Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Porównanie AI
Lubię grać offline, a brak wymagającego komputerowego przeciwnika powoduje, że gra taka jest nudna. Dlatego chciałem znaleźć godną AI. Tylko którą? Wszyscy piszą, że ta napisana przez nich to już jest super mega i nie ma na nią wiadomo czego we wsi. Więc wybrałem kilka i zrobiłem porównanie

Start: 1 styczeń 1925 rok
porównuję
AdmiralAI
NoCAB
OTVI
Trans
Rondje
ChooChoo

Oto moje wnioski

Zanim już się uporałem z początkowymi bugami - kilka restartów AI - minęło "kilka lat"

Na początku przyzwoicie sprawowała się OTVI, i Trans. Ta pierwsza jednak okazał się strasznie niestabilna - po pewnym czasie sama się zrestartowała i już potem nie dawał rady. Potem AdmiralAI wyszedł na prowadzenie i wyglądało, że jest nie do pobicia. Dziwiło mnie NoCAB (v1.26) - kiepsko przędła, pomimo, że miała dobre recenzje. W 1938 postanowiłem ja zrestartować i zaczęło się zarabianie - po 24 latach wyszła na prowadzenie, a miała tylko połowę floty jaką dysponowała AdmiralAI. w 1970 wiadomo było, że NoCAB nie ma konkurencji.

Zresztą - zobaczcie na screeny

Nie czekałem do 2050 - załączam save (Nie można tu załączyć pliku, a nie będę teraz szukał darmowego hostingu)

Wyniki:

1. NoCAB (v1.26)
2. AdmiralAI
3. Rondje Om De Kerk
4. Trans

[Obrazek: 1928.jpg]

[Obrazek: 1931z.jpg]

[Obrazek: 1932wc.jpg]

[Obrazek: 1933.jpg]

[Obrazek: 1938l.jpg]

[Obrazek: 1939s.jpg]

[Obrazek: 1941w.jpg]

[Obrazek: 1944otvidisappear.png]

[Obrazek: 1949.jpg]

[Obrazek: 1957.jpg]

[Obrazek: 1958c.jpg]

[Obrazek: 1959nocableads.jpg]

[Obrazek: 1960n.jpg]

[Obrazek: 1965r.jpg]

[Obrazek: 1970e.jpg]

[Obrazek: 1974gd.jpg]

Pozdro

Opinie mile widziane
Odpowiedz
ładne porównanie,nowi gracze dowiedza sie jakiego bota warto sciagnac aby miec konkurencje na jakims tam poziomie a nie sciagac badziewie.Graty.
Odpowiedz
No, no... Bardzo ładnie zrobione. Dobry start na forum Tongue

Co do save polecam: http://www.plikos.pl/
Ewentualnie możesz na mojego uploadera: http://www.openttd.yoyo.pl/up/
Odpowiedz
Może przypnę temat?
Odpowiedz
A jak wyglądała by sytuacja gdyby samoloty były wyłączone?
Gram z AdmiralAI bo on chyba najlepiej buduje pociągi, a za samolotami nie przepadam.
Odpowiedz
(04-02-2010, 14:21)Rysh napisał(a): Może przypnę temat?
No byłby miło Smile
Dorzucam save'y (dzięki @Pawilonek) - jak ktoś chce to proszę sobie pozmieniać ustawienia itd.

1950
1952
1966
1974

Co do tego wyłączenia samolotów to wątpię, żeby to dużo dało. NoCAB zarabia mnóstwo kasy na autobusach.

A tory lepiej chyba buduje trans. I nie wiem jak sobie z tym tRains radzi.

Moim założeniem było nieograniczanie AI w żaden sposób. Limity pojazdów ustawiłem na 5000, a teren był gładki, niski poziom wody, władze tolerancyjne. Wyłączyłem też uszkodzenia pojazdów, chociaż to była już trochę przesada.

Od wczoraj gram sobie na mapie 512x512 z dwoma NoCabami i dwoma AdmiralAI. Admirale się już w ogóle nie liczą - mają maksymalny mozliwy dług. Oba NoCABy mają po 5 000 000 000 zł (ok 900 000 000 funtów)... ja zrobiłem tylko 1 500 000 000 zł.... Jedyną "wadą" NoCAB jest moim zdaniem to, że robi w zasadzie tylko autobusy, przez co cała plansza jest wręcz poprzecinana drogami. Nie bardzo mi się to podoba osobiście.
Odpowiedz
Właśnie to też mi się nie podoba...
Odpowiedz
Zrobiłem coś podobnego, tyle, że start 1950 i porównanie:

AdmiralAI
AIAI
ChooChoo
CluelessPlus
DictatorAI
NoCAB
PathZilla
RoadRunner
rocket AI
SimpleAI
Terron
Trans
trAIns
OtviAI

Ustawienia trudności, NewGRF i zaawansowane Jak na serwerze Teams2 Standart, tyle, że bardziej płaska mapa 2048 X 2048

W 1955 roku zwiększyłem imit pojazdów ze 100 do 5000

W 1961 trzeba było przeładować ClueleesPluss (448 pojazdów & 5 samolotów)
W 1968 Kolejne przeładowanie tego samego Si (122 pojazdy i 6 samolotów)
W 1980 trzy przestały działać (pech)
W 1981 koniec

Ranking:
1. trAIns
2. NoCAB
3. AdmiralAI
4. AIAI
5. ChooChoo
6. SimpleAI
7. Terron
8. OTVI
9. Dictator AI
10. RoadRunner
11. PathZilla
Odpadli:
RocketAI (nic nie budował)
CluellesPlus (często się psuje)
Trans (psuje się)

Jak się dowiem jak dawać zdjęcia i/lub pliki to wrzucę zapis i fotki
Odpowiedz
(10-08-2011, 22:34)PL*Rysiak*PL napisał(a): Jak się dowiem jak dawać zdjęcia i/lub pliki to wrzucę zapis i fotki
Fotki: patrz mój podpis. Pliki można wrzucać na Pawilonka uploadzie: patrz jego podpis.

Czy trAIns robi podwójne torowisko czy pojedynczo łączy lokalizacje?
Odpowiedz
Dzięki - zapisze se link do tego Tongue

[Obrazek: 577Firmy.png]

[Obrazek: 615Wykresy.png]

[Obrazek: 483Mapa.png]

[Obrazek: 298Inne.png]
Co do twojego pytania o trAIns to robi podwójne i puszcza 3/4 pociągi

"Start":[Obrazek: 924Bez_tytu_u.png]
"Meta":[Obrazek: 582Bez_tytu_u_2.png]

A tak ogólnie:
Jeśli gracie po 20/30 lat to radzę brać trAIns, bo bardzo szybko zaczyna zarabiać, ale jeśli wolicie grać dłużej to lepsze będzie NoCAB, które rozpędza się wolniej, ale lepiej
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter"...pAter — 21:14
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter" m...Walter Novotny — 16:34
Open TTD problem z wyładunkiem towarów.
Jeśli na stację od...LaChupacabra — 23:32