KOLEJ Polish PKP Set v2.0
|
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
Miód na moje serce jak czytam poprzednikow  Ciesze sie ze Rysh sadzi podobnie do mnie (pop temat). A w koncu skoro i tak wchodzimy w lata 2011+ nie wiadomo co u nas moze jezdzic za 5 lat (tzn wiadomo ze to samo bez zmian ale lekki odskok od rzeczywistosci nie zawadzi) Ogolnie by nic nie stalo na przeszkodzie jakbysmy/scie zmienili w ogole nazwe seta z Polish PKP na np Polish Trains czy ogolnie cos co w nazwie bardziej by sugerowalo jezdzace po polsce pociagi anizeli genialny tabor PKP ktory i tak jest na poziomie kambodzanskich mułow jucznych. Pomysl z nowymi i rozno-kolorowymi wagonami tez w deche
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
17-11-2011, 23:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-11-2011, 23:44 przez TadeuszD.)
(17-11-2011, 21:41)niemiec napisał(a): Będzie można wykorzystać istniejące już w secie wagony pasażerskie?
Pytanie do Tadeusza: Co jest lepsze? Przypisać kilka "ogólnych" wagonów dla danego typu towaru, czy kilka wagonów jednemu towarowi?
Nie ma istotnych przyczyn, dla których korzystanie z istniejącego taboru stałoby się niemożliwe. Zastanawiam się jednak nad opcją, umożliwiającą wyłączenie (ukrycie) wbudowanych lokomotyw i wagonów przez osoby, którym zbyt duża lista taboru będzie przeszkadzała.
Co do towarów, to jeden wagon może wozić wiele towarów, a jeden towar może być przewożony wieloma wagonami. Dlatego myślałem o dwuwymiarowej macierzy, żeby uwidocznić te wszystkie zależności...
No i chyba lepiej by było skupić się na typach konstrukcji wagonów a nie ich oznaczeniach UIC. Jedno oznaczenie UIC może przecież nosić kilka wagonów, czasem różniących się od siebie wyglądem. A to, co będzie jeździło pod OTTD powinno odwzorowywać konkretny wagon, czyli np. 3W/9W, 408W, 401Ka, 406R, itd.. Poza tym, niektóre oznaczenia UIC można całkowicie zaniedbać. Przykładowo, nie ma sensu wprowadzać różnicy między Eas-em a Eaos-em.
Mam jedno, za to zasadnicze pytanie: W jakich klimatach ma działać PKP Set?
Umiarkowany i arktyczny są oczywiste i chyba nie podlegają dyskusji. Ale co z pustynnym i zabawkowym? Do mnie one jakoś nie przemawiają, a ewentualne ich wykluczenie znacznie uprościłoby listę obsługiwanych ładunków.
P.S.
Co do propozycji rozszerzenia Setu o przewoźników prywatnych, zagranicznych, itp. to oczywiście da się to zrobić, tylko napisanie takiego super-mega-wypasionego seta może zwyczajnie przerosnąć nasze możliwości.
Wydaje mi się więc, że lepiej byłoby podzielić to na dwa Sety - jeden typowo PKP, a drugi rozszerzający o nowe (może nawet futurystyczne) pociągi. Mielibyśmy wtedy Polish Trains - PKP oraz Polish Trains - private operators.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Ja bym tylko zabawkowy wykluczył, bo na reszcie trzech się gra.
Prywatni przewoźnicy aż wcale takiego różnorodnego taboru nie mają. W większości jest to samo, co na PKP, tylko pod innymi oznaczeniami. Wyjątkiem są czeskie maszyny serii 181, 182, T448p/S200 i BR232. Więcej sobie nie przypominam.
Lista wagonów będzie odchudzona.
OK. Niech klimat pustynny zostanie.
Nawet, jeśli tabor przewoźników jest ten sam, co na PKP, to z punktu widzenia OTTD i tak będą to zupełnie nowe pojazdy, z zupełnie nowymi zestawami grafik, w innym malowaniu, itp. Może na początek zrealizujmy podstawowy zestaw PKP, a potem kombinujmy co jeszcze? Aczkolwiek przyznam, że tez chętnie zobaczyłbym u siebie pod OTTD komplet taboru np. "Szczakowej", sunący z piaskiem, żwirem lub węglem.
Z innej beczki - dziś udało mi się wyrysować parę wagonów towarowych. Od lewej: węglarka 408W (Eaos), wagon kryty 401Ka (Gags), dwa wagony kryte przedwojennej konstrukcji (Kdt/Kdth), wapniarka przedwojennej konstrukcji (Sdw) oraz dwie węglarki również przedwojennej konstrukcji (Wddo/Wddoh):
Na razie jest to tylko "fotomontaż" pod GIMP-em. Wagony wyglądają jednak na tyle dobrze, że spróbuję je zaprogramować pod OTTD.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Proponowalbym na poczatku:
- wykonac podstawowe wagony
- wykonac najwazniejsze lokomotywy
- przystosowac wagony do FIRS i ECS
A potem zobaczymy
Wracam do pracy...
