Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 4 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOLEJ Polish Train Set
W sumie czemu Dart ma 200 w secie?
Odpowiedz
(20-04-2021, 12:18)destroyer_pl napisał(a): Cześć, czy ktoś mógłby podpowiedzieć jak skompilować najnowszą wersję setu do newgrfa? Bo czytam tą instrukcję nml i czytam i jakoś nie mogę dojść.
Dodatek jest dostępny do pobrania z poziomu gry. Nie ma potrzeby jego samodzielnej kompilacji o ile nie chcesz go zmodyfikować.

(21-04-2021, 04:33)Lw25 napisał(a): W sumie czemu Dart ma 200 w secie?
Z tego samego powodu dla którego SA106 ma 140, ED72 130, a wagon EuroCity 230... Wink Już Tadeusz zakładał, że Dart będzie jeździł 200 km/h. Niektóre pojazdy w secie są nieco "podrasowane" po to aby się lepiej grało. Jest to pewien kompromis między rzeczywistością a jakością rozgrywki. Gdyby wszystkie pojazdy w grze miały wpisane rzeczywiste prędkości maksymalne to byłoby bardzo mało wagonów towarowych z v max 120 km/h. Na przykład Falns w rzeczywistości może jeździć 120 km/h tylko w stanie próżnym.
Odpowiedz
To może nowy parametr do ustawień? Prędkości rzeczywiste/podwyższone Wink
Odpowiedz
Hej Mewa
Naprawdę fajnie, że ruszyłeś ten projekt. Smile Tyle prac leżało i się kurzyło...

Widzę, że planujesz kilka zmian, więc napiszę też kilka uwag od siebie.

Na wstępie: https://docplayer.pl/67935716-Katalog-wa...-2013.html - katalog wagonów PKP. Być może znasz, może masz coś lepszego. Nie ma tutaj wszystkiego, ale w każdym razie jest to bardzo solidna baza z dodatkowymi informacjami.

Wagony cysterny
(05-04-2021, 21:03)Mewa napisał(a): Mam trochę inną wizję, najchętniej widziałbym w secie 4 podstawowe rodzaje cystern: do ropy i ropopochodnych, do kwasów, do gazów i do produktów spożywczych. Trochę głupio wozić ropę w jedną stronę, a potem mleko w drugą w tej samej cysternie. Kwasiarce dodam możliwość wożenia chloru, dobry pomysł.
Wiesz, produkcja żywności z samych opakowań też jest trochę głupia. Big Grin Ale jest to też zabawne, więc może też nie bądź taki dosłowny. Wink Zauważ też, że aby przewieźć inny ładunek nie da się za darmo przebudować wagonów na stacji tak jak inne, ale trzeba jechać do warsztatów i za to zapłacić. Jeśli dodasz do setu bardziej specjalistyczne cysterny i wagony możesz dać im po prostu jakieś inne bonusy jak lepszy cargo ageing, szybszy załadunek, przebudowę na stacji itp. Nie usuwałbym całkowicie tej "niedorzecznej" ale też fajnej uniwersalności.
Na pewno wśród cystern brakuje takich o wyższych prędkościach, aby nie blokowały innych składów. Niestety nie znalazłem żadnych informacji. Kiedyś coś miałem, chyba 449R, ale nie pamiętam.

Złom
Obok powolnych cystern, jest to druga największa bolączka PKP Cargo. Gdy wszystko jeździ z prędkością 120, w ogóle nie opłaca się wozić złomu, bo wszystko będzie się korkowało. Może chociaż do kontenerów dałoby się to upchnąć?

Węgiel
Tutaj mogłyby się przydać wagony o większej pojemności np. 6-cio osiowy Eaaos (ok.70t)(16m vs. 14m Eaos). Tymi wagonami od 1975 roku wożono m.in. węgiel ze Śląska do elektrowni Dolna Odra pod Szczecinem - na mapę Polski pasuje idealnie. Zawsze im mniej wagonów, tym mniejsze obciążenie gry, mniej lagów... więcej kasy.  Smiley29  Same plusy! Big Grin

Drewno
Tutaj też przydałyby się szybsze wagony o większej pojemności.

