Liczba postów: 103
Liczba wątków: 13
Jak w temacie, proponuję obniżyć koszty umieszczania boi na mapie Polski. Mówię tylko o bojach, pozostała infrastruktura wodna powinna pozostać droższa niż była, dzięki temu trudniej jest zająć łowiska na początku gry i nie daje to aż takich korzyści. Natomiast cena £3150 (18900zł) za boję może zniechęcać na początku gry do ich używania, co, z tego co wiem, może powodować lagi serwera
Liczba postów: 597
Liczba wątków: 19
Właśnie z tego co LaChupacabra pisał, jest to mit, że brak boi powoduje lagi.
Liczba postów: 428
Liczba wątków: 14
(08-12-2020, 23:16)pAter napisał(a): Właśnie z tego co LaChupacabra pisał, jest to mit, że brak boi powoduje lagi.
No cóż... Ten mit, okazało się, że do końca mitem nie jest.

Jakiś czas temu zrobiłem kilka testów (
tutaj możecie je zobaczyć), no i wyszło, że jednak jest coś na rzeczy. Faktem jest, że dwa lata temu został dość solidnie zaktualizowany pathfinder dla statków, co znacząco ograniczyło użycie cpu i przy niewielkiej ich liczbie jaka zazwyczaj pływa po mapie Polski, boje nie mają większego wpływu na wydajność gry - zawsze największe obciążenie generują pociągi (kto twierdzi inaczej może użyć narzędzia pomiaru ilości klatek na sekundę, które zostało zaimplementowane w grze - jest pod niebieską ikonką znaku zapytania). Jednak przy dużej ilości statków i dużych odległościach, bez boi zaczyna być zauważalna różnica w płynności gry. Kiedy pathfinder aktualizuje trasy statków, a robi to prawdopodobnie dla wszystkich na raz co 7 dni, jeśli tych statków jest naprawdę dużo (setki), gra potrafi wyraźnie przyciąć. Na mapie Polski to raczej nie grozi, ale mimo wszystko na dłuższych trasach warto dać kilka boi - być może ich ceny rzeczywiście mogłyby być nieco niższe. Ale tez bez przesady, bo znowu co bardziej histeryczni gracze będą spamować nimi gdzie tylko się da w obawie, że straszna laga przyjdzie i ich zje
Liczba postów: 1,115
Liczba wątków: 23
Odnośnie uzupełnienia, wszedłem właśnie na serwer Polska Firs, gdzie radośnie pływa kilka statków bez bojek i widzę we framerate Ships ticks 20..30ms, World ticks 1.5 ms, pozostałe to ułamki.
Czyli jednak Buoy Laying Matters.