Postanowiłem zrobić newgrf z pociągami z Europy Centralnej i Wschodniej, ponieważ brak jest takiego dodatku. PKP set działa dopiero od 1918 a ponadto nie jest kompatybilny z innymi dodatkami (zarówno graficznie, funkcjonalnie jak i kosztowo). Z kolei Trains2cc w wersji East Europe jest zbyt ubogi, ma też inne wady.
Dlatego, na bazie Trains 2cc zrobiłem dodatek V4 CEE - zawiera on pociągi z obszarów Austrii, byłej Czechosłowacji i Jugosławii, Polski, Rumunii, Węgier, Wschodnich Niemiec i byłego Związku Radzieckiego. Poszczególne rejony można dezaktywować.
Oprócz kolorów firmowych, lokomotywy i składy mogą też być w kolorach odpowiadających mniej więcej rzeczywistym zarządom kolejowym, np. CSD, OBB, DR, MAV, PKP, JZ, CFR itp:
W przyszłości zamierzam dołożyć trochę więcej lokomotyw oraz dodać różne rodzaje torów i trakcji elektrycznych.
Dodatek dostępny na "bananach".
(15-03-2018, 17:17)McZapkie napisał(a): Postanowiłem zrobić newgrf z pociągami z Europy Centralnej i Wschodniej, ponieważ brak jest takiego dodatku. PKP set działa dopiero od 1918 a ponadto nie jest kompatybilny z innymi dodatkami (zarówno graficznie, funkcjonalnie jak i kosztowo). Z kolei Trains2cc w wersji East Europe jest zbyt ubogi, ma też inne wady.
Dlatego, na bazie Trains 2cc zrobiłem dodatek V4 CEE - zawiera on pociągi z obszarów Austrii, byłej Czechosłowacji i Jugosławii, Polski, Rumunii, Węgier, Wschodnich Niemiec i byłego Związku Radzieckiego. Poszczególne rejony można dezaktywować.
Oprócz kolorów firmowych, lokomotywy i składy mogą też być w kolorach odpowiadających mniej więcej rzeczywistym zarządom kolejowym, np. CSD, OBB, DR, MAV, PKP, JZ, CFR itp:
W przyszłości zamierzam dołożyć trochę więcej lokomotyw oraz dodać różne rodzaje torów i trakcji elektrycznych.
Dodatek dostępny na "bananach".
Czyli w tym dodatku pojawią się widoczne na polskich torach Skody, Ludmiły i inne tego typu lokomotywy, które na razie nie znalazły miejsca w dodatku PKP 2.0?
Ten dodatek ma być kompatybilny z PKP 2.0 czy z Trains 2cc?
Cytat:Czyli w tym dodatku pojawią się widoczne na polskich torach Skody, Ludmiły i inne tego typu lokomotywy, które na razie nie znalazły miejsca w dodatku PKP 2.0?
Ten dodatek ma być kompatybilny z PKP 2.0 czy z Trains 2cc?
Tak, będą lub nawet już są, lista lokomotyw które są i które planowane są być, jest tu: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...sp=sharing
Staram się zamieszczać najbardziej popularne lokomotywy oraz dbać o w miarę równy przydział między kraje.
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem kompatybilności, set jest oparty w dużej mierze na Trains 2cc, więc z PKP 2.0 nie jest kompatybilny
ani pod względem grafik (inna skala, inny styl) ani pod względem technicznym lub kosztowym.
Dostępna nowa wersja 7023. Trochę nowych lokomotyw, zarówno parowozy z XIX w jak i bardziej współczesne (np. "Ludmiła BR 232), uporządkowane wagony towarowe, poprawione wyliczenia kosztów zakupu.
Pytanko:
Dlaczego 5 generacja wagonu z przesuwnymi ścianami oraz szerokotorowego uniwersalnego mogą być przebudowywane tylko w warsztatach? To bug, czy feature? Uniwersalne normalnotorowe wcześniejszych generacji nie mają tego ograniczenia...
02-08-2019, 15:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-08-2019, 15:55 przez McZapkie.)
Niektóre serie wagonów mogą być przebudowywane tylko w warsztatach, wiąże się to też ze zmianą ich kolorów/grafiki.
Informacja o tym jest w oknie informacji o wagonie (tekst na czerwono lub zielono).
