Ocena wątku:
  • 15 głosów - średnia: 4.53
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOLEJ Polish PKP Set v2.0
Dzisiaj w nocy przerobiłem Pt31 (tą z tego wątku) oraz Bipę, aby nadać im długość zgodną z przyjętym wzorem. Skończyłem też kodować wagon 101C (Pdn).
Tym samym lista taboru, który potencjalnie może znaleźć się w PKP Secie 2.0 wygląda następująco:
  • parowóz Tp4,
  • parowóz Ok1,
  • parowóz Pt31,
  • wagon osobowy 111A/112A (1, 1/2 i 2 klasa),
  • wagon pocztowy 101C (Pdn),
  • wagon piętrowy Bipa/Bhp,
  • węglarka dwuosiowa Wddo/Wddoh,
  • wagon kryty dwuosiowy Kdt/Kdth,
Wieczorem wrzucę jakies screen'y albo wystawię wersję "nightly" tego GRF-a.
Odpowiedz
http://www.modelarstwott.pl/files/ottd/PKP-2.0.1.grf
Grę testową najlepiej zacząć po 1968r. Wtedy dostępne są już wszystkie wagony. W 1990r zmienia się malowanie nowo zakupionych wagonów. Stare dalej jeżdżą zielone, więc można bawić się w kolorowe składy. Wagony klasy 1 lub 1/2 uzyskuje się przez przebudowę "dwójki":

[Obrazek: 437Przebudowa1_2.png]

Przebudowywalny jest także wagon pocztowy. Oprócz poczty może on wozić kosztowności, złoto i diamenty.
Na koniec mała uwaga - ponieważ jest to bardzo wczesna wersja robocza, to na tym etapie nie gwarantuję żadnej kompatybilności z kolejnymi wersjami tego NewGRF-a.
Odpowiedz
Ale o co chodzi z tymi długościami 11/8 itd? nie rozumiem na czym to polega. I czy bedzie można wykorzystać te szablony?
Odpowiedz
(29-11-2011, 16:24)Czajnikowiec napisał(a): Ale o co chodzi z tymi długościami 11/8 itd? nie rozumiem na czym to polega. I czy bedzie można wykorzystać te szablony?

chodzi o pixele... 11 dlugosc a 8 szerokosc zapewnie
Odpowiedz
(29-11-2011, 16:24)Czajnikowiec napisał(a): Ale o co chodzi z tymi długościami 11/8 itd?

Jeśli spojrzysz na rysunek powyżej, to zauważysz, że wagony tam widoczne są dłuższe niż te typowe, znane z TTD. Taki typowy wagon ma dokładnie 32 pixele długości. Obecnie OTTD umożliwia konstruowanie wagonów o zmiennej długości, będącej wielokrotnością 4 pixeli, czyli 1/8 długości zwykłego wagonu. Symbol 11/8 oznacza tyle, że konstruowany wagon będzie miał 11*4=44 pixele długości. Oczywiście w rzucie bocznym, bo w rzucie skośnym będzie odpowiednio krótszy.
Odpowiedz
coś pięknego... czekam z niecierpliwością na finalną wersjeSmile
Odpowiedz
Trochę co prawda niepokoję się gdy przeczytałem że ver.2.0 powstaje od nowa a nie poprzez poprawienie/naprawienie i uzupełnienie "starego" seta, ale mam nadzieję i życzę Wam tego aby tym razem się udało bo początki wyglądają bardzo zacnie.
Odpowiedz
Przez ostatnie kilka dni "walczyłem" z bardzo pożytecznym mechanizmem Smile , umożliwiającym podmianę kolorów sprite'a przez kod NewGRF-a. Dzięki niemu nie trzeba już projektować kilkudziesięciu (a czasem nawet kilkuset!) sprite'ów, przedstawiających wagon załadowany wszystkimi możliwymi ładunkami. Teraz wystarczy tylko jeden rysunek, który będzie odpowiednio "kolorowany" w zależności od tego, czy wagon wiezie węgiel, rudę, ziarno, itp. Tak to wygląda w praktyce:

