Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 7 głosów - średnia: 4.71
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
INNE Projekt polskie budynki
Podbijam. Myślę że jak ktoś mi wyjaśni jak to zakodować to sam mógłbym się za to zabrać.
Na razie powoli uczę się kodować samochody aby mieć jakieś pojęcie o kodowaniu. Jednak kodowanie budynków jest bardziej skomplikowane więc przydały by mi się jakiś turtorial.
Odpowiedz
Tutoriali dotyczących budynków nie ma. Przynajmniej ja ich nie znalazłem.
Różnych informacji można szukać na http://www.tt-forums.net/ . Ja sam też często szukam tam różnych rozwiązań.
Odpowiedz
Dobre wieści, ogarnąłem nieco jak tworzyć budynki przy pomocy GRF Makera, ale budynek ma sporo właściwości które należy mu wpisać aby "zachowywał się" tak jak budynek powinien. Ja sam nie mam za bardzo pomysłów więc mam do was prośbę.
Zróbcie mi listę budynków (najlepiej z różnych okresów aby miasta z czasem się zmieniały) wraz z wypełnionymi właściwościami a je narysuję i zrobię GRFa. Jeśli dobrze zrozumiałem w przeciwieństwie do pojazdów drogowych mogę zastępować jeden domyślny budynek kilkoma tj. zamiast domyślnego "małego domu" mogę zrobić 3 moje "małe domy". O to lista właściwości:
-Najwcześniejszy rok w którym budynek może się pojawić
-Ostatni rok w którym budynek może się pojawić
-Ilość mieszkańców budynku
-Ilość generowanej poczty
-Ilość generowanych pasażerów
-Czy akceptuje towary
-Dostępność w danej strefie (obrzeża, przedmieścia, zewnętrzny obszar, wewnętrzny obszar, centrum (małe miasta nie mają wszystkich tych stref, kolejne się uaktywniają wraz z wielkością miasta))
-Czas po jakim budynek zostanie odbudowany (np do końca lat 60 bloki będą szare, później tylko kolorowe, jeśli budynek będzie miał to nieaktywne to raz postawiony szary blok będzie stał do końca gry, a dom w centrum miasta ciągle będzie domem - nie zostanie zastąpiony przez wieżowiec który powinien być w środku miasta. Jeśli 5 lat - blok i dom co 5 lat będą przebudowywane na aktualne wersje danego budynku lub (w przypadku bloku dalej będą lata 60) będzie mógł zmienić grafikę.
Jeśli macie jakieś pytania odnośnie tych właściwości wyjaśnię, trochę o tym czytałem i wiem na 80% co od czego jest.
Odpowiedz
Podbijam temat aby napisać kilka informacji. Na razie tylko zastąpię grafiki budynków korzystając z ich domyślnych właściwości więc powyższe nie jest potrzebne. Aktualnie pracuję nad pierwszą wersją setu w planach mam 3 zestawy budynków - przed okresem PRL w trakcie i po. Narazie zrobione mam tylko zwykłe domy dla trzech okresów, jeśli ktoś chcę mogę wrzucić link do downloadu.
Odpowiedz
Link do downloadu ależ oczywiście, przecież trzeba zobaczyc jak to chodzi w realu Big Grin
Odpowiedz
Podzieliłem set na 3 "ery":
- Od 1920 do PRL (ceglane, stare domy i kamienice)
- Czasy RPL (domy kostki i szare bloki)
- Czasy po PRL (odnowione domy kostki i odnowione bloki + trochę nowoczesnych biurowców)
Na razie zrobione są wszystkie małe domy dla wszystkich 3 er oraz prawie wszystkie kamienice z pierwszej ery wraz z grafikami budowy.
(im bliżej lat PRLu tym zamiast kamienic więcej domyślnych budynków które pojawiają się również wcześniej bo jak pisałem nie zamieniłem jeszcze wszystkich ale prawdopodobnie parki, pomniki, kino i teatr zostawię jakie jest).
Mały screen przedstawiający czasy przed PRL i ogólnie styl setu:
[Obrazek: skrindomy.png]