Wagon Gbs
(05-04-2021, 21:03)Mewa napisał(a): Zastanawiam się teź czy nie podnieść prędkości wagonu Gbs do 120 km/h. Obecnie jest prawie bezużyteczny - pojawia się kilkanaście lat po Gagsie który mieści dużo więcej ładunku.
Lubię szybkie wagony, ale nie jestem zwolennikiem naginania faktów. Ten wagon miał vmax 100. Myślę, że byłby nadal użyteczny, gdyby miał jakąś specjalność i inne korzystne parametry.

Wagony restauracyjne
Ostatnio Andythenorth z nimi walczył i o niemal nie przegrał. Smile A właściwie to przegrał... bo wykastrował je z tego co mogło być dobre. Cóż, zaskakujące jest, że ktoś, kto subiektywnie stworzył niemal połowę tej gry, tak niewiele wie i popełnia takie błędy. Sprawdziłem przy okazji testowania jego setu także wagony restauracyjne PKP i wydaje się, że dają one zbyt mały bonus cargo ageing. Potrzeba naprawdę bardzo długich tras, aby ich użycie mogło się opłacić. Także byłbym za tym, aby nieco podnieść ten parametr. Może Zapkie będzie coś więcej wiedział, bo jego V4 jest pod tym względem niezłe.

Wagony sypialne
Obecnie są zupełnie nieopłacalne. Myślę, że choć nie zmieni to wiele, warto by było podnieść parametr cargo ageing. Nawet dość mocno. Może wtedy będą one miały gdzieś sens, poza zdobieniem scenerii.

Wagony pasażerskie
Kiedyś miałem taką propozycję aby poza pierwszą i drugą klasą dodać trzecią możliwość, niezwykle popularną w Polsce, a mianowicie "przeładowania". To by było bardzo realistyczne i chyba jeszcze bardziej użyteczne. Oczywiście taka opcja wiązałaby się z niższymi kosztami biletów, reklamacjami i zwrotami pieniędzy, a więc dla spójności cargo ageing powinien być w takiej sytuacji odpowiednio niższy. Wink
Tutaj największym problemem było jak to zrobić dla wagonów Bhp. Wymienić ich na inne i tak się nie da, albo nie ma to sensu, więc może sprawdziłoby się rozwiązanie z ciężarówek Polroad, czyli najpierw wybór liczby członów, a następnie ładowności. Ewentualnie Bipa mogłaby być kupowana jako pojedyncze części, ale minimum 2 i nie przedzielone innymi - wtedy możliwa byłaby autozamiana tych wagonów.
(dawna dyskusja na temat ładowności wagonów, komfortu (cargo ageing) oraz sposobu przebudowy Bipy)

Kible
Myślę, że marnują swój prawdziwy potencjał. W każdym wypadku przegrywają one z autobusami czy nawet tramwajami. Wolno się ładują, mają stosunkowo małą pojemność a ich infrastruktura wymaga przestrzeni. Myślę, że tutaj tak samo sprawdziłaby się przebudowa ładowności, aby mieściły tyle ile w rzeczywistości mogą - wtedy rzeczywiście cargo ageing może być niższy, ale przy ograniczonej ładowności nie obniżałbym go.

Regionalne EZT, SZT i szynobusy
Tutaj tak samo przydatna byłaby opcja przeładowania. Jakiś czas temu na githubie Andythenorth poruszył temat złożonej przebudowy, aby to były oddzielne opcje, ale temat na razie nie ruszył dalej. Tutaj mowa jest o ilości członów, ładowności i malowaniach. Nie wiem co by było najlepsze. Człony to generalnie inne oznaczenia PKP, więc inny ezet. Zmiana koncepcji budowy E/SZT? Tak jak 2cc? W sumie czasy i nawet same sposoby oznaczeń się zmieniają. Nie wiem. Może to ma sens? W każdym razie ewentualny wybór malowania powinien być dostępny w opcjach przebudowy. A ewentualną zmianę ładowności można by było dać w opcjach.