[Obrazek: 676Eaos1.png]

Przy okazji mam pytanie do znawców - w którym roku PKP wprowadziło niebiesko-żółte malowanie wagonów towarowych, widoczne na tym zdjęciu?
Odpowiedz
Czy mi się wydaje, czy przypadkiem nie jest to genialna wiadomość dla naszego setu?
Odpowiedz
Czy genialna, to się okaże. Wink Ale na pewno jest to spore ułatwienie.
Widoczna na screenach węglarka 408W/430W składa się z "zaledwie" 24 sprite-ów, zamiast aż 280 (!), które byłyby wymagane do wizualizacji wszystkich towarów masowych z FIRS-a lub ECS-a. Podmiana kolorów odbywa się na podstawie odpowiednio spreparowanych palet kolorów.
Odpowiedz
Niebieskie węglarki zaczęły się pojawiać od 2004 roku. Przemalowywano typ 430W.

Cytat:Falnsów to po pierwsze. 2, fabrycznie malowano pierwszą serię Falnsów 441V. 436V malowano na brązowo, potem na niebiesko z żółtym. 440V niebiesko zółte, mogły być brązowe. Natomiast czerwone tylko 441V.

Jak ktoś z Was ma konto na Chomiku, to może zajrzeć poniżej. Skany książek, które są już niedostępne. Albo zapłacić 24 zł za pobranie wszystkiego.
http://chomikuj.pl/gargo/Wagony+Kolejowe
Odpowiedz
(04-12-2011, 09:38)niemiec napisał(a): Niebieskie węglarki zaczęły się pojawiać od 2004 roku. Przemalowywano typ 430W.

Tak też zrobiłem. Od 2004r zamiast wysłużonych 408W pojawiają się niebiesko-żółte 430W:

[Obrazek: 362Eaos2.png]
Odpowiedz
Jak patrze na te niebieściutkie cudeńka to aż miło się robiSmile Respekt!

Był spór na temat różnic między wagonem pierwszej klasy a tym z drugiej. Proponuję zróżnicować im prędkości maksymalne np dla II klasy max 120 km/h a dla tego z I max 200. Oczywiście różnica w ilości pasażerów też jest jak najbardziej trafna. Ograniczenia prędkościowe zawsze będzie można sobie wyłączyć w zaawansowanych jeśli ktoś nie będzie ich chciał.

We wcześniejszej wersji PKP Set'u denerwował mnie wygląd lokomotyw. Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem ale lokomotywy sprawiały wrażenie jakby każdy model rysowała inna osoba, w zupełnie innej skali i stylu. Mam nadzieję że w tym będzie inaczejSmile

Czy będzie możliwość zmieniania koloru taboru wraz ze zmianą barw firmy? Ciekawym pomysłem mogłoby być przebudowywanie lokomotyw w zajezdni do wersji Oryginalnej - PKP i Firmowej - w barwach gracza.
Odpowiedz
a co ze składami mieszanymi pierwsza i druga?, maja być tylko składy z jedynką albo dwójką ? to chore w rzeczywistości tak nie jest
Odpowiedz
Ew. co wagony klasy InterCity mają jeździć wraz z wagonami które się nadają na pociąg pospieszny?? To Moim zdaniem pomylone by było.
Niech zostanie jak jest w arkuszu kalkulacyjnym.
Odpowiedz
Dzięki za uznanie.Big Grin
(04-12-2011, 21:44)KOZACKI BOHUN napisał(a): Proponuję zróżnicować im prędkości maksymalne np dla II klasy max 120 km/h a dla tego z I max 200.

Zróżnicowanie w prędkości między klasą 1 i 2 jest oczywiście możliwe, choć może nie w aż takim dużym zakresie, gdyż wagony 111A i 112A miały max. 160km/h. Do jazdy z prędkością 200km/h planowałem zrobić wagony Z1 w barwach PKP IC.

