Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,

Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.

Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.
Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOLEJ V4 CEE Train Set
Najnowsza wersja prezentuje się nieźle. Smile Doszło dużo nowych loków, widzę jednak jeszcze dużo pojazdów do dodania i ten post to będzie taka lista lokomotyw (+ kilka EZT). Mam pomysł na tabor 15 kV, który w tym momencie za bardzo odstaje od reszty. Na wstępie widzę jedną lokomotywę do wywalenia ale o tym poniżej.

25 kV:

1. Softronic Phoenix (serie 478) - 2009 rok; Rumuńska towarowa lokomotywa używana przez CFR a także przez prywatnych przewoźników w Rumunii i na Węgrzech. Jest to następca CFR 060 EA i swoją drogą także pierwsza nowa rumuńska lokomotywa po 1990. Tej lokomotywy imho aktualnie najbardziej brakuje w secie. Aktualnie 060 EA jest wycofywana w 2000 roku i bardzo negatywnie wpływa to na grywalność dodatku - nie pojawia się nic w zamian i brakuje mocnej towarowej lokomotywy.
  2. DR E 251 - 1965 rok; lokomotywy 25 kV są w tym momencie dość drogie (z perspektywy gracza grającego na nieco bardziej "ambitnych" ustawieniach kosztowych w grze). Przydałaby się taka towarowa lokomotywa która byłaby tańsza od MAV V43. E 251 jest wolna (80 km/h) ale to dobrze bo jest w zamian bardzo mocna (3300 kW i 373 kN), poza tym przez bardzo długi czas są dostępne wagony z v max 80 km/h. Na przykład cysterna z v max 100 km/h pojawia się dopiero w 1990.
  3. JZ 442/HZ 1142 - 1984 rok, 160 km/h, 4400 kW - szybka pasażerska lokomotywa która nie powinna być nigdy wycofywana

3 kV: mimo że loków 3 kV jest w secie najwięcej wciąż znajdzie się kilka pojazdów które można dodać

1. EP02 - 1953 rok; brakuje lokomotywy z v max 110 km/h (taki jest limit prędkości torów i niektórych wagonów). Poza tym na początek przydałoby się coś słabszego od EP03.
  2. CD 110 (E 458.0) - 1971 rok; w grze jest już CD 111 z 1981 roku ale taki elektrowóz przydałby się nieco wcześniej.
  3. CD 114 - 1996 rok, v max 100 km/h i moc 1600 kW; to byłby odpowiednik OBB 1063. Co prawda wyprodukowano jej tylko 4 sztuki i była używana tylko przez prywatnego przewoźnika ale taki elektrowóz jest bardzo potrzebny.
  4. EP05 - 1973 rok
  5. EU160 (Griffin E4DCU) - 2018 rok
  6. Impuls 2 Hybrid (36WEh) - 2020 rok; EZT z modułem spalinowym

15 kV: tu jest chyba najwięcej do zrobienia. Na wstępie znalazłem 2 błędy: OBB 4041 jest zrobiona jako EZT tymczasem był to wagon motorowy (przydałby się taki swoją drogą), i jej data wprowadzenia jest do poprawy na 1928. Natomiast OBB 4030 ma v max 130 km/h a w rzeczywistości miała 100 km/h.

1. DR ET 55 - 1939 rok; jeśli w grze miałby się pojawić przedwojenny EZT 15 kV to ten byłby odpowiedni
  2. OBB 4020 - 1978 rok; popularny austriacki EZT
  3. DR E 93 - 1933 rok; poprzednik krokodyla E 94. Jest to fajny wczesny lok i w przeciwieństwie do niektórych przedwojennych elektrowozów 15 kV ten jest zbalansowany. To co mi się w nim podoba to to że moc i prędkość maksymalna E 93 jest identyczna z parowozem JZ 30 który pojawia się w 1930. W zamian E 93 ma większą siłę pociągową. Gracz musiałby przekalkulować czy bardziej opłaca mu się kupić parowóz czy droższy elektrowóz o zbliżonych parametrach. Zdecydowanie na +, gra powinna zachęcać do kalkulacji.
  4. BBO 1170 (OBB 1045) - 1927 rok; kolejny wczesny elektrowóz. Jest on odrobinę słabszy od Ty23.
  5. DR E 44 - 1932 rok; zasługuje na swoje miejsce w secie z tego względu, że jest to pierwszy niemiecki elektrowóz zakupiony w liczbie ponad 100 egzemplarzy (było ich aż 187). Jest prawie identyczna jak DR E 04 pod względem wyglądu, parametry też nie różnią się jakoś bardzo. Zastanawiam się tylko czy powinna ona pojawić się w zamian za E 04 czy obok E 04.
  6. OBB 1040 - 1950 rok; niezbyt mocny i niezbyt szybki towarowy elektrowóz (80 km/h, moc godzinna 2360 kW, czyli moc ciągła pewnie gdzieś około 2160 kW)
  7. OBB 4061 - 1956 rok; słaby (1400 kW, 120 kN) ale szybki (125 km/h) pasażerki elektrowóz
  8. OBB 1141 - 1955 rok, 110 km/h, 2480 kW mocy godzinnej
  9. OBB 1042 - 1963 rok, 130 km/h, 3260 kW; bardzo liczna lokomotywa na austriackich torach (257 egzemplarzy)
  10. OBB 1163 - 1994 rok; ewentualny następca OBB 1063. Odrobinę słabsza (1600 kW) ale za to szybsza (120 km/h)
  11. DB 248 (Vectron DM) - 2023 rok; najnowsze zamówienie DB Cargo. Ciekawa lokomotywa, w trybie elektrycznym ma mieć 2200 kW mocy, a moc silnika spalinowego 950 kW.