Koszty
(20-04-2021, 12:22)Mewa napisał(a): Jeszcze raz przysiadłem nad kosztami - wagony towarowe będą tańsze około 4-krotnie, a pasażerskie 2-krotnie. Dużo tańsze będą też EZT. W zamyśle EN57 ma być delikatnie droższy w zakupie od EU07, ale tańszy od EU07 z jednym wagonem.
No, te ceny wagonów i EZT co są obecnie, wyglądają dość boleśnie. Smile Kiedyś miałem pewne koncepcje (tutaj), ale dziś jestem trochę poza tematem. Byłbym jednak ostrożny na twoim miejscu, bo generalnie poza kilkoma wpadkami (tanie jak barszcz Pendolino), Tadeusz całkiem dobrze zbalansował ten set.
Myślę, że warto za podstawę kosztów wziąć nie tyle to jakie są rzeczywiste ceny, bo w grze wyjdzie z tego jedna wielka bzdura, ale to ile można zarobić na danym pociągu, lokomotywie czy wagonie - to zawsze daje najlepsze rezultaty. A następnie dodać ręcznie poprawki, które dodałyby "charakteru", zbliżyłyby wynik do tego oczekiwanego i nawiązały do rzeczywistych proporcji cen.
(20-04-2021, 12:22)Mewa napisał(a): Koszty eksploatacji też ulegną zmianie - przede wszystkim elektrowóz będzie tańszy w utrzymaniu od parowozu i spalinowozu. Odkąd pamiętam w PKP Secie czasem bardziej opłacało się kupić parowóz lub spalinowóz na linię zelektryfikowaną niż elektrowóz i to był duży absurd.
Tak nigdy nie było. Chyba, że masz na myśli to, jak to wygląda na serwerze mapy Polski. Tam celowo koszty elektrowozów są zawyżone (x2). Jak spojrzysz na to punktowo, to nie jest realistyczne i może wydawać się absurdalne, ale w szerszym spojrzeniu, w warunkach gry jest to jedyny sposób, aby zachęcić graczy do używania spalinowozów i uczynienia krajobrazu gry bardziej realistycznym. Podnoszenie kosztów budowy trakcji? Sprawdza się tylko na początku gry. Później i to dość szybko, i tak wszędzie, nawet na najkrótszych trasach opłaca się elektryfikacja, a to zdecydowanie nie jest realistyczne. Mało tego! To właśnie im krótsze były trasy, tym bardziej opłacało się je elektryfikować. Tak więc przed tą zmianą spalinowozy robiły w zasadzie wyłącznie jako ajkandowe zabawki pozbawione ekonomiczengo uzasadnienia. To bolało, bo nikt poza frajerami i sentymentalistami ich nie używał, i stąd taka zmiana. Teraz, od długiego już czasu, są wykorzystywane tam gdzie w rzeczywistości byłyby najbardziej opłacalne - na krótkich i niezbyt mocno obciążonych trasach - bo są tanie w utrzymaniu, a te koszty mają duże znaczenie właśnie na krótkich trasach. Główne szlaki są domeną elektrowozów - bo mają większą moc i pozwalają na utrzymanie większej płynności ruchu, co jest szczególnie ważne na głównych szlakach. Tam opłaca się wydać więcej na ich utrzymanie.
Spójrz jeszcze raz na aktualne różnice kosztów utrzymania. Jeśli obniżysz obecne, faktyczne koszty utrzymania elektrowozów, zniszczysz balans setu, bo one i tak, patrząc na moc, są niższe od parowozów i spalinowozów, i pomijając ostateczne skutki tego w grze, ten balans jest bardzo dobry i nie potrzebuje radykalnych zmian.
(dawna dyskusja na temat kosztów elektro i spalinowozów)

Daty wprowadzenia lub dostępności wagonów
Tyle lat w to gram, ale nie mogę tego zapamiętać. Big Grin Może watro by było umieścić taką informację?