KOZACKI BOHUN napisał(a):We wcześniejszej wersji PKP Set'u denerwował mnie wygląd lokomotyw. Nie wiem czy tylko ja to zauważyłem ale lokomotywy sprawiały wrażenie jakby każdy model rysowała inna osoba, w zupełnie innej skali i stylu.

Też mnie to denerwowało, dlatego każdą lokomotywę i wagon rysuję na nowo...Rolleyes Przy okazji dodaję różne bajery - otwierające się na stacjach drzwi w wagonach osobowych, itp. Wiąże się to z masą roboty, ale mam nadzieję, że komuś się to spodoba...

KOZACKI BOHUN napisał(a):Czy będzie możliwość zmieniania koloru taboru wraz ze zmianą barw firmy?

Co do kolorystyki, to technicznie nie ma przeciwwskazań, żeby np. lokomotywy przybierały kolory gracza. Jednak skoro ma to być PKP Set, to wyszedłem z założenia, że lokomotywy i wagony powinny być zgodne z wyglądem oryginałów, podobnie z resztą, jak to miało miejsce w poprzednim secie.
Jak już Set będzie gotowy, to wtedy będzie można pomyśleć o jego rozbudowie poprzez wprowadzenie np. parametryzacji, "włączającej" alternatywne grafiki z kolorami gracza.
Odpowiedz
(04-12-2011, 22:47)TadeuszD napisał(a): Dzięki za uznanie.Big Grin
(04-12-2011, 21:44)KOZACKI BOHUN napisał(a): Proponuję zróżnicować im prędkości maksymalne np dla II klasy max 120 km/h a dla tego z I max 200.

Zróżnicowanie w prędkości między klasą 1 i 2 jest oczywiście możliwe, choć może nie w aż takim dużym zakresie, gdyż wagony 111A i 112A miały max. 160km/h. Do jazdy z prędkością 200km/h planowałem zrobić wagony Z1 w barwach PKP IC.
Dlaczego tylko IC?? Przecież w latach 90-tych jeździły jeszcze w malowaniu "Papugi"
Wyglądało to tak http://www.wgk.home.pl/details.php?image_id=714 Fota pochodzi z 2006 roku. Czyli nie tak dawno robiona.
Odpowiedz
(04-12-2011, 22:59)robert051 napisał(a): Dlaczego tylko IC?? Przecież w latach 90-tych jeździły jeszcze w malowaniu "Papugi"
Wyglądało to tak http://www.wgk.home.pl/details.php?image_id=714
W PKP Secie nie będzie możliwości odtworzenia wszystkich jeżdżących po Polsce wagonów. Trzeba się więc zdecydować na te najlepiej znane lub najbardziej charakterystyczne.
Współczesne biało-szare malowanie IC wydaje mi się najbardziej uniwersalne.

Odpowiedz
(04-12-2011, 22:45)robert051 napisał(a): Ew. co wagony klasy InterCity mają jeździć wraz z wagonami które się nadają na pociąg pospieszny?? To Moim zdaniem pomylone by było.
Niech zostanie jak jest w arkuszu kalkulacyjnym.

mówiliśmy o jedynce i dwójce nie o interku
Odpowiedz
111A i 112A, czyli "standardowe" jedynki i dwójki zostawmy, tak jak jest na prawdę. Vmax = 160km/h, 80 osób dla klasy drugiej i 60 dla pierwszej. Jak nie, macie wszyscy macie bana Tongue Z jedynek mniej zarobisz, chociaż przy dużych zarobkach nie będzie to robiło dużej różnicy. Niestety prócz zróżnicowania kolorystyki składów, te wagony za bardzo się nie różnią.

Myślę, że Papugi nie są już tak znane. Kowalski i tak będzie pamiętał obecne malowanie IC.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Polish Train Set
Zakładam że działa, ...qamil — 19:42
Polish Train Set
Dzięki wielkie! Dobr...101ksl — 10:33
Polish Train Set
Tymczasowo wersja bę...qamil — 22:51