Widzę, że jest planowane dodanie OBB 1110. Jest ona jednak niemal identyczna z OBB 1010, różnią się tylko prędkością. Moim zdaniem OBB 1010 powinna zostać usunięta, jest zdecydowanie zbyt mocna. Myślę też że nie ma co zastępować jej OBB 1110. Lokomotywa z mocą 4000 kW w 1955 roku to jest overkill. OBB 1141 byłaby idealna na jej miejsce. Później oczywiście pojawiałaby się mocniejsza i szybsza OBB 1042. W ten sposób tabor 15 kV byłby bardziej zbalansowany. Logiczne jest też że parametry loków powinny mniej więcej rosnąć wraz z upływem czasu.

Multisystem:

1. OBB 1014 - 1993 rok; lokomotywa o parametrach porównywalnych z EP09. Ona jest w Austrian Train Set i jej rysunek wygląda w miarę ładnie.

Parowozy:

1. MAV 22 - 1928 rok; przydałby się jakiś słaby i tani parowóz z tamtego okresu
  2. DR 45 - 1936 rok; najmocniejszy towarowy parowóz używany w Niemczech ale słabszy od JZ 30. DR 45 jest bardzo szybka jak na towarowy parowóz (90 km/h) więc jej cena musiałaby być zauważalnie wyższa od JZ 30.
  3. DR 03.10 (PKP Pm3) - 1939 rok; słabsza od Pm2 ale odrobinę szybsza (140 km/h)
  4. DR 42 (PKP Ty3) - 1943 rok; warta dodania z tego względu że była licznie wyprodukowana i używana także w Polsce, Rumunii, na Węgrzech i w ZSRR
Odpowiedz
Z parowozów przydała by się G8.2 czyli Tr6, średniej klasy lok międzywojnia, ponoć kursował też w Rumunii ale nie umiem znaleźć serii.
Odpowiedz
Z moich przemyśleń to zdecydowanie rzuca się brak wielosystemowego KDP. Imo ICE3 powinien zostać zastąpiony przez ICE3M, albo niech ICE3 zostanie a jako wielosystemowy wjedzie Velaro D.

Problemem jest też brak sensownych mocnych loków po roku 2000, szczególnie na 25kV, gdzie chyba najlepszy jest Vectron, który jest drogi bo wielosystemowy, i słabszy od 060 EA.

No i na koniec, brakuje toru pośredniego między 120km/h a 320km/h dla 25kV. Ja bym obniżył cenę tego na 120km/h, zmniejszył prędkość do 100km/h, i dodał nowy tor na 160km/h. Jednocześnie cena toru na 320km/h jest o wiele za niska, imo również do zwiększenia.
Odpowiedz
Nowa wersja na bananach: 3 nowe parowozy szerokotorowe i 2 elektrowozy normalnotorowe uzupełniają trochę luki.
Ponadto różne rodzaje trakcji różnią się szybkością spadku niezawodności: parowozy spada standardowo, spalinowozom wolniej a elektrowozom najwolniej.
Odpowiedz
McZapkie napisał(a):Zrobiłem nowe semafory świetlne dla toru szerokiego, również w wersji zoom x2. W przyszłości planuje zrobić dedykowane również dla normalnego.
Ponadto dodałem dodatkowy tor, obecnie tory mają takie prędkości:
normalne - 40, 80, 120, 160
zelektryfikowany uniwersalny - 70
zelektryfikowane normalne 15 kV - 100, 160, 300
zelektryfikowane normalne 3 kV 110, 160, 250
zelektryfikowane normalne 25 kV 120, 320
...

te grafiki x2 są naprawdę fajne , 
lepsze niż pixelowy łazik Perseverance
 [Obrazek: s-l64.jpg]
Odpowiedz
Nowa wersja 7771 dostępna na bananach, jest troche nowych jednostek: Impuls, Link2, Hydra, KISS 25kV, City Elephant.
Odpowiedz
(12-01-2021, 22:08)McZapkie napisał(a): Ponadto różne rodzaje trakcji różnią się szybkością spadku niezawodności: parowozy spada standardowo, spalinowozom wolniej a elektrowozom najwolniej.

