Ankieta: Czy popierasz w tworzeniu tego Setu?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak! Popieram ten pomysł i pomogę w kodowaniu.
0%
0 0%
Tak! Popieram ten pomysł i pomogę w rysowaniu.
30.30%
10 30.30%
Tak! Nie popieram ale mi się nudzi.
6.06%
2 6.06%
Nie! Popieram pomysł ale nie pomogę.
57.58%
19 57.58%
Nie! Jestem przeciwny. Kto by takie coś chciał?
3.03%
1 3.03%
Nie! Nie wiem o co chodzi i wszedłem przypadkiem.
3.03%
1 3.03%
Razem 33 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KOLEJ Polish PKP Set + additional company
(20-04-2015, 17:24)jakubg1 napisał(a):
(20-04-2015, 11:41)matfre96 napisał(a): ...EP08 nie ma racji bytu ponieważ gdy pojawia się w 1972 roku, rok później pojawia się EP05.

Cytat z tego wątku.
EP08 mogłaby być duuużo tańsza. Za 140km/h i dużą awaryjność, oczywiście.

(20-04-2015, 17:22)TadeuszD napisał(a):
(20-04-2015, 15:42)McZapkie napisał(a): ...do tej pory uważałem mnogość malowań i taboru raczej za zbędny bajer, ale zmieniłem zdanie testując wersję openttd ze współdzieleniem infrastruktury...

Różne kolory miałyby jakiś sens, ale nie rozumiem tego uporu przy jednej lokomotywie, która wyglądem niczym nie różni się od EU07.

Może by dodać EP08 jako malowanie do EU07, jak EP07?

To jaki wtedy sens ma EP08 skoro ma parametry jak EU07?
Odpowiedz
(20-04-2015, 17:39)matfre96 napisał(a):
(20-04-2015, 17:24)jakubg1 napisał(a):
(20-04-2015, 11:41)matfre96 napisał(a): ...EP08 nie ma racji bytu ponieważ gdy pojawia się w 1972 roku, rok później pojawia się EP05.

Cytat z tego wątku.
EP08 mogłaby być duuużo tańsza. Za 140km/h i dużą awaryjność, oczywiście.

(20-04-2015, 17:22)TadeuszD napisał(a):
(20-04-2015, 15:42)McZapkie napisał(a): ...do tej pory uważałem mnogość malowań i taboru raczej za zbędny bajer, ale zmieniłem zdanie testując wersję openttd ze współdzieleniem infrastruktury...

Różne kolory miałyby jakiś sens, ale nie rozumiem tego uporu przy jednej lokomotywie, która wyglądem niczym nie różni się od EU07.

Może by dodać EP08 jako malowanie do EU07, jak EP07?

To jaki wtedy sens ma EP08 skoro ma parametry jak EU07?
W jednym secie widziałem, że można przebudowywać parowozy (po odpowiednim roku) tak, że zmieniają się ich parametry w wersji przebudowanej. Tutaj też mogłaby pojawiać się opcja przebudowy EU07 na EP08 lub EU07A, które miałyby inne parametry.
Odpowiedz
No w takim wypadku to całkiem spoko jest taka opcja. Można to wykorzystać do EN57 i tworzenia pochodnych w stylu AKM, AL lub SPOT.
Odpowiedz
Zaczynam sie uczyć kodowania, więc może wam pomogę w tej kwestii.
Odpowiedz
W ramach nauki tworzenia GRFów usiłuję na bazie Tadeuszowego SA109 stworzyć EN81. Nada się do tego setu? Przy okazji, mimo, iż realnie nie ciągnie wagonów (małopolskie po prostu ich nie posiada), ja bym mu dał możliwość ciągnięcia wagonów. Nie będzie w tym wiele mojej pracy (tylko recolor SA106 (mała różnica w długości i wysokości oraz modyfikacja kodu), ale chyba nada się? Wolę też od razu zapytać, czy Tadeusz wyraża na to zgodę? Oczywiście, prawo autorskie uszanuję (4.5 z OWI zobowiązuje). Do tego mam pytanie techniczne. Mogę zachować współrzędne spiritów w kodzie, czy muszę je uzyskać na nowo?
A dlaczego robię EN81 kiedy jest masa popularniejszych serii do zrobienia?
Po 1) na razie chcę się nauczyć.
Po 2) grając, odczuwałem brak podobnego taboru (a dla dozy realizmu SA106 nie chcę puszczać pod drutem Wink )
Po 3) jestem z małopolskiego i ostatnią do tej pory podróż pociągiem, odbyłem właśnie tym. Wink
Odpowiedz
(11-06-2015, 01:35)Lw25 napisał(a): Wolę też od razu zapytać, czy Tadeusz wyraża na to zgodę?

Wszystkie moje grafiki są udostępnione na licencji GPL. Jesli tworzysz repaint, to dopisujesz się jako twórca repainta, zachowując info o autorze oryginału.

Cytat:Do tego mam pytanie techniczne. Mogę zachować współrzędne spiritów w kodzie, czy muszę je uzyskać na nowo?