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
19-11-2011, 19:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2011, 19:47 przez Sander.)
Pustynny obowiazkowo  jest w deche
btw przydalo by sie na serwerach zmienic klimat na jakis czas  no i drugie pytanie czy jakos moge pomoc wam?
Każdy może, tylko jeszcze pracuje nad najlepszym rozwiązaniem dotyczącym współpracy pomiędzy wszystkimi zainteresowanymi.
W czym jesteś dobry?
https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?...l=pl#gid=1
Jeżeli rozumiesz, o co mi chodzi, możesz uzupełnić arkusz Wagony nazwami towarów i ich typami z Arkuszu 3. Trzeba je przetłumaczyć i ogarnąć, co już jest, a czego nie ma. Do edycji będziesz potrzebował uprawnień. Jak się zdecydujesz, podaj mi maila
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 2
19-11-2011, 20:44
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2011, 20:54 przez robert051.)
Co do wagonów towarowych to posiadam Katalog Tych że wagonów z pełnymi ich parametrami eksploatacyjnymi. Tak że to mogę dopisać. Tylko ładowność to dla której kategorii linii brać ??
Dla przykładu wagon Eaos typ konstrukcyjny 430W. Ma dopuszczenie tylko po torach PKP a obciążenie się waha od 43,5 t do 59,5 T. Prędkość maksymalna 100 km/h.
Typy 401Wj i 409W mają oznaczenie Eaos-W
Trochę bym się po sprzeczał czy Cole się wozi w cysternach. Już prędzej na platformach w kontenerach ew w wagonach krytych budowy normalnej. Czyli Gags i Gbs
Nie ja wymyślałem, aby Cola w Openie była tylko pod postacią cieczy, dlatego będzie przewożona w cysternach. Jak masz dane dot. wagonów, do podaj mi maila. Dam Ci uprawnienia do edycji. Wystarczy, że uzupełnisz tabelkę Dane wagonów. Reszta zrobi się sama.
Liczba postów: 282
Liczba wątków: 7
Bardzo fajnie się wątek rozwija, ale może pomyślmy też od czego zacząć? Czy zacząć rysować wagony czy lokomotywy, czy od najstarszych, czy najnowszych? A i czy w końcu będą wagony podzielone na klasy czy nie? I nie sądzicie że można by wsadzić pomiędzy OKz32 a Pm36, SAx 90080? ( czyli luxtorpedę ). Wydaje mi się że może się przydać jako taka alternatywa dla parowozów na krótkie dystanse, a Pm36 na długie
19-11-2011, 22:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-11-2011, 23:09 przez TadeuszD.)
To co? Zabawkowy jednak zostawiamy, skoro dyskutujecie o Coli, a w zestawieniu niemca są dalej bąbelki i wata cukrowa?
@ Sander i Czajnikowiec:
To, co teraz trzeba zrobić, to właśnie ustalić, co ma zawierać set i jakimi parametrami się charakteryzować. Potem trzeba poszczególnym wagonom i lokomotywom przypisać długości szablonów oraz podjąć decyzję, który z nich będzie zaprogramowany jako przegubowy (nie mylić z rzeczywistym istnieniem 2 lub więcej członów!). Zanim się tego nie zrobi, to za bardzo nie ma sensu niczego rysować.
P.S.
Co do zestawienia, to mam dwie małe sugestie. Pierwsza, o której już mówiłem, to żeby oprócz oznaczeń UIC, umieszczać nazwę/symbol/model konkretnego wagonu, którego dotyczą podane parametry. Druga, żeby w zestawieniu pozostawić angielskie nazwy towarów i klas towarów. Dla programisty piszącego GRF-a podstawą są te czteroliterowe skróty - PASS, COAL, IORE...
I dodajcie też do zestawienia długość całkowitą danego wagonu/lokomotywy...
Na razie wypisuje wszystko. To jest wersja robocza. Uwagi Tadeusza dodane. Po ostatecznej konsultacji, wszystko przeniesie się do Wiki, którą stworzył Rysh. Wtedy będzie można rysować. Tak widzę kolejność prac.
Wszelkie uwagi, co do obecnej listy mile widziane. Nie jestem wszechwiedzący
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 2
20-11-2011, 16:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-11-2011, 16:49 przez robert051.)
Teraz tak patrze w ten spis wagonów i widzę że chyba jest mała pomyłka w oznaczeniach.
Pierwsze to najbardziej zbliżone do pasujących w dokumencie oznaczenia wagonu z grupy H. Czyli wagony kryte budowy specjalnej. Tutaj są wagony o oznaczeniach Hbbillns a nie Hbbillnss jak jest w dokumencie i Hbbins. Jak widać są to dwa praktycznie te same wagony. Więc może zamiast Hbbillnss powinno być:
[Obrazek: 33616074.th.jpg]
a)H abillns
[Obrazek: 82108195.th.jpg]
b)H abbins
[Obrazek: 18547175.th.jpg]
Jak widać jedna literka nie tak w oznaczeniach i zupełnie inny typ wagonu jest.