To jest bardzo zła zmiana, co wyraźnie pokazała rozgrywka na standardowej wersji OpenTTD. Używanie parowozów jest nieopłacalne - gra wymusza ich wymianę na elektrowozy jak najwcześniej się da, czyli już w latach 30. Różnica w psuciu się parowozów i elektrowozów jest olbrzymia.
Nie powinno być różnicy w spadku niezawodności między różnymi typami trakcji. Jestem za tym aby wszystkim spadała ona tak samo jak elektrowozom, ponieważ te awarie w OTTD są zbyt częste i irytujące.
Niektóre parowozy (głównie mam tu na myśli te najsłabsze i najwolniejsze) powinny mieć wręcz bardziej korzystny parametr reliability_decay niż standardowa lokomotywa. Z racji swojej prędkości bardziej cierpią na spadek niezawodności - rzadziej mają możliwość zaglądania do depotów. W konsekwencji często trzeba stawiać im depoty na trasie aby się nie psuły.
Parametr reliability_decay powinno się też podrasować pojazdom takim jak SM01 i OBB 1161. One są bardzo wolne i niszowe więc powinny rzadziej się psuć, może byłby sens z nich korzystać.
Odpowiedz
Ale parowozom spada standardowo (oprócz tendrzaków). Po prostu gra na dużej pustej mapie daje w kość jak są awarie standardowe, zamiast tych w JGR.

Ewentualnie można by zrobić tak, że tendrzaki mają standardowy spadek, z tendrem wolniejszy:
parowozy tendrzaki 20
parowozy z tendrem 15
Wagony motorowe 12
Spalinowozy 10
Elektrowozy 5 (multisystemowe 8)

Ponadto wczesne elektrowozy (które były trochę badziewne, z wiązarami itp) powinny mieć spadek jak parowozy. No i koszty utrzymania torów z siecią mogą być wyższe niż niezelektryfikowanych.
Odpowiedz
Ta zmiana sprawia, że elektrowozy więcej zarabiają. Statystycznie mniej się psują, a więc szybciej docierają do celu. Spalinowozy są generalnie słabsze i droższe w utrzymaniu. Elektrowozy mają więcej plusów - nie potrzeba dodatkowego faworyzowania elektrowozów.
Pogorszenie tego parametru dla wczesnych eloków byłoby jakimś kompromisem, ale później gdzieś w latach 50 lub 60 i tak pojawi się niepotrzebny impuls do wymiany młodych jeszcze parowozów na diesele lub eloki.
Odpowiedz
(24-04-2021, 14:37)Mewa napisał(a): Ta zmiana sprawia, że elektrowozy więcej zarabiają. Statystycznie mniej się psują, a więc szybciej docierają do celu. Spalinowozy są generalnie słabsze i droższe w utrzymaniu. Elektrowozy mają więcej plusów - nie potrzeba dodatkowego faworyzowania elektrowozów.
Pogorszenie tego parametru dla wczesnych eloków byłoby jakimś kompromisem, ale później gdzieś w latach 50 lub 60 i tak pojawi się niepotrzebny impuls do wymiany młodych jeszcze parowozów na diesele lub eloki.
W sumie IRL też tak było.
Odpowiedz
Zrobiłem tak:
parowozy z tendrem 15..12
tendrzaki 20..17
spalinowozy 14..10
elektrowozy 8 (multisystemowe 11),
ponadto wszystkie przedwojenne pojazdy elektryczne maja decay 13
(podobnie szybciej się psuja pierwsze parowozy z połowy XIXw, kto gral od 1800
to wie jak duży impakt ma pojawienie się jakichkolwiek parowozów Smile
Zwiększyłem też koszty infrastructure maintenance dla trakcji elektrycznej
(w sumie w loku chyba nie ma licznika zużycia prądu, za prąd płaci właściciel infry?)

Dodałem też wczesne wagony pass/mail szerokotorowe, od 1870, aby parowóz D miał co ciągnąć.
Odpowiedz
Wkrótce sygnały PKP:

Gdyby ktoś chciałby zrobić osobny grf z torami, słupami trakcji i sygnałami PKP na potrzeby np. PKP-setu, to nie mam nic przeciwko jeśli chciałby wykorzystać grafiki i kod z V4 CEE.
Odpowiedz
Znalazłem pewien bug. Wcześniej użyłem opcji "Pojazdy nigdy nie są wycofywane" i zmieniłem na chwilę rok rozgrywki, np. z 1999 na 2022 i spowrotem na 1999, by mieć więcej dostępnych pojazdów.
Wszystko działało dobrze i mogłem dzięki temu uruchomić więcej pociągów na hybrydowych Newagach.

Ale zauważyłem, że jeśli w trakcie rozgrywki osiągniemy rok 2000, to te pojazdy znikają z listy dostępnych. Nie pomaga już wtedy nawet zmiana daty, jak powyżej Wink
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Z poważaniem,
Zespół OpenTTD Polska.

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter"...pAter — 21:14
Europa Centralna V4 [16384x16384]
@"pAter" m...Walter Novotny — 16:34
Open TTD problem z wyładunkiem towarów.
Jeśli na stację od...LaChupacabra — 23:32