Są 3 powody braku autoprzebudowy niektórych serii:
1. aby zbalansować handicap który dana seria ma, np. wagon uniwersalny może przewozić prawie wszystko, albo silos ma szybki za/wyładunek, więc coś za coś,;
2. jeśli pociąg przewozi kilka rodzajów towarów, to wagony z zafiksowanym rodzajem towaru są czasem bardzo przydatne (przykładowo chcemy brać węgiel i rudę automatycznie dopasowując węglarki, ale dowozimy też krytymi mnsp do kopalni, a na stacji są też inne towary które nie chcemy by pociąg brał do krytych);
3. z powodów estetycznych (zmiana grafiki tylko w warsztatach).
Brak autoprzebudowy jest w:
wagonach pocztowych (1435mm i 1520mm)
uniwersalnych wagonach pociągu zbiorowego (1435mm)
uniwersalnych krytych (1435mm i 1520mm)
uniwersalnych cysternach (1435mm i 1520mm)
silosach (1435mm i 1520mm)
wagonach z przesuwnymi ścianami (1435mm)
wagonach służbowych (1435mm i 1520mm)
Autoprzebudowa jest w:
węglarkach, gondolach (1435mm i 1520mm)
platformach (1435mm i 1520mm)
chłodniach (1435mm i 1520mm)
krytych do przewozu żywca (1435mm i 1520mm)
krytych do przewozu zboża (1435mm)
cysternach do produktów naftowych (1435mm)
platformach z ramą (1520mm)
wagonach do przewozu kosztowności (1435mm i 1520mm)
Nie wiem której wersji używasz, ale wszystkie generacje powinny mieć tę samą własność, jeśli jest inaczej to jest to bug.
Czyli np, kryte uniwersalne zawsze bez przebudowy, węglarki zawsze z przebudową, niezależnie od generacji.
Wersja v6730M (ta, co na serwerze wyszehradzkim). OK, zmylił mnie wagon kryty z zastawami (normalnotorowy), który jest przebudowywalny a chyba nie ma odpowiednika szerokotorowego...
29-08-2019, 21:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-08-2019, 13:57 przez FrontierPharmacist.)
Pograłem trochę i mam jeszcze kilka uwag
1. W generacji 5 nie ma żadnego wagonu mogącego wozić złom
2. Pod koniec gry brakuje dobrego normalnotorowego elektrowozu towarowego. Właściwie do końca nic nie przebija Macedonian Railways 462. Traxx jest słabszy, a większa prędkość i tak nie ma znaczenia, ze względu na limity prędkości wagonów, inne z kolei są dużo droższe w utrzymaniu. Wychodzi na to, że najlepszym późnym lokiem towarowym jest spalinowa Maxima, co stawia pod znakiem zapytania sens elektryfikowania linii towarowych.
3. ET41 ma kosmiczną wartość pociągową (powyżej 900kN), znacznie odstającą od innych lokomotyw. Czy to zamierzone?
Ogólnie bardzo fajny set. Gratuluję pomysłu i wykonania
Duży update: v4 CEE ma teraz własne tory!
A dokładnie 19 różnych rodzajów torów, o różnych prędkościach, z podziałem na normalnotorowe i szerokotorowe (jest też splot), normalnotorowe mogą być zelektryfikowane 3 różnymi systemami (3 kV DC, 15 kV AC, 25 kV AC) - oczywiście odpowiednie elektrowozy są kompatybilne z właściwym rodzajem sieci (założenie jest takie że większe napięcie = wyższa cena zakupu, niższa eksploatacji). Oczywiście są też loki wielosystemowe (ale późno i droższe) oraz trakcja wielosystemowa (ale mała prędkość, więc przydatne tylko na stacjach stycznych).
Trochę mi zajęło robienie tego, bo chciałem aby każdy rodzaj toru miał inna grafikę, łącznie z rozróżnieniem toru z siecią trakcyjna i bez (w odróżnieniu od np. nutrack gdzie tor zelektryfikowany lub nie, o tej samej prędkości, ma tę sama grafikę - powodzenia przy szukaniu niezelektryfikowanego diagonalnego kawałeczka
Zapraszam do testowania i uwag, set jest na bananach.