Włączanie wyłączenia zakazu pozwolenia nieużywania kolei domyślnej
(05-04-2021, 16:33)McZapkie napisał(a): Opcja wyłącz oryginalne pociągi powinna w sumie być defaultowo on - jedna rzecz mniej do pamiętania
O tak! Byłbym zdecydowanie za. Miałbym tutaj jednak taką sugestię aby poprawić przy okazji logikę tego ustawienia, aby włączenie włączało, a nie jak obecnie wyłączało. Zielone oznacza tak, czerwone nie.

Ogrzewanie
Jeśli to nie problem, też byłbym za dodaniem jego wyłączania. Nie zawsze śnieg w górach oznacza, że akurat panuje zima. Wink
Odpowiedz
Aby cargo ageing działała bardziej niż homeopatycznie, to powinien być 2..4x większy niż default.

Co do Bipy - czy da się ją zrobić tak jak jednostki 2cc Trains? Czyli kupuje 2-człon i wagony które się dokupuje idą z automatu do środka?
To by ułatwiło późniejsze podmiany na inne wagony, 4-członowa Bipa to 3 wagony (1 podwójny i dwa dodatkowe), a że Bdhpuny są dłuższe to nawet pasuje.
Odpowiedz
(21-04-2021, 19:53)LaChupacabra napisał(a): Na wstępie: https://docplayer.pl/67935716-Katalog-wa...-2013.html - katalog wagonów PKP. Być może znasz, może masz coś lepszego. Nie ma tutaj wszystkiego, ale w każdym razie jest to bardzo solidna baza z dodatkowymi informacjami.
Dobry jest Atlas wagonów towarowych Pawła Terczyńskiego. Zawiera olbrzymią ilość wagonów od końca II WŚ do 2010 roku. Jeśli są chętni na wsparcie setu to mogę stworzyć listę wagonów do narysowania.

LaChupacabra napisał(a):Jeśli dodasz do setu bardziej specjalistyczne cysterny i wagony możesz dać im po prostu jakieś inne bonusy jak lepszy cargo ageing, szybszy załadunek, przebudowę na stacji itp. Nie usuwałbym całkowicie tej "niedorzecznej" ale też fajnej uniwersalności.
W sumie chyba i tak nie byłoby możliwości stworzenia serii cystern do produktów spożywczych. We wspomnianym wyżej atlasie są tylko 2 takie cysterny z lat 80. Możliwości przewozu mleka nie zamierzam usuwać. Taki alkohol można wozić w chłodni lub w krytym, a mleko w chłodni lub w cysternie. Musi być jakiś wybór. Swoją drogą wydaje mi się że kiedyś Zaes miał możliwość załadunku alkoholu. Tadeusz to zmienił?

LaChupacabra napisał(a):Tutaj mogłyby się przydać wagony o większej pojemności np. 6-cio osiowy Eaaos (ok.70t)(16m vs. 14m Eaos). Tymi wagonami od 1975 roku wożono m.in. węgiel ze Śląska do elektrowni Dolna Odra pod Szczecinem - na mapę Polski pasuje idealnie. Zawsze im mniej wagonów, tym mniejsze obciążenie gry, mniej lagów... więcej kasy. Smiley29 Same plusy!
Ta sześcioosiowa węglarka zupełnie nie pasuje do setu. Przez swoją pojemność byłaby lekko przegięta. Idealny jest wagon 415W (Eanos), który swoją drogą jest już narysowany i zakodowany. Wink Jest wyraźnie bardziej pojemny od Eaosa i będzie miał prędkość taką jak w rzeczywistości - 100 km/h w stanie załadowanym i 120 w stanie próżnym.
Idealną węglarką pod prędkość 120 km/h byłaby ta Freightlinera - mniej pojemna od Eanosa, ale bardziej pojemna od Eaosa. Rozwiązałaby problem ze złomem i drewnem.