Dziś jeszcze mam nockę w pracy i wolne, więc zajmę się wiki jutro koło 15 - mam już plan jak to będzie wyglądało.
Widzę, że lista taboru się uzupełnia. 
Ze swojej strony proponuje dodać coś z taboru przedwojennego lub tuż powojennego: - węglarka dwuosiowa Konigsber/Villach/Breslau/CIIa/3W/4W (Wddo), długość 9.1 m, ładowność 21 t, v.max 80km/h
- wagon kryty dwuosiowy Kassel/G10 (Kdt), długość 9.3 m, ładowność 16 t, v.max 80km/h
- wagon kryty dwuosiowy 1K/23K (Kddt/Kddet), długość 10.7 m, ładowność 21 t, v.max 100km/h (w tym do przewozu zboża)
- wagon platforma różnej budowy (Pddk), długość >10m, ładowność >20t
- wagon chłodnia na bazie wagonu krytego Kdt (Sl, Slr),
- wagon owocarka na bazie wagonu 23K (So),
- wagon do przewozu bydła (Sd)
To na razie nie wszystko...
Jeszcze poszukam wagonów specjalistycznych, skoro mamy obsługiwać FIRSa i ECSa.
Z innych rzeczy, to jako Eaos-a podstawiłbym zamiast 430W coś wcześniejszego, np. 401Wb lub 408. 430W to w sumie nowa konstrukcja, tyle że na starym podwoziu.
21-11-2011, 13:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-11-2011, 14:07 przez TadeuszD.)
Wczoraj wieczorem, zaniedbując rodzinne obowiązki i narażając się na "ciche dni"  , intensywnie myślałem nad odwzorowaniem w OTTD rzeczywistej długości wagonów. Prosty przelicznik 1:x nie ma tu sensu, bo wagony wychodzą absurdalnie długie lub komicznie krótkie. Dlatego wymyśliłem pewną zależność nieliniową. Jeśli przyjmiemy, że D jest rzeczywistą długością wagonu w [m], a d jest długością sprite'a w OTTD wyrażoną w [1/8], to zależność ta wyglądałaby następująco: - dla D<=12m: d=D/1.5
- dla 12m<D<24m: d=4+D/3
- dla D>=24m: d=12
Powyższe wzory to efekt eksperymentów z pojedynczymi wagonami. Nie wiem jeszcze, co robić z wagonami i lokomotywami wieloczłonowymi. Wydaje mi się jednak, że zasadne by było stosowanie tego przelicznika do każdego członu osobno, a nie do całego pojazdu.
Dopuszczenie wagonów dłuższych niż 8/8 to niestety spora komplikacja kodu GRF-a, ale coś za coś - dzięki temu zniknie problem wagonów Z1 przyciętych do 5 przedziałów...
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
(19-11-2011, 20:44)robert051 napisał(a): Co do wagonów towarowych to posiadam Katalog Tych że wagonów z pełnymi ich parametrami eksploatacyjnymi. Tak że to mogę dopisać. Tylko ładowność to dla której kategorii linii brać ??
Dla przykładu wagon Eaos typ konstrukcyjny 430W. Ma dopuszczenie tylko po torach PKP a obciążenie się waha od 43,5 t do 59,5 T. Prędkość maksymalna 100 km/h.
Typy 401Wj i 409W mają oznaczenie Eaos-W
Trochę bym się po sprzeczał czy Cole się wozi w cysternach. Już prędzej na platformach w kontenerach ew w wagonach krytych budowy normalnej. Czyli Gags i Gbs Nawet nie wiesz co się wozi w cysternach. Kolega jeździ na zachodzie z cysterną za ciągnikiem i opowiada jakie cuda się wozi. Z takich podstawowych rzeczy to paliwa, alkohole (w Polsce rozrabiane z wodą i pakowane do "oryginalnych" butelek) a najdziwniejszy jak dla mnie transport to milka w płynie, oczywiście również do przerobu i pakowania. ("Odpad" z czyszczenia takiej cysterny jest dużo lepszy niż nasze czekolady.) Tak więc wożenie coli lub innych podobnych sytuacji w cysternach jest jak najbardziej realne.
Długość wagonów i lokomotyw są obliczane według wzoru. Tabor dwuczłonowy jest brany jako całość.
Kończą mi się pomysły z wagonami.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Ostatnie posty
|
Polish Train Set
|
Zakładam że działa, ...qamil — 19:42 |
Polish Train Set
|
Dzięki wielkie! Dobr...101ksl — 10:33 |
Polish Train Set
|
Tymczasowo wersja bę...qamil — 22:51 |