Świetny dodatek, można się pobawić zwłaszcza w połączeniu z mapą V4, a do tego świetna aktualizacja (tego mi właśnie brakowało) . Po kilku testach mam trzy uwagi, drobne, i głównie czysto kosmetyczne:
Dla niezelektryfikowanego toru wysokiej prędkości (do 159 km/h) 1520mm są dozwolone przejazdy kolejowe, a dla takiego samego toru tylko 1435mm już nie. Nie wiem czy tak powinno być?
Te dwa kawałki wydają mi się trochę za ciemne:
W menu wybierania rodzaju toru (ale tylko po polsku) prawie wszystko jest pisane wielką literą, chyba będzie lepiej wyglądało jak wszystko tak będzie (zamiast małą)
Dzięki za uwagi, pchnąłem na banany nową wersję z poprawkami,
a także nowymi lokomotywami (austriackie, w tym Ol12 i Tr11, oraz czeskie).
Ponadto szerokie tory mają teraz dedykowane sygnalizatory, dzięki czemu łatwiej je odróżnić od normalnych.
Dodatek jest super, a różne rodzaje torów zelektryfikowanych to już w ogóle cud.
Mam jednak kilka uwag:
Pierwsza uwaga dotyczy samych torów, a konkretnie limitów prędkości linii zelektryfikowanych 3kV DC (89, 139 i 250 km/h). Same prędkości wydają mi się takie trochę z czapy i imho zabija to sensowność sieci 3 kV. Sieć 15 kV ma sensowniejsze limity (99, 159 i 299 km/h).
Otóż dostępne wagony towarowe przez wiele długich lat oferują prędkości 101 km/h. Właściwie aż do końca gry 101 km/h w przewozach towarowych to podstawa, bowiem nigdy nie pojawia się wagon do przewozu drewna o prędkości 120 km/h (!), zaś w przypadku niektórych ładunków szybsze wagony są mniej pojemne lub nie mają autorefitu. Automatycznie limit 89 km/h jest ograniczeniem. Nie ma sensu upgrade linii 3 kV do wyższego standardu. Sama sieć 3 kV 89 km/h jest droższa w utrzymaniu od sieci 15 kV 99 km/h, a co tu dopiero mówić o porównaniu z 3 kV 139 km/h... Swoją drogą z torami 139 km/h jest podobny problem. Żeby EP09 rozwinęło 160 km/h należy wybudować mu tory o v max 250 km/h.Moja propozycja jest taka: sieć 25 kV ma dwa rodzaje torów, sieć 15 kV ma trzy rodzaje torów, więc dlaczego 3 kV nie może mieć czterech do wyboru? 80, 100, 140 i 250 km/h brzmi sensownie. Ewentualnie 80, 100, 160 i 250. Przyznam się, że ciężko znaleźć złoty środek, musiałoby być więcej rodzajów torów. Linia 3 kV DC 80 km/h powinna być tańsza w użytkowaniu od 15 kV 99 km/h. 3 kV 99 km/h oczywiście powinna być od niego droższa.Oczywiście pozostaje pytanie co w tej sytuacji zrobić z siecią niezelektryfikowaną. Otóż moim zdaniem też powinny być cztery rodzaje torów: 60, 80, 120 i 160 km/h. Obecnie są tylko te trzy ostatnie. Tańsze tory o prędkości 60 km/h poprawiłyby rozgrywkę w XIX wieku zwłaszcza przy hard economy.
Pendolino jest dostępne tylko dla systemu 3 kV a w rzeczywistości jest wielosystemowe.
Semafory świetlne na liniach szerokotorowych są słabo widoczne.
Wygląda na to, że pociągi mają zmienione limity prędkości na zakrętach. Serio pociąg pokonuje najostrzejszy zakręt z prędkością 132 km/h? Normalnie byłoby to 88 km/h. Budując linie towarowe nawet nie trzeba się zastanawiać nad budową zakrętów tak aby pociągi nie zwalniały. Swoją drogą, udało mi się znaleźć ciekawy błąd: o ile Taurus czy 109E Skoda z wagonami na ostrym zakręcie jedzie 132 km/h, to spalinowa Maxima zasuwa 140 km/h. Porównanie SZT i EZT też wygląda ciekawie: ICE 3 jedzie 132, a Regio Swinger aż 160.