LaChupacabra napisał(a):Drewno
Tutaj też przydałyby się szybsze wagony o większej pojemności.
Tutaj jest problem - za bardzo nie ma czego dodać. Ktoś kiedyś proponował Tadeuszowi wagon Roos. To chyba jedyny pojemny wagon typowo do drewna który mógłby pojawić się po Res-ie. Ale Roos ma prędkość 100 km/h i jest nawet mniej ładowny od swojego poprzednika.
Swoją drogą uważam, że obok wagonów szybkich (120 km/h) powinny pojawić się wagony wolniejsze, ale bardziej pojemne. Gracz miałby wybór i może trochę ukróciłoby to dążenie do osiągania większych prędkości. Wink Mam nadzieję, że taki efekt będzie miało dodanie wagonu 415W - jest on dużo bardziej pojemny od Falnsa, ale za to wolniejszy.

LaChupacabra napisał(a):Wagon Gbs
Lubię szybkie wagony, ale nie jestem zwolennikiem naginania faktów. Ten wagon miał vmax 100. Myślę, że byłby nadal użyteczny, gdyby miał jakąś specjalność i inne korzystne parametry.
W sumie zaletą Gbs-a nad Gags-em jest szybszy załadunek. Natomiast oprócz prędkości zaletą Gags-a jest lepszy stosunek ceny i kosztów eksploatacji do pojemności. McZapkie miał dobry pomysł z ograniczeniem jego uniwersalności, ale może zamiast zabierać mu możliwość wożenia ładunków niesypkich tylko ograniczyć znacząco jego pojemność dla takich ładunków? Aktualnie Gags mieści 49 ton alkoholu, a cysterna Zaes 50 ton mleka. Takie ograniczenie byłoby logiczne - nie wyobrażam sobie aby ktoś układał skrzynki z piwem aż po sam sufit wagonu. Wink

LaChupacabra napisał(a):Wagony sypialne
Obecnie są zupełnie nieopłacalne. Myślę, że choć nie zmieni to wiele, warto by było podnieść parametr cargo ageing. Nawet dość mocno. Może wtedy będą one miały gdzieś sens, poza zdobieniem scenerii.
Wagony sypialne mają bardzo wysoki mnożnik do cargo aging - 185*8. Dla porównania wagon klasy 1 ma 185*2.83. Muszę zobaczyć jak to wygląda w V4.
Co do wagonów restauracyjnych - one faktycznie mają mały bonus - 1.41. Na razie podniosę go do 2.
Są jeszcze wagony bagażowe z bonusem 1.19.

LaChupacabra napisał(a):Wagony pasażerskie
Kiedyś miałem taką propozycję aby poza pierwszą i drugą klasą dodać trzecią możliwość, niezwykle popularną w Polsce, a mianowicie "przeładowania". To by było bardzo realistyczne i chyba jeszcze bardziej użyteczne. Oczywiście taka opcja wiązałaby się z niższymi kosztami biletów, reklamacjami i zwrotami pieniędzy, a więc dla spójności cargo ageing powinien być w takiej sytuacji odpowiednio niższy.
Może po prostu podnieść (może nawet dwukrotnie) ilość miejsc stojących we wszystkich pojazdach? Ich jest rzeczywiście bardzo mało. Średnio mi się widzi tworzenie dodatkowych opcji przebudowy.
Co do kibli - a może stworzyć serię pojazdów SKM o wyższej pojemności i bardzo niekorzystnym cargo aging? Z kiblopodobnych idealne byłyby EW53 i EW58 (v max 100 km/h). Opcja z osobnymi pojazdami do połączeń miejskich byłaby czytelniejsza dla gracza. Pamiętajmy że przez zwiększone możliwości przebudowy set jest trudniejszy w obsłudze (problemy z automatyczną wymianą pojazdów, mniejsza czytelność dla początkującego gracza).

