KOLEJ Polish Train Set
|
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 2
27-08-2021, 16:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2021, 00:14 przez pAter.
Powód edycji: nieprawidłowo wysłany obrazek
)
Witam.
dzisiaj zobaczyłęm pliki grf tego setu i zobaczyłem EP08 którego nie da się kupić:
[moderacja - nieprawidłowo wysłany obrazek]
Liczba postów: 190
Liczba wątków: 0
Mała pierdoła: Impuls w skośnych sprite'ach ma jeden człon o piksel za nisko
Liczba postów: 6
08-10-2021, 23:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-10-2021, 14:29 przez Meril.
Powód edycji: By nie pisać kolejnego posta
)
Chciałbym zgłosić, że pomimo opcji "użyj oryginalnych dat" prawie wszystkie wagony mają ustawioną date wprowadzenia 1918r. Tylko Węglarka Wdn i wagon kryty Kd jest dostępny wcześniej. Przez to trochę kiepsko się gra, gdy można tylko 5 małych wagoników podczepić, bo nie mają hamulców. Przy okazji, EL16 też ma ustawiony 1918 rok.
Edit: Jeszcze Zauważyłem że węglarko-platforma PPu w FIRS-ie nie może przewozić węgla. Nie wiem czy bug, czy feature, ale wydaje się dość dziwne.
Cześć, wróciłem ostatnio do grania w OpenTTD i przypomniałem sobie, że w jednym z wątków ( https://openttd-polska.pl/showthread.php...750&page=4) pojawiło się trochę taboru wąskotorowego. Jest szansa do dodanie go do tego setu? Nie ma sensu chyba tego rozbijać na dwa dodatki, przynajmniej takie jest moje zdanie
Liczba postów: 40
Cześć fajnie że ktoś zrobił zaktualizowany set. Czy mógłbyś dodać parę rzeczy z mojego starego setu do swojego? Bo nie idzie mi tak zmodyfikować swojego źródła żeby zostały tylko dodatkowe pojazdy bez tych co już są u ciebie.
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
Cześć,
w najnowszej wersji Opena pojawił się problem z setem, otóż można używać pociągów elektrycznych na niezelektryfikowanych torach, niezależnie od ustawienia "jeden rodzaj torów". Po szybkim przejrzeniu changeloga obstawiam że może mieć to związek z https://github.com/OpenTTD/OpenTTD/pull/10315 (choć to tylko ślepy strzał, na zasadzie "modyfikacja związana z elektrycznymi torami"), natomiast nie udało mi się na szybko znaleźć jak to może wpływać na set. Czy macie jakieś pomysły, co tutaj jest nie halo i jak temu można spróbować zaradzić?
(12-02-2023, 18:08)qamil napisał(a): Cześć,
w najnowszej wersji Opena pojawił się problem z setem, otóż można używać pociągów elektrycznych na niezelektryfikowanych torach, niezależnie od ustawienia "jeden rodzaj torów". Po szybkim przejrzeniu changeloga obstawiam że może mieć to związek z https://github.com/OpenTTD/OpenTTD/pull/10315 (choć to tylko ślepy strzał, na zasadzie "modyfikacja związana z elektrycznymi torami"), natomiast nie udało mi się na szybko znaleźć jak to może wpływać na set. Czy macie jakieś pomysły, co tutaj jest nie halo i jak temu można spróbować zaradzić? Podbijam, mam ten sam problem. Gram na JGT 0.50.3, wcześniej na 0.50 nie było takiej sytuacji.
Sprawdziłem poszczególne wersje żeby potwierdzić moją teorię ze wspomnianą zmianą. Na wersji openttd-20230105-master-g58068883f8-windows-win64 wszystko jest w porządku, na wersji openttd-20230106-master-g29af0f8c7b-windows-win64 z kolejnego dnia już nie. Changelog zawiera wspominaną przeze mnie zmianę: https://cdn.openttd.org/openttd-nightlie...ngelog.txt
Podejrzewam jakieś efekty dodania Dragona, który to spowodował już wcześniej podobny problem: https://openttd-polska.pl/showthread.php...1#pid26061
Potwierdza to fakt, że po skompilowaniu Polish Train Seta w wersji 3.0.2 ale z plikiem et26.pnml (Dragon właśnie) z wersji 1.2.2 (czyli kiedy był lokomotywą tylko elektryczną), wszystko działa już prawidłowo.