Ładowność wagonu do przewozu samochodów czyni go bezużytecznym przy grze z FIRS-em. 8 skrzyń maszyn to za mało. 16 skrzyń byłoby OK, wtedy aby zasilić maszynami jedną kopalnię potrzeba będzie 5 takich wagonów.
13-11-2020, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-11-2020, 19:42 przez McZapkie.)
Dzięki za podsumowanie naszych dyskusji na serwerze.
Co do limitów torów i wagonów, to moją koncepcją było uniknięcie sytuacji, gdy dana lokomotywa jest the best i jedyna, a wszystko inne nie używane.
Co nie znaczy, że to mi się udało osiągnąć.
O dodatkowym typie torów niezelektryfikowanych już kiedyś myślałem, a konkretnie coś w rodzaju linii lokalnej/bocznicy, taniej w budowie i o zerowych kosztach utrzymania, ale: limit prędkości i dodatkowo limit nacisku kół poniżej 20t, tak że współczesne ciężkie loki nie wjadą.
Ponadto mam w planie dołożyć konie i wczesne pociągi, więc taki tor jest potrzebny.
Proponuję takie parametry, tor normalny:
1800 40 km/h, max 20t
1855 70 km/h
1900 110 km/h
1995 160 km/h
tor normalny, uniwersalna trakcja elektryczna AC/DC
1905, 70 km/h
tor normalny, 3kV DC
1934 100 km/h
1974 160 km/h
2000 230 km/h
tor normalny, 15kV AC
1914 80 km/h
1940 140 km/h
1984 300 km/h
tor normalny, 25kV AC
1965 140 km/h
1995 300 km/h (w secie jest fikcyjny Suerot, stąd taki limit).
O torach szerokich wypowiem się potem.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest w secie tabor który pojechał by szybciej gdyby nie limity,
ale jest to potrzebne właśnie aby zbalansować set - zwłaszcza że te szybkie pojazdy są często jakieś egzotyczne typu latający hamburger itp. Zresztą to, że taki tabor został wyprodukowany wcale nie oznacza że tak szybko jeździł, patrz Pm36.
Zresztą brak odpowiednio szybkiego toru wcale nie skreśla danego taboru - są inne profity, np. zwiększona ocena stacji
(liczy się max prędkość składu, bez uwzględniania limitu toru, proszę mnie skorygować jeśli się mylę).
14-11-2020, 13:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-11-2020, 15:21 przez Mewa.)
Tor dla bocznic to świetny pomysł. Nie uważam jednak żeby dobrym pomysłem było takie przesadnie sztuczne ograniczanie prędkości taboru torami. Bo owszem, hamburger w latach 30 nie powinien jeździć 160 km/h i nie powinno być w tym czasie tak szybkich torów. Ale żeby od 1914 do 1940 jedynym dostępnym torem 15 kV AC był ten o prędkości 80 km/h to jest przesada. Powiedzmy, że w 1914 roku mam linię niezelektryfikowaną o v max 110 km/h i chcę ją zelektryfikować. Wieszając druta nad torami ograniczę znacząco prędkość pociągów pasażerskich na linii. To bez sensu. Nie uważam za dobre rozwiązanie w którym limit prędkości torów zależy tak bardzo od napięcia w sieci trakcyjnej.
Trzeba przyznać, że we wcześniejszych latach ilość taboru na napięcie 15 kV jest duża. O ile Krokodyl z 1940 roku zdaje się wyprzedzać epokę to i tak w tym okresie ta lokomotywa nie pojedzie szybko ze składem towarowym bo ogranicza ją prędkość dostępnych wagonów. Ponadto za jednego Krokodyla można kupić (zaokrąglając) aż trzy Ty2. Koszt zakupu trochę zniechęca, ale być może cena takiego Krokodyla powinna być jeszcze odrobinę wyższa.
Druga kwestia to brak przedwojennych elektrowozów 3 kV. Brakuje w secie FS E.626 i EP01, trzeba by poszukać jeszcze jakichś kandydatów. Tuż po wojnie brakuje taboru takiego jak ET21, być może też EU04 i EU20.
