Ankieta: Firma którego zawodnika podoba ci się najbardziej?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Yarcio
0%
0 0%
shoter
0%
0 0%
McZapkie
40.00%
2 40.00%
Yazalo
60.00%
3 60.00%
Razem 5 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Turniej Mikołajkowy 2020 z nagrodami!
Zapraszam do wspólnej zabawy na nadchodzące Mikołajki! Wystarczy w ciągu najbliższego tygodnia znaleźć w sumie 3-4 godzinki na Waszą ulubioną grę Wink 

[Obrazek: attachment.php?aid=1301]

Turniej polega na rozegraniu specjalnie przygotowanego scenariusza - jest to moja mapa Polski ze zbudowanymi drogami łączącymi większość miast.
Należy rozegrać maksymalnie 15 lat, rozpoczynając grę w 1965 roku, a kończąc nie później, niż 31 grudnia 1979 r.
Następnie, nadesłane przez Was zapisy gier będę uruchamiał na kolejne 5 lat i sprawdzał określone statystyki firmy.

Oprócz najlepszego gracza wybierzemy także wspólnie tego, którego firma najbardziej nam się spodoba Wink Liczyć się może wszystko - różnorodność wykorzystanego transportu, przepięknie rozbudowane stacje, odwzorowanie rzeczywistych połączeń pasażerskich, najciekawsze wykorzystanie pełnego łańcucha produkcji... Zachęcam do reklamowania swojej firmy przy okazji zgłaszania swojego udziału Big Grin

Zgłoszenia można nadsyłać do niedzieli, 6 grudnia włącznie Smile

Powodzenia!

REGULAMIN

Organizatorem turnieju jest pAter.

I. Pobieranie scenariusza gry i wymaganych dodatków

1. Poniższy scenariusz należy pobrać i zapisać w katalogu OpenTTD/scenario:

.scn   Turniej-Mikolajkowy-2020.scn (Rozmiar: 640.47 KB / Pobrań: 164)

2. Należy również pobrać poniższy GameScript i zapisać go w katalogu OpenTTD/game:

.tar   RWD v3.tar (Rozmiar: 121.5 KB / Pobrań: 138)

3. Trzecią wymaganą rzeczą jest pobranie z listy dodatków online następującej Biblioteki GS:
SuperLib for NoGo w wersji 38.

4. W przypadku braku posiadanych dodatków NewGRF przy wczytywaniu scenariusza również należy je pobrać z listy dodatków online.

Z góry przepraszam za mnogość plików  Smiley29

Można teraz wczytać scenariusz i rozpocząć rozgrywkę! Smile  Pamiętajcie o zapisywaniu gry!

II. Zasady punktacji

Głównym parametrem, który będzie liczony, będzie „ocena działalności firmy”. Otrzymany od uczestnika turnieju zapis gry zostanie uruchomiony 1.01.1980 r. na okres 5 lat gry. W tym czasie sprawdzana będzie ocena działalności uzyskana przez firmę w każdym kwartale, następnie te wartości będą sumowane i porównywane między zawodnikami.

W przypadku uzyskania tej samej liczby punktów przez uczestników, pod uwagę będą brane uzyskane wartości firmy w tym okresie.

III. Nagrody

Nagrodzone zostaną 2 osoby:
1) gracz, który uzyska największą liczbę punktów, otrzyma grę Train Simulator 2020 wraz z 16 dodatkami;
2) gracz, który zostanie wybrany przez Społeczność drogą głosowania w ankiecie, otrzyma grę Train Simulator 2020 wraz z 4 dodatkami.