LaChupacabra napisał(a):Zmiana koncepcji budowy E/SZT? Tak jak 2cc?
Zdecydowanie jestem na nie - EN57 jest trójczłonowy i jeśli ktoś potrzebuje pojemniejszy EZT to powinien połączyć dwie lub nawet trzy jednostki, tak jak w rzeczywistości. Tego samego zdania jestem jeśli chodzi o Bipę.

LaChupacabra napisał(a):Daty wprowadzenia lub dostępności wagonów
Tyle lat w to gram, ale nie mogę tego zapamiętać. Big Grin Może watro by było umieścić taką informację?
Tadeusz tworzył takie infografiki. Ktoś chętny aby je zaktualizować? Wink

LaChupacabra napisał(a):Ogrzewanie
Jeśli to nie problem, też byłbym za dodaniem jego wyłączania. Nie zawsze śnieg w górach oznacza, że akurat panuje zima.
Pamiętajmy że brak śniegu nie oznacza, że za oknem jest ciepło. Wink

LaChupacabra napisał(a):No, te ceny wagonów i EZT co są obecnie, wyglądają dość boleśnie. Smile Kiedyś miałem pewne koncepcje (tutaj), ale dziś jestem trochę poza tematem. Byłbym jednak ostrożny na twoim miejscu, bo generalnie poza kilkoma wpadkami (tanie jak barszcz Pendolino), Tadeusz całkiem dobrze zbalansował ten set.
Myślę, że warto za podstawę kosztów wziąć nie tyle to jakie są rzeczywiste ceny, bo w grze wyjdzie z tego jedna wielka bzdura, ale to ile można zarobić na danym pociągu, lokomotywie czy wagonie - to zawsze daje najlepsze rezultaty. A następnie dodać ręcznie poprawki, które dodałyby "charakteru", zbliżyłyby wynik do tego oczekiwanego i nawiązały do rzeczywistych proporcji cen.
Koszty zakupu lokomotyw w PKP Secie były dobre. U mnie proporcjonalnie powinny odpowiadać tym z PKP Setu i nie zamierzam wprowadzać tu rewolucji. Uważam jednak, że koszty EZT powinny być większe. EN57 był śmiesznie tani - tańszy od ST44. Nikt chyba nie używał spalinówek do połączeń regionalnych - zawsze lepszy był kibel. Teraz EN57 będzie miał cenę 33 - dla porównania EU07 będzie mieć 30.

LaChupacabra napisał(a):Tak nigdy nie było. Chyba, że masz na myśli to, jak to wygląda na serwerze mapy Polski.
Uruchomiłem grę z PKP Setem i dwie ST44 mają mniej więcej zbliżony koszt utrzymania do jednej ET22 oferując przy tym dużo większą siłę pociągową przy prawie identycznej mocy. Być może dawniej było tak jak mówisz.

To prawda, że podnoszenie kosztów budowy trakcji działa tylko na początku gry. Rozwiązaniem może być nieproporcjonalny wzrost kosztów utrzymania infrastruktury wraz ze wzrostem długości linii. Wtedy przy rozwiniętej sieci nie opłaca się trzymać zelektryfikowanych odcinków tam, gdzie ruch jest bardzo mały. Ale to już zależy od ustawień w grze, nie od setu. Uważam, że to nie elektrowóz powinien być drogi w eksploatacji, tylko infrastruktura.
Mam natomiast inny pomysł - otóż nie wszystkie loki miały sterowanie wielokrotne. Często na mapie Polski gracze spinają razem dwie ET22, których w rzeczywistości nie da się w ten sposób eksploatować. W przypadku takiego łączenia powinna być kara do mocy. Ten mechanizm już istnieje w secie dla parowozów, wystarczy poszerzyć go o niektóre elektrowozy.
Nawiasem mówiąc, te ET22 są problemem dla nowoczesnych elektrowozów. Bardziej opłaca się spiąć dwa byki niż używać jednego Traxxa lub Vectrona.