Nie bardzo rozumiem to pytanie. Jeśli tylko przemalowałeś istniejący pojazd, to ani współrzędne, ani typ użytego szablonu nie powinny się zmienić.
Odpowiedz
TadeuszD, chodzi o to, że nie ogarniam, o co z tymi współrzędnymi chodzi. O tym, że na spirity wyrażasz zgodę, to wiem (cały temat o PKP secie przeczytałem, od deski do deski, jednak już chwilę temu, przez co nie pamiętam go juź zbyt dobrze), bardziej mi o kod chodziło. Wink zastanawiają mnie jeszcze: a) kwestia parametru "tractive_effort_coefficient". SA106 ma 0.150, EN81 ma podobną wagę, moc (1 tonę cięższy przy 60 kW większej mocy). Zostawić tę czy policzyć od nowa? I kwestia druga, pojemność EN81 policzyłem z proporcji z pojemnością SA106. Wyszło 60 zamiast 68, przy coś koło 20 miejscach różnicy w realu (160 do 140, ztcp). Może tak być?
Odpowiedz
(11-06-2015, 15:06)Lw25 napisał(a): I kwestia druga, pojemność EN81 policzyłem z proporcji z pojemnością SA106. Wyszło 60 zamiast 68, przy coś koło 20 miejscach różnicy w realu (160 do 140, ztcp). Może tak być?

A dlaczego by nie zmieniać mocy i masy? Tutaj jest rzeczywista pojemność.
Odpowiedz
Moc i masę zmieniłem na prawidłowe, pojemność liczyłem z proporcji dla dokładnych danych. Wink
Odpowiedz
Zacząłem rysować szynobus MR/MRD. Póki co tylko MR i zwykły, ale prace posuwają się do przodu.

Zrobiłem MRD. Zostały tylko sprity czerwonych świateł i - moim zdaniem nagorsze (szczególnie pod kątem) sprity z otwartymi drzwiami. Niestety tak się składa, że stacje są właśnie tylko pod kątem. Sad

MR/MRD został całkowicie ukończony. Mała ciekawostka: to jedyny szynobus, który podczas postoju włącza górne czerwone światło. Zostało to odwzorowane.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(30-06-2015, 15:58)TadeuszD napisał(a): Chyba wdało się pewne nieporozumienie. Smile
Co do długości, to ze wzoru wychodzi, że człon powinien mieć 11/8. Ty narysowałeś 8/8, czyli jest za krótki.
Co do ilości potrzebnych sprite'ów, to zależy, co chcesz osiągnąć. Dla pojazdu 11/8 wystarczy 8 widoków (co 45 stopni) na każdy człon. Z tego, co widzę, to zakładasz też, że Twój szynobus będzie jeździł "rewersyjnie", tzn. raz członem MR a raz MRD do przodu.

P.S.
Przenieście dyskusję o MR/MRD do wątku Additional Set.
Dobrze, ale potrzebna mi jest "baza" do narysowania ów szynobusu. Na forum jest tylko 5, 6, 7 lub 8/8.
Odpowiedz
https://dev.openttdcoop.org/projects/pkp...y/show/gfx

Tu powinieneś znaleźć te szablony.
Odpowiedz
Kto zgadnie co to za karykatura? Big Grin

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(02-07-2015, 00:32)matfre96 napisał(a): Kto zgadnie co to za karykatura? Big Grin
Czeska 181 Smiley16
Fajna byłaby jeszcze w niebiesko-pomarańczowym i pomarańczowo-czarnym.
Odpowiedz
Też będą i takie, najpierw skończę ten rysunek, bo jeszcze ukośnych spritów nie ma.
Odpowiedz
Jeśli ktoś się przymierza do narysowania MR/MRD, proszę go nie rysować. Rezerwuję go do narysowania w weekend.
Odpowiedz
A co powiecie na repaint EU07 na brązowe malowanie PR? Jest obrzydliwe, fakt, ale dosyć często spotykane.

[LINK]
Odpowiedz
Po długim rozmyślaniu, kombinowaniu i kopiowaniu pomocnej grafiki EP05 przedstawiam grafikę lokomotywy Skoda 31E, znanej jako czeska seria 181. Ta grafika może również obrazować elektrowóz serii 182 czyli Skodę 59E. Wynika to z tego że te lokomotywy są niemal bliźniacze, a przynajmniej osobiście nie znam różnic pomiędzy tymi lokomotywami. Lokomotywy 181 były produkowane w latach 1961-1962 i zakłady Skody opuściło 180 lokomotyw, natomiast seria 182 liczyła 168 lokomotyw wyprodukowanych w latach 1963-1965. Maksymalna prędkość konstrukcyjna tych elektrowozów wynosi 90 km/h. Moc ciągła wynosi 2970 kW a siła pociągowa 345 kN.

Załączone pliki Obrazki

Odpowiedz
W rzucie północ-wschód nie domalowałeś czerwonych świateł Cool

Przydałoby się także, gdybyś skrócił okna o jeden piksel. Szerokość okien jest niemal identyczna z odstępem między nimi.
Odpowiedz
Ale o które okna Ci chodzi? Okno oknu nie równe Big Grin A co do końcówek to poprawię, już o 1 w nocy człowiek tylko jak najszybciej chce to skończyć Big Grin
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
[-]
Witaj
You have to register before you can post on our site.

Login/Adres e-mail:

Hasło:

[-]
Discord

[-]
Ostatnie posty
Polish Train Set
Zakładam że działa, ...qamil — 19:42
Polish Train Set
Dzięki wielkie! Dobr...101ksl — 10:33
Polish Train Set
Tymczasowo wersja bę...qamil — 22:51