IV. Zasady udziału
  1. W turnieju może wziąć udział każdy użytkownik forum OpenTTD-Polska.pl.
  2. Aby wziąć udział w turnieju, należy:
    a) pobrać z tego posta odpowiedni scenariusz gry;
    b) rozegrać grę, zapisując jej stan nie później, niż 31 grudnia 1979 r. czasu gry;
    c) w niniejszym wątku forum umieścić zapis swojej rozgrywki w formie załącznika do posta.
  3. Nieprzekraczalny termin zgłoszeń to 6 grudnia 2020 r., godz. 23:59.
V. Ograniczenia rozgrywki
  1. Wymagana wersja gry to OpenTTD 1.10.3.
  2. Zabronione jest modyfikowanie listy i ustawień NewGRF.
  3. Zabronione jest modyfikowanie ustawień gry wpływających na rozgrywkę: finanse, pojazdy, ograniczenia, awarie i katastrofy, środowisko.
  4. Dozwolona jest budowa w trakcie pauzy.
  5. Niedozwolone jest używanie oszustw (okienko „Oszustwa”).
  6. Gra musi być rozegrana w trybie jednoosobowym.
VI. Postanowienia końcowe
  1. W przypadku małej liczby uczestników Organizator może wydłużyć termin zgłoszeń.
  2. Na ogłoszenie wyników Organizator ma 7 dni od zakończenia turnieju.
  3. Organizator może modyfikować treść postów ze zgłoszeniami uczestników w celach organizacyjnych.
  4. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
W turnieju wzięło udział 4 graczy, z czego jeden (Yazalo) spóźnił się minutę z wysłaniem zgłoszenia, więc z przykrością muszę stwierdzić, że został wyłączony z głównej punktacji. Poniżej przedstawiam każdą z firm, abyście mogli wybrać tę, która najbardziej Wam się podoba.

Yarcio

Pierwszy odważny zawodnik tego turnieju. Jego firma bazuje na transporcie ropy na północy i południu Polski. Dzięki produkcji chemikaliów i imporcie boksytu, które transportowane są do huty aluminium w Krośnie, firma produkuje spore ilości metalu. Ten z kolei wykorzystywany jest nieopodal w fabryce maszyn.

Firma posiada ogromną flotę pojazdów do transportu pasażerów i poczty w liczbie 500 sztuk - czyli tyle, ile wynosił limit. Niestety, potencjał wybudowanej sieci dróg krajowych nie został tutaj wykorzystany. Zawodnik skupił się jedynie na kilku miastach, a i połączeń międzymiastowych jest niewiele.

Gracz ma dosyć wysoką ocenę działalności firmy, jednak w połowie 1981 roku stracił ok. 100 oczek, kiedy to w jednym kwartale jego firma nie zarobiła ani grosza. Problem ten obniżył ocenę na najbliższe 3 lata, a zawodnik zakończył grę z wynikiem 17075 punktów.

> Pobierz zapis gry

shoter

Firma ta działa na obszarze Polski i Czech. Podstawowym ładunkiem towarowym jest tutaj drewno, które początkowo zwożone jest głównie na Podlasiu, przeładowywane na Mazurach i następnie transportowane daleko do tartaku, aż pod Stargard Szczeciński. Wyprodukowane deski na pewno posłużyłyby do wyprodukowania pięknych mebli, gdyby zawodnik pograł jeszcze do końca regulaminowych 15 lat Wink

Istotną częścią działalności firmy jest transport pasażerski. Szybka kolej międzymiastowa daje ogromne zyski i jest głównym źródłem dochodów.

Ocena działalności w badanym okresie była dosyć stabilna, ale nie za wysoka i dała sumę 15942 punktów.

> Pobierz zapis gry

McZapkie

Bardzo ciekawy, bo zróżnicowany transport zaprezentował nam zawodnik McZapkie. Jego firma w swoim taborze kolejowym posiada 82 pociągi, z czego prawie żaden się nie powtarza! Przewozi ponad 20 typów ładunków! Parowozy, diesle, elektryki ciągną wagony różnego typu - czasem również transportując coś w drodze powrotnej. Do sieci załapały się nawet pociągi wąskotorowe, a także transport wodny w postaci kilku statków.

Pociągi pasażerskie łączą główne polskie miasta, a pasażerowie wysiadający na dworcach mają możliwość dojazdu autobusami do centrów miast. Nie jest to jednak główne źródło dochodów - w tej firmie zdecydowanie najważniejszą rolę pełni transport towarowy.

Zawodnik jednak zaprzepaścił okazję do wygranej, bowiem zapomniał spłacić pożyczkę (powodem mogło być to, że 1 stycznia 1980 roku jego bilans bankowy był na milionowym minusie) i w ciągu badanych 5 lat nie zyskał aż 1000 punktów. Jego końcowy wynik to 16524 punkty.