(21-04-2021, 17:41)101ksl napisał(a): To może nowy parametr do ustawień? Prędkości rzeczywiste/podwyższone Wink
Obawiam się, że tylko nieliczni korzystaliby z tej opcji, gdyż set byłby mniej grywalny (chociażby wagony towarowe mogące w rzeczywistości jeździć 120 km/h w stanie ładownym można policzyć na palcach jednej ręki). Gra niewarta świeczki.
Odpowiedz
Co do prędkości, to właśnie zauważyłem, że poprawiłeś prędkości lokomotyw i wagonów - w końcu zamiast 101, 111, 201 km/h itd. jest 100, 110, 200... Jesteś wielki Smile 

W temacie wysokopojemnych EZT - jestem w sumie na tak, ale problem polega na tym, że nie było ich w Polsce dużo. EW53 i EW58 to mało, po 2010 roku nie byłoby czym grać. No, chyba że dodajemy rodzinę EN57A, z Vmax 120. Na krótkie trasy, z niskim komfortem, ale pojemnością dobraną pod linie aglomeracyjne (EN57AP już narysowałem, można go przerobić na 2CC).

Also, ktoś gdzieś kiedyś wrzucał ED72 w malowaniu Interregio, ale nie mogę go znaleźć. Może ktoś z obecnych jest autorem? Wink
Odpowiedz
Te poprawione prędkości to nie jest moja robota. Deweloperzy OpenTTD musieli coś zmienić.

Następcą EW58 mógłby być 19WE. Pasowałby prędkością.
EN57A też byłby ok, ale równie dobrze nadawałby się jako następca EN57 (do połączeń regionalnych). Wersja AKM różni się czymś od AP? Może na razie przemalowałbyś tego swojego EN57AP na AKM Przewozów Regionalnych, a pomorskie malowanie byłoby dostępne do wyboru w warsztacie?
Odpowiedz
19WE to dziwny pojazd, bo niektóre egzemplarze mają na pudle 130, niektóre 160. Zdarza się nawet, że zestawiają takie gagatki w dwuskład.

AKM i AP mogą mieć jakieś niewielkie różnice na bokach, ale czoła te same. Natomiast PR nie miały nigdy w swoich barwach AKM (chyba, że masz na myśli łódzkie malowanie). Są za to polregiowe ALc/ALd, których ostatnio zrobiło się całkiem sporo.

A z tymi prędkościami to bardzo dziwna sprawa, bo mam równolegle załadowane na scenariusz 2 grfy - PKP Set i Polish Train Set. I w PKP Secie są nadal złe prędkości XD
Odpowiedz
Ups, chodziło mi raczej o 14WE - ten ma 110 km/h.
No to nieźle mnie zaskoczyłeś, ale grunt że teraz prędkości są ładnie zaokrąglone. Smile
Odpowiedz
Trochę roboty było, problemów, ale chyba jest w miarę ok. Mam nadzieję, że nie skopałem eksportu png XD. Oto 206se. Korzystałem z grafik Tadeusza i Waltera Novotnego jako wzorów, co też zaznaczyłem.
Odpowiedz
(23-04-2021, 11:04)Lw25 napisał(a): Trochę roboty było, problemów, ale chyba jest w miarę ok. Mam nadzieję, że nie skopałem eksportu png XD. Oto 206se. Korzystałem z grafik Tadeusza i Waltera Novotnego jako wzorów, co też zaznaczyłem.
Spróbuj jeszcze raz go zuploadować, bo nic się nie dodało. Wink
Odpowiedz
(23-04-2021, 11:30)Mewa napisał(a):
(23-04-2021, 11:04)Lw25 napisał(a): Trochę roboty było, problemów, ale chyba jest w miarę ok. Mam nadzieję, że nie skopałem eksportu png XD. Oto 206se. Korzystałem z grafik Tadeusza i Waltera Novotnego jako wzorów, co też zaznaczyłem.
Spróbuj jeszcze raz go zuploadować, bo nic się nie dodało. Wink
Już powinno działać.
Odpowiedz
(23-04-2021, 11:04)Lw25 napisał(a): https://drive.google.com/file/d/1KUEJhD2...sp=sharing

