Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś innego
Mam taki pomysł na wprowadzenie czegoś nowego.
W grze można grać zespołowo czyli razem prowadzić jedną firmę. Jest już opracowywane współdzielenie torów.
A gdyby dało się zrobić coś takiego. Aby powstał taki podział ról i każdy by prowadził firmę odpowiedzialną za co innego.
Czyli jedna firma była by odpowiedzialna za budowę infrastruktury inna za kupowanie pojazdów i tworzenie rozkładów. I tu zupełnie coś nowego czyli firma zarządzająca terenem, która udzielała by pozwolenia na budowę, wyburzała by budynki, taki burmistrz, architekt miast.
Co o tym myślicie?
Oczywiście wymagało by to poświecenia więcej czasu wspólnie na grę. Ale uważam, że warto by było wykombinować i spróbować czegoś takiego na małą skalę aby sprawdzić czy miało by to sens.
Odpowiedz
OpenTTD nie pozwala na coś takiego; dałoby się coś takiego zrobić robiąc patch, ale wymagałoby to gruntownych zmian w kodzie (nie mówiąc już o przepisaniu jego znacznej części).
Alternatywnym rozwiązaniem jest jedna firma, do której należałoby kilku członków, każda osoba odpowiadająca za coś innego, jednak każda osoba mogłaby wyręczyć inną osobę, bo się po prostu nie da zablokować danemu członkowi firmy wykonywania określonych czynności.
Ogólnie do takiej gry najlepiej by było zrobić oddzielny serwer, tylko wiadomo - miejsce na serwerze, no i warto też przemyśleć, ile osób chciałoby się bawić w coś takiego - taka gra wymagałaby płynnej i zrozumiałej komunikacji między graczami. Kolejnym aspektem jest fakt, że żeby firma się ładnie rozwijała musiałoby grać kilka osób jednocześnie. Bo co, jak będzie dostępny tylko gracz odpowiedzialny za układanie torów, to ułoży tory, ale nic po nich nie pojedzie.
Podsumowując, pomysł dobry na konkursy itp, na codzienną rozgrywkę nie za bardzo.
Odpowiedz
OpenTTD jest zbyt prostą grą, aby taki podział ról miał uzasadnienie.
Odpowiedz
No właśnie OTTD jest za prosty. Przynajmniej dla mnie, bo się już znudził. Ale dla początkującego i tak jest trochę do ogarnięcia...
Odpowiedz
Pomysl jest zacny, ale tak jak napisal Jakub bez wlasnych kompilacji to nie przejdzie - nie mniej jakbys cos mial zamiar takiego zrobic to z checia przetestuje Smile
Odpowiedz
Na serwerze PLexp odchodziły już podobne próby, na trochę innej zasadzie, nie podział na infrastrukturę/transport tylko raczej na dyrekcje - ktoś budował na północy, a inny na południowym wschodzie, i była kooperacja po wspólnych torach. Ma to oczywiście sens na trudnych ustawieniach, gdy się płaci sporo za budowę i utrzymanie infrastruktury.
W praktyce wymaga to jednak ujawnienia sobie wzajemnie haseł, aby można było wejść na czyjeś konto i np. poprawić źle ustawiony semafor, który robi korek a ktoś akurat jest wylogowany.
Ponadto ludzie generalnie nie są mentalnie przygotowani do takich rozgrywek Smile
Odpowiedz
Pytanie takie z innej beczki. Czy ta gra będzie się jakoś rozwijać? Bo moim zdaniem są w niej problemy, które należało by poprawić aby zyskała na grywalności.