Jako, że nie za bardzo potrafię czytać nml ani tym bardziej dojść do tego jak naprawić błąd, pozwoliłem sobie zadać pytanie na TT-Forums. A tymczasem pozostaje skompilować wersję ze starszym Dragonem i jej używać
To ja trochę pasożytniczo patrzę z nadzieją w przyszłość, licząc, że komuś uda się skompilować poprawioną wersję, gdyż sam nie mam do tego głowy
Dzięki pomocy Brickblock1 który znalazł sedno problemu i go naprawił, nie trzeba już kombinować z usuwaniem silnika spalinowego, Dragon jeździ tak jak został stworzony
Mogę opublikować poprawioną wersję, jednak tylko wrzucając grafikę tutaj jako załącznik - Mewa musiałby dodać mnie lub kogoś innego do autorów (albo samemu wrzucić plik), niestety nie mam do niego kontaktu. Czy ktoś ma może namiary? Może admini mogliby wysłać maila na adres z którego mewa się rejestrował?
Pozdrowienia
Tymczasowo wersja będzie dostępna do ręcznego ściągnięcia, ale mam nadzieję, że uda się ją też wrzucić jako aktualizację na banany. Oznaczyłem ją numerem 3.0.3, powinna być kompatybilna z ostatnią wersją Mewy. Lista zmian nie jest długa: set (mam nadzieję  ) działa prawidłowo z najnowszą wersją Opena, Impuls ma poprawione ułożenie grafik, oraz dodane trzy kolory towarów sypkich: ferrochrome z FIRS4, oraz recyclables i biomass z XIS.
GRF jest do pobrania tutaj: https://github.com/qamil95/Polish-Train-...tag/v3.0.3
Dzięki wielkie! Dobra robota
Zakładam że działa, wrzuciłem więc tę wersję na banany. Fajnie by było dokończyć barwy polregio
Liczba postów: 430
Liczba wątków: 14
Ponoć wróble coś tam ćwierkają, że ten set ma pojawić się na zaktualizowanej Mapie Polskie.  Ostatnio nieco z nim pograłem i zauważyłem, że nadal jest pewien problem z żywnością - nie bardzo jest jej czym transportować. Do momentu pojawienia się beżowej platformy (Sdgmnss) dostępne są wyłącznie wagony chłodnie, ale mają one mikroskopijną pojemność. Myślę, że warto by było dodać wagonom krytym możliwość przewozu żywności a także owoców, z którymi także jest problem. Transport ryb, ponieważ z zasady wymagają do tego chłodni, pozostałby bez zmian. Nie zgłębiałem zbytnio tematu, ale według wiki wagony kryte z oznaczeniem H mogą być przystosowane do przewozu zwierząt, owoców i warzyw. Inne kryte wagony zaczynające się od G, myślę, że również mogą przewozić te same ładunki - H różnią się tym od G, że mają rozwiązania ułatwiające wyładunek, jak np. przesuwane ściany, ale ogólne możliwości mają takie same, jedynie tempo załadunku może być inne. W skrócie uważam, że żywność i owoce powinny mieć możliwość transportu w tych samych wagonach co np. alkohol, być może jedynie z wyłączeniem pierwszej platformy do przewozu kontenerów, choć niekoniecznie.
W przypadku dodania takiej możliwości, warto by było zwiększyć różnicę Cargo Ageing, aby chłodnie, pomimo mniejszej ładowności, zachowały w pewnych warunkach swoją przewagę w transporcie ładunków o niskiej trwałości.
Liczba postów: 134
Liczba wątków: 12
23-06-2023, 12:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-06-2023, 12:33 przez gustlik.)
Mam propozycję zmiany ustawień Impulsa w taki sposób, aby możliwa była opcja wyboru koloru drzwi pojazdu. Teraz są na stałe w kolorze żółtym, a ja proponuję, aby konfiguracja kolorystyki pojazdu była jako kolor 1, a kolorystka drzwi jako kolor 2 w menu firmy po zakupie pojazdu.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
Ostatnie posty
|
Projekt polskie budynki
|
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19 |
Projekt polskie budynki
|
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10 |
Projekt polskie budynki
|