> Pobierz zapis gry

Yazalo

Kolejny zawodnik, który może pochwalić się zróżnicowanym transportem jest Yazalo. Jego firma działająca głównie w północno-zachodniej części Polski również transportuje pociągami, ciężarówkami i statkami ponad 20 typów ładunków. Główne węzły sieci - w Trójmieście, Szczecinie i Poznaniu - wzajemnie się wspierając, tworzą wydajny ośrodek przemysłowy.

Transport pasażerski ma tutaj rolę drugorzędną - ot, w kilku miastach firma świadczy usługi przewozowe na małą skalę.

Niestety, zawodnik spóźnił się z podesłaniem zapisu gry i nie został uwzględniony w punktacji turniejowej. Gdyby jednak zdążył, uzyskałby największą liczbę punktów spośród wszystkich uczestników - jego wynik to 17995. Dyskwalifikacja natomiast nie dotyczy części konkursowej, a więc na tego zawodnika również możecie głosować w ankiecie.

> Pobierz zapis gry

PS. Potraktujcie te opisy jako wskazówki na prezentację firm w następnych turniejach Smile
Odpowiedz
Firma wacha się od  85%-90% zarabia około 5mln i jest trochę nie typowo zbudowana.
Wysyłam plik

Załączone pliki
.sav   Czalencz, 31 gru 1979.sav (Rozmiar: 823.83 KB / Pobrań: 77)
Odpowiedz
A mi jakoś słabo poszło - nie miałem czasu na to Tongue

Załączone pliki
.sav   shoter.sav (Rozmiar: 820.26 KB / Pobrań: 81)
Odpowiedz
Trochę mało czasu (IRL), miałem w planie odwzorować ważniejsze linie w Polsce w stanie na rok 1980.
Jeszcze raz bo się nie załączyło

Załączone pliki
.sav   konkurs4_79.sav (Rozmiar: 900.7 KB / Pobrań: 67)
Odpowiedz
Przesyłam, po czasie więc poza konkursem, poprawioną wersję z brakującym peronem, usunąłem też napisy.

Załączone pliki
.sav   konkurs4_79p.sav (Rozmiar: 916.77 KB / Pobrań: 70)
Odpowiedz
Z racji małej liczby zgłoszeń (a kilka osób mi jeszcze pisało, że bierze udział) wydłużam termin nadsyłania zgłoszeń do środy, 9.12.2020 r. do godz. 23:59.

W takiej sytuacji możliwe jest również przesyłanie poprawionych zapisów swoich gier w podanym terminie.
Odpowiedz
Wysyłam poprawioną mapę:

Załączone pliki Miniatury

.sav   Wahazar_finalfinal.sav (Rozmiar: 945.83 KB / Pobrań: 88)
Odpowiedz
A ja stworzyłem coś takiego:

.sav   Yazalo.sav (Rozmiar: 809.17 KB / Pobrań: 79)

Najpierw skupiłem się na trójkącie Gdańsk-Szczecin-Poznań, a potem rozbudowywałem inne trasy.
Na zachętę, kawał infrastruktury obok Poznania Big Grin :

...i mapa:

EDIT:
Widzę że nieco spóźniłem się ze zgłoszeniem. W takim razie można potraktować je jako ciekawostkę Smile
Odpowiedz
Ze standardowym dla mnie opóźnieniem podsumowuję Turniej Mikołajkowy 2020, a przed nami jeszcze głosowanie w ankiecie na najciekawszą firmę Smile Zajrzyjcie do drugiego posta, aby zobaczyć ich opisy, a następnie oddajcie swój głos. Głosowanie zakończy się w niedzielę, 20.12.2020 r.

Podsumowując, z początku zainteresowanie turniejem było większe, jednak domyślam się, że nieśmiałość lub strach nie pozwoliła kilku osobom wziąć udziału Wink Na przyszłość wyciągnę wnioski i postaram się, aby kolejny turniej (sylwestrowy? noworoczny? karnawałowy?) cieszył się większą liczbą graczy.

A teraz czas na wyniki.

