedynczy model - skrzynia. Przewozi on towary, z tego też powodu nie można przebudować wersji paka Stara S2000 na towarową.
Jak pisałem wcześniej, takie małe oddanie realizmu.
Ciągniki siodłowe dostajemy domyślnie z naczepą na towary ale możemy to przebudować na wszystko inne (prócz poczty i kosztowności od tego jest Nysa, Żuk i Lublin). Są wolniejsze od zwykłych ciężarówek ale bardziej pojemne.
--==Link do downloadu tej wersji==--
http://www.mediafire.com/?0d1s79ovvou4gv5
Bierzcie, ściągajcie, testujcie i komentujcie
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
23-12-2011, 16:20
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-12-2011, 16:21 przez Czajnikowiec.)
Świetna robota, ale zauważyłem że nie ma wszystkich pojazdów które są na tej liście powyżej. U mnie nie ma Stara 2000, Lublina, a Renault MNDF w depocie nie ma nazwy. Jest szare pole, bez liter. Ogólnie to jest ok, poza tymi błędami.
Czy byłoby możliwe żebyś zrobił króciutki tutorial jak kodować w grfmakerze? Bo ja zawsze dochodziłem do miejsca gdzie klikało się ten przycisk GRF, i zamiast stworzyć plik, wyskakiwał mi błąd i nie mogłem przejść dalej. Robiłem wszystko według tego co było napisane w tutorialu który znalazłem w internecie, i za każdym razem wyskakiwał mi ten sam błąd w tym samym miejscu.
Gdyby było to możliwe, kontynuowałbym pracę nad tym setem, dodałbym więcej pojazdów, starałbym się rozkminić pojazdy przegubowe.
P.S. Jaki to jest Renault MNDF, bo nawet w google grafika nie ma takiego modelu?
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
Renault MNDF? Nie znam takiego
hmmm Musze sie upewnic czy omylkowo nie wyslalem nie ten plik - maly chaos w zwiazku z dodawaniem nowych rzeczy. Co do nowych - dodam jeszcze 3 autobusy przegubowe i jakiegos nastepce lublina w roku 2000ktoryms.
Co do tajemniczego renaulta - wybieglem nieco w przyszlosc, pojawia sie on w roku 2012, jest narysowany na bazie rysunku koncepcyjnego i jest fikcyjny...
Podbijam! http://www.mediafire.com/?mmt0y98978vrz5q - to jest link do poprawnej wersji, okazało się że jednak się pomyliłem -_-. Zrobiłem małe porządki i teraz powinno być ok. Sprawdźcie czy nie ma już problemów z tym setem.
Star 200 pojawia się w roku 1976 a Star s2000 pojawia się w roku 1998.
Dodam do tego setu jeszcze z 3 autobusy przegubowe (najwolniejsze ale najpojemniejsze) i jakiegoś futurystycznego następcę Lublina w roku 2014+ chyba że to moje wybieganie wam przeszkadza wtedy "zakończę" nowe pojazdy w roku 2011.
Liczba postów: 395
Liczba wątków: 22
24-12-2011, 03:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2011, 04:14 przez KOZACKI BOHUN.)
Do tej pory nie testowałem GRF bo jakoś nigdy nie ciągnęło mnie do autobusów ale skoro są ciężarówki to musiałem to sprawdzić
Zatkało mnie jak to zobaczyłem:o Jak kurcze można tak dobrze odwzorować ciężarówki w takiej małej ilości pikseli? Przecież jak kupiłem Scanie spodziewałem się zbitki kolorowych pikseli a tu mam mały samochodzik jak prawdziwy  Kawał super roboty  Jest trzecia w nocy a ja nadal napierdzielam tymi samochodzikami i aż chce się je dotknąć
Jeśli chodzi o moje skromne uwagi to:
- dałoby radę zrobić by na zakrętach naczepa + ciągnik bardziej trzymały się kupy? znaczy się by naczepa szybciej zaczynała skręcać
- naczepy mogłyby być trochę dłuższe, wywrotki i cysterny powinny być też trochę niższe od kabin
- przy wielkości ładunku trzeba pozmieniać jeśli oczywiście ma być realistycznie: na naszych drogach normalny skład maksymalnie może ważyć do 40t. 8-9t waży ciągnik, naczepa 6-9t, do tego około 1-2 tony paliwo i płyny. reszta to ładunek. 44 tony jak dla mnie to dwa razy za dużo.
- czy węgiel może być bardziej czarny, bardziej widoczne pojedyncze drzewa po załadunku a stal w wielkich rolkach?
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
24-12-2011, 12:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2011, 12:58 przez wib_wk.)
Zawodowo wygląda, nie chciało by Ci się jeszcze sięgnąć trochę do pojazdów dwudziestolecia międzywojennego?
Cieszę się że się podoba, zwykłem twierdzić że lubię i umiem rysować w paincie.
Prócz uzupełnienia setu o wspomniane autobusy przegubowe i futurystycznego następcę Lublina rozważę dodanie czegoś pojawiającego się wcześniej... Najwyżej w 1939 wszystko zmieni się na ople blitz, hanomagi i panzery I-II xD
(24-12-2011, 03:19)KOZACKI BOHUN napisał(a): - dałoby radę zrobić by na zakrętach naczepa + ciągnik bardziej trzymały się kupy? znaczy się by naczepa szybciej zaczynała skręcać
- naczepy mogłyby być trochę dłuższe, wywrotki i cysterny powinny być też trochę niższe od kabin
- przy wielkości ładunku trzeba pozmieniać jeśli oczywiście ma być realistycznie: na naszych drogach normalny skład maksymalnie może ważyć do 40t. 8-9t waży ciągnik, naczepa 6-9t, do tego około 1-2 tony paliwo i płyny. reszta to ładunek. 44 tony jak dla mnie to dwa razy za dużo.