Trochę za bardzo przypomina wagon 408S. Nie widać pomostów, poza tym 206Se ma wyraźnie niższy bok. Dla porównania:
https://www.sigman.kolej.org.pl/foto/ugpps2.jpg https://www.sigman.kolej.org.pl/foto/uacs3.jpg
Odpowiedz
Najnowsza wersja na bananach. Zachęcam do testowania. Smile Pełną listę zmian można znaleźć w pliku changelog.txt.
Jedna z najważniejszych zmian to kary za łączenie elektrowozów bez sterowania wielokrotnego lub o dużej mocy. Bez kar można połączyć tylko maksymalnie dwie EU07 lub dwie EP05. Lokomotywy takie jak Vectron i Husarz co prawda mają możliwość sterowania wielokrotnego, ale w Polsce raczej nikt ich tak nie używa. Zbyt wysoki pobór mocy skutkuje spadkiem napięcia na sieci 3 kV, a co za tym idzie także spadek mocy lokomotywy. Z tego powodu lokomotywy o mocy 5000 kW i wyższej dostały największe kary do mocy.
Jest też dodany spalinowy Traxx - delikatnie go przyciemniłem.
Odpowiedz
(24-04-2021, 09:51)Mewa napisał(a): Trochę za bardzo przypomina wagon 408S. Nie widać pomostów, poza tym 206Se ma wyraźnie niższy bok. Dla porównania:
https://www.sigman.kolej.org.pl/foto/ugpps2.jpg https://www.sigman.kolej.org.pl/foto/uacs3.jpg

Starałem się oddać te dwie cechy, no nic, poprawię, żeby było lepiej widać Wink
Edit:
[Obrazek: Whgj7Ff.png]
Obniżyłem rzuty boczne i czołowe, wyeksponowałem bardziej pomosty, dodałem zawory z jednej strony (są bodaj 4:1, planowałem, ale... zapomniałem) i dodałem korki u góry zbiorników, które mi ostatnio umknęły.
Odpowiedz
Znalazłem dużego buga: wszystkie lokomotywy pojazdy elektryczne mogą jeździć bez sieci trakcyjnej (a nie tylko Dragon, jak to miało być w zamyśle).

Odpowiedz
Jakich torów używasz? Przy Nutracks 2 ten problem nie występuje.
Aby Dragon działał poprawnie z dodatkami dodającymi tory, w kodzie muszą być zdefiniowane typy torów. Brałem pod uwagę ustandaryzowany schemat rodzajów torów i tory Nutracka. Niestety twórcy dodatków zamiast trzymać się standardów często wymyślają własne oznaczenia torów. Sad W konsekwencji trzeba będzie dostosować set do współpracy z wieloma różnymi newgrfami od torów... Przynajmniej z tymi najpopularniejszymi.
Odpowiedz
(25-04-2021, 10:38)Mewa napisał(a): Jakich torów używasz? Przy Nutracks 2 ten problem nie występuje.
Aby Dragon działał poprawnie z dodatkami dodającymi tory, w kodzie muszą być zdefiniowane typy torów. Brałem pod uwagę ustandaryzowany schemat rodzajów torów i tory Nutracka. Niestety twórcy dodatków zamiast trzymać się standardów często wymyślają własne oznaczenia torów. Sad W konsekwencji trzeba będzie dostosować set do współpracy z wieloma różnymi newgrfami od torów... Przynajmniej z tymi najpopularniejszymi.

Zonk polega na tym, że używam właśnie NuTracks Smile)

Odpowiedz
Miałem nowszą wersję, ale sprawdziłem na tej i też działa dobrze. Podaj mi listę wszystkich dodatków których używasz.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Projekt polskie budynki
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19
Projekt polskie budynki
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10
Projekt polskie budynki
Postanowiłem zrewita...McZapkie — 00:48