Zwycięzcą turnieju zostaje Yarcio z wynikiem 17075 punktów. Gratulacje!

Na drugim miejscu uplasował się McZapkie z 16524 punktami, natomiast brąz zdobywa shoter z wynikiem 15942 punktów.
Yazalo uzyskał 17995 punktów, czyli najwięcej, jednak spóźnił się z wysłaniem zapisu gry i tym samym stracił puchar Wink

Dziękuję uczestnikom za wzięcie udziału w turnieju! A społeczność zachęcam do oddania głosu w ankiecie.
Odpowiedz
(16-12-2020, 01:57)pAter napisał(a): Zwycięzcą turnieju zostaje Yarcio z wynikiem 17075 punktów. Gratulacje!

Na drugim miejscu uplasował się McZapkie z 16524 punktami, natomiast brąz zdobywa shoter z wynikiem 15942 punktów.
Yazalo uzyskał 17995 punktów, czyli najwięcej, jednak spóźnił się z wysłaniem zapisu gry i tym samym stracił puchar Wink

Gratulacje dla @Yarcio za zwycięstwo! Ale i dla pozostałych że wystartowali... I zdążyli się zgłosić w terminie Smiley29

A mój głos wędruje do McZapkiego, za tę niesamowitą sieć transportową Big Grin
Odpowiedz
Konkurs bardzo ciekawy, pierwszy raz brałem udział w czymś takim.
Szkoda że gra nie trwała 1950-1980, bo może by się mi udało odtworzyć główne korytarze transportowe, ale i tak to co zrobiłem w miarę (jak na możliwości i ograniczenia openttd) odpowiada mniej więcej temu co było w Polsce w 1980, przynajmniej jeśli chodzi o elektryfikację głównych linii oraz odcinki obsługi trakcyjnej. Pożyczki nie zapomniałem spłacić, po prostu jej potrzebowałem aby skończyć węglówkę i jej łącznicę, w przeciwnym razie cargodist z całej Polski do Gdańska zapchał by Warszawę, więc coś za coś Smile
Mój głos ma Yazalo, niech ostatni będą pierwszymi Wink
Odpowiedz
Od razu dziękuje za gratulacje, jednocześnie gratuluje Yazalo za tą wręcz genialną sieć kolei.

Yazalo zrobił bardzo dobrze swoją firmę bo ma tak naprawdę małą ilość linii jak na taką firmę. Zarabia na niej dużo jest ładnie zrobiona i nietypowo. Plus też za użycie przedsiębiorstw które były przy głównych liniach oraz za udaną próbę "wciśnięcia się" do Gdańska i użycie go do wielu towarów. Widać też w kilku miejscach że gdyby była możliwość większej ilości czasu (lata w grze jak i normalnie) Yazalo by rozbudował firmę (np. Most w Śremie).

W firmie McZapkie również jest to fajnie zbudowane nie są to trasy często budowane, w jego firmie jest ciekawe użycie 3x EN57 a nie jak najczęściej 1x lub 2x.

Shoter niestety nie miał zbyt czasu co widać na mapie (np. nie używane stacje lub koniec torów). Fajnie że Shoter zbudował trasy na południu mapy a rzadko w tamtych rejonach ktoś coś buduje. P.S. Tartak Starogard Szczeciński się korkuje przez brak sygnalizacji.

Podsumowanie: 

Według mnie firma która najlepiej wygląda/jest najlepiej zrobiona to firma Yazalo, która ogranicza ruch na małą ilość linii a wciąż dużo zarabia i ładnie wygląda.
Drugie miejsce (oczywiście według mnie) jest dla McZapkie, ładnie zrobione trasy ale stacje niektóre są "zawalone" przez co traci na wyglądzie.
No i ostatnie niestety Shoter ale o głównie z powodu że firma nie jest dokończona, gdyby firmę dokończył i nadal by budował tak jak teraz bym mógł na niego zagłosować.

Gratuluje wszystkim miejsc i powodzenia w następnych turniejach. 43
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Polish Train Set
Zakładam że działa, ...qamil — 19:42
Polish Train Set
Dzięki wielkie! Dobr...101ksl — 10:33
Polish Train Set
Tymczasowo wersja bę...qamil — 22:51