KOLEJ Polish PKP Set + additional company
|
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
31-10-2014, 18:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-11-2014, 11:21 przez Walter Novotny.)
Potrzebne osoby do kodowania Setu (inaczej nie powstanie) i ewentualnie do rysowania.
Założenia zestawu:
- kompatybilny ekonomicznie z Polish PKP Set
- kompatybilny wizualnie (stylem grafik) z Polish PKP Set
Cele:
a) dodanie nowych malowań przewoźników towarowych:
- PCC Rail
- DB Schenker Rail Polska
- Pol-Miedź Trans
- CTL Logistics
- STK
- Lotos Kolej
- Freightliner PL (może później)
b) dodanie nowych przewoźników pasażerskich:
- Koleje Dolnośląskie
- Koleje Mazowieckie
- Koleje Śląskie
- Koleje Wielkopolskie
- Regionalne malowania Przewozów Regionalnych (Lubuskie, Zachodniopomorskie, ewentualnie jakieś dodatkowe)
c) Dodanie nowych zespołów trakcyjnych i lokomotyw:
- EN57A
- NeWag Impuls
- Pesa Link
- Pesa 218M
- EU07A
- EU47
- 181
- E6ACT Dragon
- SM48
- Class 66
- Škoda 71E (seria 163)
- BR232
- BR285 TRAXX F140 DE
EU47 z Bombardierem Twindexx
Możliwe dodanie nowych modeli wagonów (np Ukraińskie nocne, BWE)
Liczba postów: 570
Liczba wątków: 9
Pomógłbym ale nie umiem rysować xD
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
01-11-2014, 19:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2014, 19:51 przez niemiec.)
Nie ma już PCC Rail - teraz to wszystko należy do Schenkera. Firm jest jeszcze wiele... EU47, ET23?.
01-11-2014, 20:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2014, 20:16 przez Walter Novotny.)
(01-11-2014, 19:50)niemiec napisał(a): Nie ma już PCC Rail - teraz to wszystko należy do Schenkera. Firm jest jeszcze wiele... EU47, ET23?. Wiem, że PCC Rail należy już do grupy DB Schenker ale można spotkać po 2009 roku lokomotywy w malowaniu PCC.
EU47 czyli TRAXX w konfiguracji pasażerskiej (160km/h) jeżdżący w KM. Byłby trzecim poziomem zestawów piętrowych (bph do 100km/h, bmnopux 120km/h).
http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/013/44...ie-juz.jpg
ET23 czyli Škoda 31E (181) jest dość częstym widokiem na polskich torach.
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
Obecnie malowanie już nie sugeruje firmy, do której należy lokomotywa. Należałoby dodać "w malowaniu firmy X".
Sorry, ale seria 181, to seria 181, a nie żadne ET23. Trzymajmy się oznaczeń, które są fizycznie na lokomotywach.
(01-11-2014, 20:06)niemiec napisał(a): Obecnie malowanie już nie sugeruje firmy, do której należy lokomotywa. Należałoby dodać "w malowaniu firmy X".
Sorry, ale seria 181, to seria 181, a nie żadne ET23. Trzymajmy się oznaczeń, które są fizycznie na lokomotywach. Kiedyś miały fizycznie http://www.fotokolej.pl/data/media/60/DSCF65922.jpg
Ale w sumie to teraz wszystkie mają zmienione na 181.
Liczba postów: 1,116
Liczba wątków: 23
Na razie nie pomogę, bo pracuję nad innymi projektami.
Ponadto nie czuje na razie niedosytu taboru współczesnego, natomiast ten 1918 trochę mnie uwiera.
Aby nie ciągnąć w innym temacie:
(02-11-2014, 00:16)Walter Novotny napisał(a): Można by dodać też lokomotywy z czasów zaborczych (z oryginalną datą powstania), które po I wojnie światowej były eksploatowane w Polsce. Może lepiej byłoby zrobić oddzielny set, np. KPEV+KkStB, kończący się na 1918.
Taki set byłby przydatnym uzupełnieniem również dla kolegów z CSD, JDZ itp.
Generalnie marzy mi się taki mniej szczegółowy ale bardziej międzynarodowy, środkowo-europejski set,
np. z taborem PKP, CSD, DRG/DR (bez DB), MAV oraz wcześniej pruskie i austriackie.
Przydało by się takie coś na rozszerzoną (czasowo i rozmiarowo) mapę Polski i okolic.
Liczba postów: 115
Liczba wątków: 0
03-11-2014, 22:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2014, 22:05 przez MPK Lublin.)
Myślę że ciekawym pomysłem byłoby polskie metro tj np:
->seria 081
->Alstom
->Bombardier
A na czym polega rysowanie do GRF?
(03-11-2014, 22:04)MPK Lublin napisał(a): Myślę że ciekawym pomysłem byłoby polskie metro tj np:
->seria 081
->Alstom
->Bombardier 
A na czym polega rysowanie do GRF? Metro? A na co to komu? W Polsce nie występuje w naturalnym środowisku. Jest tylko jakaś makieta w Warszawie.
[Obrazek: d0bb6a5c4cbb2281.png]
Liczba postów: 133
03-11-2014, 22:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-11-2014, 22:55 przez gustlik.)