Mam tu na myśli takie rzeczy jak np. rozkłady jazdy, które nie funkcjonują jak należy Pojazdy w wielu sytuacjach i tak jeżdżą jeden za drugim. W rzeczywistości środki komunikacji czasem czekają na opóźnione pojazdy aby ludzie mogli się przesiąść. Super by było ulepszenie tych rozkładów.
Ten system oceny stacji, gdzie towarów jest mniej gdy rzadzej pojawia się transport a na transferach znika towar. Ogólnie jest to jakieś rozwiązanie ale mogło być to lepiej przeprowadzone. Bardziej intuicyjnie.
W sumie to nie wiem jak dokładnie funkcjonują te rzeczy w rzeczywistości, transportu nie studiowałem. Przydał by się ktoś do tego.

Myśleliście może aby wprowadzić jakieś dodatki aby móc zrobić serwer na którym można by było uruchomić jakieś mikropłatności. Elementy premium. Na przykład aby można zacząć z większą pulą pieniędzy?
Odpowiedz
Mikropłatności
A wypier pan z takimi pomysłami ._.
Odpowiedz
Gra jest rozwijana cały czas. Smile poza tym jest open source więc sam możesz spróbować ją usprawnić. Nauka programowania nie jest taka trudna.

Co do mikropłatnosci to specem nie jestem ale chyba licencja GPL zabrania czerpania zysków z programu. I w ogóle jakiś taki niesmaczny ten pomysł :/
Odpowiedz
@FrontierPharmacist

Jak nie jesteś specem to lepiej nie mów, bo wprowadzasz w błąd. GPL nie zabrania czerpania zysków z produktu o otwartym kodzie źródłowym.

źródło: https://tldrlegal.com/license/gnu-genera...v3-(gpl-3)
Odpowiedz
OK, dzięki za sprostowanie. Edytowałem poprzedni post.

(ale pomysł nadal niesmaczny)
Odpowiedz
Po dlugiech latach jsem zagral na serweru open ttd polska mapi polska a jestem smutnym užitkovnikem dla miasta Brno CZ firma Zetor tam nie. Ale V Pardubice CZ jest rafinerija. Dla czecha jest ok ale Ta rafineria Dzisaj jest Paramo to jest OKN ORLEN. ale Zetor to czeska firma niema jich na serwerze to chyba dla mia. Paramo /PKN Orlen/ mamy a Zetor Brno nie? to jest Niesprawdlžnost??
Odpowiedz
(28-08-2021, 02:58)Petr CZ napisał(a): Po dlugiech latach jsem zagral na serweru open ttd polska mapi polska a jestem smutnym užitkovnikem dla miasta Brno CZ firma Zetor tam nie. Ale V Pardubice CZ jest rafinerija.
Przy okazji, czy mógłbyś zrecenzować mapę Polski 2048x2048 mojego autorstwa pod kątem braków istotnego Czeskiego i Słowackiego przemysłu?
Chodzi o https://openttd-polska.pl/Thread-Inne-Ma...1#pid26111
trzeba otworzyć w edytorze scenariuszy i oprócz istniejącego przemysłu popatrzeć na sign list, gdzie są podpowiedzi dla gamescript gdzie budować przemysł w trakcie gry, typu >>>Nazwa:rok:Id:range
np.
>>>Techelna Jasim:1915:19:10 oznacza że w okolicy 10 krtek od napisu w 1915 będzie budowana cegielnia (Id 19)
Odpowiedz
McZapkie trochu je problem rok 1900 Československo vzniklo roku 1918 a tím se začali přejmenovávat na známé firmy v Československu. I tak ti pomůžu, aby tam byli ty nejznámější firmy od nás.
Odpowiedz
(11-09-2021, 11:41)Petr CZ napisał(a): McZapkie trochu je problem rok 1900 Československo vzniklo roku 1918 a tím se začali přejmenovávat na známé firmy v Československu. I tak ti pomůžu, aby tam byli ty nejznámější firmy od nás.
W tej mapie skrypt buduje przemysł w trakcie trwania gry, to co potrzebuję to lokacja, nazwa i data budowy jakichś znanych fabryk.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Projekt polskie budynki
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19
Projekt polskie budynki
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10
Projekt polskie budynki
Postanowiłem zrewita...McZapkie — 00:48