Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
OTTD wolno chodzi
Witam.
Początkowo cała gra chodziła płynnie. Jednak wraz z upływem czasu gra się zacinała, zaczęła chodzić wolniej. Teraz nie da się grać. Wiem, że mój laptop to zapewne archaik, no ale może ktoś mnie poratuje. Jestem totalnym laikiem, więc poprosiłbym o tłumaczenie łopatologiczne Smile

Edycja - pAter: forum nie obsługuje obrazków w formacie Base64.
Odpowiedz
Najlepiej jakbyś wrzucił na forum zapis swojej gry - może tam coś dostrzeżemy.
Odpowiedz
Sprobuj zmienic ustawienia na domyslne albo takie gdzie masz ostrzezenie ze spowoduja spowolnienie gry t.j. wielkosc stacji domyslna to 12 a czesto ludzie podkrecaja do 20 lub wiecej .Mozesz tez np.zmniejszyc fokus z 8x na 4x.
Odpowiedz
Dziękuję za zainteresowanie. Od razu się usprawiedliwię - zrobiłem ogólny misz-masz, może kiczowaty, ale to był taki powrót do przeszłości i zafascynowanie dużą ilością dodatków (grałem w grę za dzieciaka, a jak zobaczyłem ile nowych, fajnych dodatków jest w ottd, to nie mogłem się powstrzymać)... Stacje wielkie, dodatków sporo, samochodów/pociągów i innych mnóstwo. Ale tzn., że tak dużej ilości wszystkiego komputer nie pociągnie?
W załączniku mój save (mam nadzieję, że dobrze go załączyłem - i że o to chodziło).
Odpowiedz
Wygląda na to że coś poszło nie tak z załącznikiem
Odpowiedz
Spróbuję jeszcze raz...

Załączone pliki
.sav   PKP, 5 lut 1977.sav (Rozmiar: 1.84 MB / Pobrań: 60)
Odpowiedz
Przyznam szczerze, że jestem zaskoczony tym, co zobaczyłem Big Grin Spodziewałem się "zwyczajnej" rozgrywki Wink 

W prawdzie na moim kompie gra śmiga normalnie, ale myślę, że problemem jest 1800 pojazdów w grze... Wink
Odpowiedz
Sad No właśnie w mojej poprzedniej grze miałem taki sam problem. Po pewnym czasie grała mi się zacinała - a miałem jeszcze więcej samochodów i pociągów (jak na zdjęciu w Legnicy). A w tej nowej grze mam sporo czerwonych parametrów (też dodałem zdjęcie)... Coś się da z tym jeszcze zrobić (oprócz odchudzenia ilości samochodów/pociągów itp.), czy już nic i trzeba odpuścić?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Nie stosuj tych sygnalizatorów trasy gdzie indziej niż na skrzyżowaniach, bo to dość obciąża grę.
Odpowiedz
Dzięki wszystkim za odpowiedzi Smile Niestety, ale mimo iż odchudziłem ilość pojazdów (a także sygnalizatorów) dalej nie da się grać. Zacząłem nową rozgrywkę Smile
Odpowiedz
(01-09-2020, 13:43)vital14 napisał(a): Dzięki wszystkim za odpowiedzi Smile Niestety, ale mimo iż odchudziłem ilość pojazdów (a także sygnalizatorów) dalej nie da się grać. Zacząłem nową rozgrywkę Smile
Problemem jest pathfinder pojazdów. Po dodaniu funkcji różnych dróg dewisi coś przeoczyli i niekiedy robi się problem, gdy masz w grze SI używające pojazdy drogowe.
W twojej grze problemem jest dokładnie bot OTVI (różowy). Wystarczy, że go usuniesz. Aby to zrobić, musisz otworzyć konsolę (naciśnij ~) a następnie wpisz komendę "stop_ai 2". Spowoduje to jego usunięcie.

Ps. Ilość i rodzaj sygnalizatorów nie ma żadnego wpływu na płynność gry.
Odpowiedz
Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam, ale przez pewien czas nie grałem w ottd. Wczoraj dopiero przeczytałem post LaChupacabry i ... zadziałało Smile DZIĘKI!
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter"...pAter — 21:14
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter" m...Walter Novotny — 16:34
Open TTD problem z wyładunkiem towarów.
Jeśli na stację od...LaChupacabra — 23:32