Co do błędów w dodatku, udało mi się ich jeszcze trochę znaleźć. Prawdopodobnie błędów tego rodzaju jest więcej. Otóż EU05 i EU06 mają nieprawidłowe moce i prędkości: odpowiednio 1491 kW (120 km/h) i 1119 kW (127 km/h). Powinno być 2032 kW i 2000 kW, a prędkość 125 km/h dla obu lokomotyw.
Coś jest też nie tak z siłami pociągowymi różnych lokomotyw. ET41 ma aż 978 kN zamiast 560! EU06 ma 275 kN (według wiki 280), EU05 224 kN (powinno być 194).
Zaciekawiła mnie E.636. Według strony https://www.e636.it/sezione-meccanica/ moc ciągła lokomotywy to 1800 kW. W secie ma 2088 kW. Ta E.636 to ciekawa lokomotywa. Nie wiem czemu pojawia się w 1960 skoro była produkowana z przerwami od 1940 do 1962 roku. Do poprawy też by była siła pociągowa na 113 kN (wg wiki) i masa lokomotywy na 101 ton (wg wiki i e636.it). Interesujące jest to, że pierwotnie ta lokomotywa w wersji towarowej miała v max 95 km/h zwiększone później do 105 km/h w 1948. Kojarzę, że w xUSSR set któraś z lokomotyw miała obniżaną maksymalną prędkość w którymś roku. Być może dałoby się zrobić to samo tutaj tylko na odwrót, byłby to ciekawy ficzer.
EDIT: Co do "E.636" z setu: dotarło do mnie, że to nie chodzi o włoską lokomotywę tylko o jugosłowiańską 362 której konstrukcja wywodzi się z włoskiej E.636... W takim razie trzeba usunąć włoskie oznaczenie i ten elektrowóz nie powinien widnieć pod włoską flagą. To mnie zmyliło w połączeniu z niewłaściwymi parametrami. W takim razie do poprawy jest prędkość maksymalna na 120 km/h, moc na 2640 kW i siła pociągowa: wg wikipedii maksymalna siła pociągowa to 360 kN a ciągła 283 kN. W realiach fizyki OTTD chyba należałoby dać 360 kN?
Ale babole masz w tym V4.
(14-11-2020, 13:55)Mewa napisał(a): Powiedzmy, że w 1914 roku mam linię niezelektryfikowaną o v max 110 km/h i chcę ją zelektryfikować. Wieszając druta nad torami ograniczę znacząco prędkość pociągów pasażerskich na linii. To bez sensu.
To może inaczej: masz linię towarową niezelektryfikowaną na 70 km/h, wieszasz drut i masz 80km/h i silne loki, brzmi lepiej?
Zresztą pruska ES6 w oryginale była w 1 egzemplarzu i szybko ją zezłomowali, zastanawiam się czy w ogóle tego nie wywalić z setu.
Cytat:Co do błędów w dodatku, udało mi się ich jeszcze trochę znaleźć. Prawdopodobnie błędów tego rodzaju jest więcej.
Część błędów to zaokrąglenia openttd (program używa jednostek imperialnych w formacie int) a także błędy w samym 2cctrains, dzięki za wyłapanie. Ponadto taka EP05 to naprawdę E499.1 w wersji rosyjskiej, która się różni od 44E dla PKP. W sumie można by zrobić E499.0 na 120 km/h i późniejszą 44E (EU05) na 125 km/h.
Cytat:Ta E.636 to ciekawa lokomotywa. Nie wiem czemu pojawia się w 1960 skoro była produkowana z przerwami od 1940 do 1962 roku.
Po prostu ideą setu jest tabor z szeroko rozumianej Europy Centralnej i Wschodniej, Włochy w to się nie wliczają, Te loki zostały przekazane Jugosłowianom w latach 60tych, stąd ta data, zresztą bardzo mi pasuje ta data to balansu setu, dostępność w latach 40tych to byłby overkill.
Uwaga, w tym secie flaga oznacza producenta, a nie użytkownika (może być wielu użytkowników tego samego typu, np. M62), dlatego flaga włoska.
Prędkość, z tego co czytałem była później podnoszona, przez zmianę przekładni.
W następnej wersji planuję:
- uaktywnić M62 normalnotorowy i EMD JT42CWRM (są ale zniknęły przez pomyłkę)
- uaktywnić przyszłościowy Suerot EMU 25 kV na 300km/h (j.w.)