- czy węgiel może być bardziej czarny, bardziej widoczne pojedyncze drzewa po załadunku a stal w wielkich rolkach?
- Musiałbym ostro pokombinować z koordynatami X i Y w sumie aby uzuskać to co jest musiałem się nieźle namęczyć, spróbuję przesunąć całość pojazdu i zobaczyć co wyjdzie.
-Też mi się tak wydaje ale przedłużenie ich to zmiany w X i Y czyli sporo roboty,
cysterny są niższe (od najwyższych ciągników bo są różnej wysokości) choć nie wiem czy dobrze to widać, wywrotki obniżę choć to znów się wiąże ze zmianami w X i Y
-Jak pisałem set tworzyłem w duchu OTTD więc na bazie podstawowych jednostek ot zwykła ciężarówka wozi tak jak domyślne pojazdy ok 20 ton a ciągnik 2x więcej,
myślę że wprowadzenie realizmu w ładunkach sprawi że pojazdy drogowe będą bezużyteczne bo 5-10 ton na zwykłych ciężarówkach to nic, chyba że ktoś chce zapchać drogi armiami pojazdów.
- Tak, w przypadku "tirów", drzewom zmienię kontrasty a stal... Zrobiłem ją jako podłużne rury, widziałem kilka razy coś takiego (no i łatwiej było to narysować) ale jeśli bardzo chcecie mogę przerobić
Podsumowując postaram się coś z tym zrobić ale prędko to nie nastąpi więc póki co musicie się zadowolić tym co jest i przymrużyć oczy na te błędy.
Zapomniałem jeszcze wspomnieć że żółte elementy na obrazku w autobusach są w drugim kolorze firmy podobnie jak niektóre naczepy bądź ich elementy.
(Na koniec posta mały dowód potwierdzający pierwsze zdanie:
personifikacja EP09 w dwóch różnych malowaniach: http://desmond.imageshack.us/Himg833/sca...res=medium oraz personifikacja EN57 w trzech różnych malowaniach: http://desmond.imageshack.us/Himg690/sca...res=medium)
Podbijam temat bo opracowałem kolejną, tym razem już na 90% ostatnią wersję tego setu.
Poprawiłem trochę ustawienie ciągników z naczepami aby się tak nie rozlatywały na zakrętach, zwiększyłem również długość naczep.
Aby wyeliminować całkowicie domyślne pojazdy klimatu umiarkowanego dodałem 3 autobusy przegubowe (są najwolniejsze ale za to najpojemniejsze) oraz następcę Lublina.
Pełna lista pojazdów setu:
[Obrazek: busyiautafull.png]
---=== Link do downloadu wersji 3. ===---
http://www.mediafire.com/?x0lxhtr4aik3h74
Jakby coś było nie tak (np. znów pomyliłem linki) od razu piszcie. W niedalekiej przyszłości planuję zrobić mały kurs GRF Makera na przykładzie pojazdu drogowego.
Liczba postów: 2
Hej.
Odwaliłeś kawał świetnej roboty. Ja osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie twojej ciężkiej pracy jaką wykonałeś dla graczy z całej Polski!
Wcześniej pisałeś aby pisać ci jakieś propozycje odnośnie pojazdów jakie mogą się pojawić w twoim NEWGRF-ie.
Widziałem w jakimś brytyjskim NewGRF londyńską taksówkę która mieści 5 osób...jest szybka i fajnie wygląda.
Ja w twoim NEWGRF chętnie zobaczył bym jakąś garbatą Warszawę M20 w roli taxi a w późniejszych latach Fiata 125p, Poloneza lub bliżej 2000r. Daewoo Nexia lub Lanos.
Mieści 5 osób i miło było by zobaczyć osobówkę pomiędzy dużymi tirami i autobusami.
Dokładnie, zawsze marzyłem żeby zobaczyć jakaś osobówkę w mieście 
I to szybkie i awaryjność b.niska
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
17-01-2012, 17:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-01-2012, 17:14 przez TadeuszD.)
(17-01-2012, 16:05)Rysh napisał(a): I to szybkie i awaryjność b.niska 
Noo... Dobrym samochodem to nawet 300 km/h w nocy po mieście da się wycisnąć! Co prawda nie była to taksówka... 
Ciekawe, jak taki samochodzik radziłby sobie w OTTD między innymi pojazdami? Myślę, ze większość czasu stałby w korku...
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Projekt Polskie Drogi nadal aktualny?Ponieważ dosyć długo o nim nie czytałem , Narazie to są same osobówki i cięzarówki ? Czy może już coś więcej poszło ?
Jak widać tu jest wszystko co jeździ w tym secie: http://img221.imageshack.us/img221/981/b...tafull.png
Set jest moją uboższą wersją planowanego projektu Polskie Drogi, bardziej pod domyślny klimat gry.
Jeśli miałbym go o coś poszerzyć to o coś praktycznego - tramwaje. Ale obecnie skupiam się na projekcie polskie budynki.
Liczba postów: 2
Polskie budynki też super sprawa ale jak znajdziesz chwilkę czasu pomyśl o polskich osobówkach...z twoim setem pociągi są już mi nie potrzebne ;-)
Liczba postów: 192
(17-01-2012, 20:19)Sojita napisał(a): Jeśli miałbym go o coś poszerzyć to o coś praktycznego - tramwaje. Ale obecnie skupiam się na projekcie polskie budynki.
A nie chciało by Ci się uzupełnić listę towarów o FIRS?
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
|