Link do tej wersji (wersji 0.1 bym rzekł):
http://www.mediafire.com/?jy34dr13sa1n15o
Odpowiedz
Podbijam temat bo stworzyłem wersję 0.2 dodałem w niej budynki PRLu:
[Obrazek: skrindomyprl.png]

Link do downloadu wersji z dwiema pełnymi "erami":
http://www.mediafire.com/?0llfkdnzjs2zivd
Odpowiedz
"Marriot" wygląda świetnie! Smile
Choć moim zdaniem powinien być nieco wyższy niż zwykłe bloki naokoło niego, tak o co najmniej 4 kondygnacje...
PKiN też bedzie? Wink
Odpowiedz
Fantastycznie wygląda! Niebawem chyba będę musiał zagrać z tymi wszystkimi pojazdami.
PKP Set + Polskie Drogi + Polskie budynki Big Grin
Odpowiedz
Ten wieżowiec wzorowany na marriotcie jest najwyższy choć tylko o 2 kondygnacje od drugiego co do najwyższości budynku. Ale nie chciałem aby nam zasłaniał pół miasta, choć jeśli sądzicie że tak będzie lepiej zrobię go jeszcze wyższym.
PKiN nie zamierzam dodawać bo zbyt dziwne by to było widząc 2-3 na mapie. To jest zbyt unikatowy budynek. Już fakt
że w innym mieście z mapy PRLowskiego screena stały 2 marrioty był nieco dziwny. Ale o ile wieżowce tego typu mogą być stosunkowo powszechne o tyle PKiN jest jeden jedyny (przynajmniej w Polsce, a to set polski nie rosyjski).
Odpowiedz
(17-06-2011, 02:27)Rysh napisał(a):
(16-06-2011, 20:38)Czajnikowiec napisał(a): Centrum handlowe - do lat 70 , 80 może być taki dom towarowy jak to http://orzesze.net.pl/galeria2/311212.jpg
później jakieś tesco, czy auchan, a w xxi wieku coś w rodzaju złotych tarasów
http://warszawa.sarp.org.pl/php/galeria/...persam.jpg
ja bym chciał takie coś zobaczyć Smile
Dało by radę taki budynek? Przepiękna budowla za czasów PRL Smile
Odpowiedz
(09-01-2012, 12:43)Sojita napisał(a): Już fakt że w innym mieście z mapy PRLowskiego screena stały 2 marrioty był nieco dziwny.

Może daj mu zmienne losowo kolory elewacji. Wink Fajny pomysł ten PPB.
Odpowiedz
(09-01-2012, 12:43)Sojita napisał(a): ...nie chciałem aby nam zasłaniał pół miasta, choć jeśli sądzicie że tak będzie lepiej zrobię go jeszcze wyższym.
PKiN nie zamierzam dodawać bo zbyt dziwne by to było widząc 2-3 na mapie...