- dodać skład Talgo mogący kursowować zarówno po normalnym 3kV jak i szerokim 3kV
(były takie przymiarki między PL i UA, nic z tego nie wyszło ale można dać datę przyszłościową)
- dodać Skode 76E (CSD E 458.1) i żeby ona oraz OBB 1063 były już na zawsze (potrzebne czasem małe loki elektryczne)
- dodać tabor który Mewa rysuje, ale to na razie niespodzianka
- poprawić definicje towarów nowego firs, np. żeby sól i wapno nie były wożona w węglarkach (nawet jeśli mają plandeki)
McZapkie napisał(a):To może inaczej: masz linię towarową niezelektryfikowaną na 70 km/h, wieszasz drut i masz 80km/h i silne loki, brzmi lepiej?
Zresztą pruska ES6 w oryginale była w 1 egzemplarzu i szybko ją zezłomowali, zastanawiam się czy w ogóle tego nie wywalić z setu.
Może faktycznie lepiej byłoby wywalić tak niszową lokomotywę? Ewentualnie obniżyć jej żywotność, wg wikipedii wycofano ją z ruchu po 9 latach od wyprodukowania. Zresztą widzę, że ES6 nie przewyższa możliwościami parowozów dostępnych w 1914 roku. Na przykład Pn12 jest dużo mocniejsza, ma wysoką siłę pociągową i taką samą prędkość maksymalną. ES6 ma siłę pociągową 80kN i jest droższa w zakupie od każdego parowozu z tamtych lat. Tym bardziej nie ma sensu zaniżać aż tak bardzo prędkości na liniach zelektryfikowanych w tamtych latach.
McZapkie napisał(a):Część błędów to zaokrąglenia openttd (program używa jednostek imperialnych w formacie int) a także błędy w samym 2cctrains, dzięki za wyłapanie.
Mam jeszcze jedno niedociągnięcie: krokodyl w secie rozwija 100 km/h przy prawie 3300 kW mocy. Według niemieckiej wikipedii (i tłumacza Google ) 100 km/h rozwijały tylko 194.5 po modernizacji w Niemczech Zachodnich. Zatem prędkość jest do obniżenia do 90 km/h i moc do 3000 kW (3300 kW to moc godzinna).
McZapkie napisał(a):Po prostu ideą setu jest tabor z szeroko rozumianej Europy Centralnej i Wschodniej, Włochy w to się nie wliczają, Te loki zostały przekazane Jugosłowianom w latach 60tych, stąd ta data, zresztą bardzo mi pasuje ta data to balansu setu, dostępność w latach 40tych to byłby overkill.
Uwaga, w tym secie flaga oznacza producenta, a nie użytkownika (może być wielu użytkowników tego samego typu, np. M62), dlatego flaga włoska.
Prędkość, z tego co czytałem była później podnoszona, przez zmianę przekładni.
Tak, faktycznie, flaga zależy od producenta. Co do JŽ 362/HŽ 1061, to dane byłyby do zmiany zgodnie z tym: http://www.railfaneurope.net/ric/1061.htm Jak na 1960 to bardzo dobra lokomotywa.
Właściwie to dlaczego sieć 15 kV AC 16 2/3 Hz jest tańsza w budowie od 25 kV AC 50 Hz? 15 kV powinna być droższa w budowie bo oznacza między innymi konieczność stworzenia bardziej skomplikowanej infrastruktury do konwersji napięcia i częstotliwości. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale sugeruję podniesienie kosztów budowy linii 15 kV. Koszt budowy 3 kV i 25 kV powinien pozostać bez zmian. Zmiana ta powinna odrobinę pomóc zbalansować set.
Zrobiłem nowe semafory świetlne dla toru szerokiego, również w wersji zoom x2. W przyszłości planuje zrobić dedykowane również dla normalnego.
Ponadto dodałem dodatkowy tor, obecnie tory mają takie prędkości:
normalne - 40, 80, 120, 160
zelektryfikowany uniwersalny - 70
zelektryfikowane normalne 15 kV - 100, 160, 300
zelektryfikowane normalne 3 kV 110, 160, 250
zelektryfikowane normalne 25 kV 120, 320
Ponadto około 2x zwiększyłem ładowność (oczywiście też koszty) wagonów pocztowych,
aby wystarczyło dawać 1..2 wagony na skład.