Przy obecnej wysokości budynków, budując coś w mieście, i tak trzeba włączyć przezroczystość budynków. Dlatego dalsze ich podwyższenie nie pogorszy jakoś szczególnie sytuacji. Ja osobiście używam Total Town Replacement Set ze znacznie wyższymi drapaczami i bardzo mi się one podobają. Wink
Co do PKiN-u, to nie przejmowałbym się aż tak zgodnością z rzeczywistością. Realizm w OTTD jest rzeczą dość umowną. W PKP Secie też będzie przecież możliwość zbudowania więcej niż jednej Pm36. Wg mnie wystarczy zaprojektować PKiN jako duży budynek (2x2 lub nawet 3x3 kratki), to wtedy prawdopodobieństwo jego pojawienia się w mniejszych miastach będzie znikome.
Odpowiedz
No tak to w sumie dodam że będzie mała szansa i tylko w pewnych latach że pojawi się na stałe PKiN. Chociaż do tego muszę opanować tworzenie budynków większych niż 1x1 ale myślę że w końcu mi się uda. Bo trzeba zastąpić boisko do rugby zespołem szkół jakimś Smile Jak skończę wszystkie planowane budynki po PRL to zacznę dodawać specjalne jak PKiN, hale targowe, wielkie super samy czy hiper markety. Ale zauważyłem testując set w praktyce że czasem pojazdy drogowe jeżdżą po zamiast za budynkami, nie wiem czym to spowodowane bo w jednym mieście jeżdżą po w innym te same pojazdy jeżdżą za tymi samymi budynkami O_o. Myślałem że budynek automatycznie zawsze wszystko zasłania.
Odpowiedz
Budynki są rysowane warstwami. Najniższa warstwa to grunt - zwykle sprite zapożyczony z setu podstawowego (trawa lub piasek). Wyższa to fundamenty budynku, chodniki itp. Dopiero kolejne warstwy przedstawiają sam budynek oraz ewentualne "klatki" animacji (migające szyldy, reklamy, itp.).
Jeżeli "wstrzeliłeś" się swoimi rysunkami w niewłaściwą warstwę budynku, to nakładanie się sprite'ów wydaje się całkiem możliwe.
Odpowiedz
Przejrzałem sprite z japońskiego setu budynków i podstawowego i zauważyłem że budynek składa się z 2 sprite to pole z podłożem (trawa beton itp) oraz budynku w różnych fazach rozbudowy. W GRF Makerze ustawiając podstawowy wygląd (zbudowanego) też wybieram tylko grafikę podstawy i grafikę budynku. Może zastąpiłem zbyt niskie podstawowe budynki zbyt wysokimi i dlatego się tak dzieje. A może gdzieś trzeba wskazać za którym sprite wszystko ma się "ukrywać". Pokombinuję coś z tym w między czasie zajmując się budynkami z ostatniej - współczesnej "ery".
Odpowiedz
Ja swoją wiedzę opieram na NML-u i oczywiście wiedza ta może być niekompletna...
Przejrzyj poniższy link. Może tamtejszy opis pomoże Ci zrozumieć, co tak naprawdę ustawia się w GRFMakerze (dla mnie ten tekst jest nie do końca zrozumiały...):
http://newgrf-specs.tt-wiki.net/wiki/NML:Spritelayout
Odpowiedz
Dzięki temu chyba już wiem dlaczego się tak dzieje. Jeśli dobrze myślę to będę miał sporo roboty ale żaden pojazd już nigdy nie przejedzie po budynku. Sprawdzę to jak najszybciej i jeśli mam rację i się wyrobię dam link do poprawionej wersji a może nawet wersji zawierającą ostatnią "erę" budynków.
Odpowiedz
Tak to było to. Problem został naprawiony, budynki działają jak trzeba.
Jak obiecałem - wyrobiłem się i prócz wyeliminowania błędu z pojazdami jeżdżącymi po budynkach skończyłem trzecią i ostatnią "erę". Współczesność, budynki z niej będą nam towarzyszyć już do końca gry:
[Obrazek: skrindomymdr.png]

I tym samym wersja 1.0 tego setu została ukończona w 100% w przyszłych wersjach postaram się ogarnąć budynki 2x1, 1x2 oraz 2x2 aby zrobić ten set bardziej polskim. Prawdopodobnie dodam też małe sklepy jak mniejsze super samy czy później biedronki i lidle.

Link do downloadu wersji 1.0 zawierającej polskie budynki od początku do końca gry:
http://www.mediafire.com/?wcbsbwm2we6h231
Odpowiedz
Czy umieszczasz swoje GRF w dodatkach online?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter"...pAter — 21:14
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter" m...Walter Novotny — 16:34
Open TTD problem z wyładunkiem towarów.
Jeśli na stację od...LaChupacabra — 23:32