Walter, zacząłem rysować nowe malowanie EN57 Przewozów Regionalnych dla Pomorza, jak będę miał czas, to tu umieszczę, a Ty ocenisz, ok?
Co do EN57A, to obserwowałem tego typu składy i wiem, jak dokładniej wygląda dach.
(03-11-2014, 22:53)gustlik napisał(a): Walter, zacząłem rysować nowe malowanie EN57 Przewozów Regionalnych dla Pomorza, jak będę miał czas, to tu umieszczę, a Ty ocenisz, ok?
Co do EN57A, to obserwowałem tego typu składy i wiem, jak dokładniej wygląda dach. Dla pomorza jeszcze nie zacząłem robić. Teraz mam napoczęte dla Wielkopolski.
ET21 CTL
![[Obrazek: 938et21_CTL.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/938et21_CTL.png)
ET21 PTK/DB
Liczba postów: 157
Liczba wątków: 4
04-11-2014, 10:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2014, 10:29 przez FrontierPharmacist.)
(03-11-2014, 22:04)MPK Lublin napisał(a): A na czym polega rysowanie do GRF? Jest świetny poradnik autorstwa Tadeusza:
http://openttd-polska.pl/Temat-Inne-Twor...yna-WM-15A
http://openttd-polska.pl/Temat-Inne-Twor...przegubowe
Ponadto kod źródłowy większości dodatków (także PKP Setu) jest jawny, więc można podejrzeć, jak to się robi:
https://dev.openttdcoop.org/projects/pkpset/repository
Generalnie bardzo fajna sprawa. Gdyby nie chroniczny brak czasu to sam chętnie bym się w to pobawił. Przy okazji zapytam: jaki program polecacie do rysowania?
(04-11-2014, 10:24)FrontierPharmacist napisał(a): Przy okazji zapytam: jaki program polecacie do rysowania? Ja polecam GIMP. Jest prosty w obsłudze i pozwala na umieszczenie różnych elementów na innych warstwach oraz łatwe nimi manipulowanie.
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
Ja polecam paint shop pro, ma wszystkie przydatne funkcje do pixelkowania, mi już sam MS Paint wystarczył do zrobienia road setu, setu budynków, tramwajów i mojego kolejowego.
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Co do metra to według mnie się przyda też bo obecnie gram na singlu gdzie no nie oszukujmy się jest tylko 1 dodatek do gier który oferuje game Metro z całego świata (oprócz Polskich) i by się przydało nasze Polskie metro też.
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 3
Zanim ktokolwiek zabierze się za kodowanie tego, to trzeba przemyśleć kilka istotnych spraw. Czy ten set ma być osobnym, i samodzielnym dodatkiem, czy też rozszerzeniem pkp setu działającym na podstawie orginału(nie zagłębiałem się w licencje pkp setu, i mi się szczególnie nie chce, ale z tego co wiem to jest to otwarty kod)? Obie metody mają swoje zalety i wady, a od tego wypadało by zacząć.
(04-11-2014, 15:50)saunter napisał(a): Zanim ktokolwiek zabierze się za kodowanie tego, to trzeba przemyśleć kilka istotnych spraw. Czy ten set ma być osobnym, i samodzielnym dodatkiem, czy też rozszerzeniem pkp setu działającym na podstawie orginału(nie zagłębiałem się w licencje pkp setu, i mi się szczególnie nie chce, ale z tego co wiem to jest to otwarty kod)? Obie metody mają swoje zalety i wady, a od tego wypadało by zacząć. Ja uważam, że powinien działać na zasadzie rozszerzenia wymagającego oryginału.
Tylko jak zmiany w podstawie wpływałyby na kompatybilność dodatku?
Liczba postów: 137
Liczba wątków: 3
Generalnie to rozszerzenie pozwoli na zrobienie z tego spójnej całości, czyli np w menu zakupów zamiast EN57 i EN57A będzie można w teorii dodać do podstawowego EN57 możliwość przebudowy (w teorii xD). Przy czym taka metoda mocno uzależnia ewentualny dodatek od orginału. Osobny dodatek był by niewrażliwy na jakiekolwiek zmiany w orginale, ale jednak był by trochę 'upośledzony'. ;v
(04-11-2014, 18:11)saunter napisał(a): Generalnie to rozszerzenie pozwoli na zrobienie z tego spójnej całości, czyli np w menu zakupów zamiast EN57 i EN57A będzie można w teorii dodać do podstawowego EN57 możliwość przebudowy (w teorii xD). Przy czym taka metoda mocno uzależnia ewentualny dodatek od orginału. Osobny dodatek był by niewrażliwy na jakiekolwiek zmiany w orginale, ale jednak był by trochę 'upośledzony'. ;v Akurat przebudowanie EN57 na EN57A wiąże się z problemami takimi, że jeśli mają być różne malowania i możliwość jazdy z pocztą i bez to jeszcze taka przebudowa zbyt chyba by zagmatwała całość.
Zrobienie jako uzupełnienia pozwoli za to na to aby ET21 była przebudowywana bez potrzeby robienia obok siebie ET21 i 3E/1 jako osobnych lokomotyw (tak samo ST44 i M62 itd).
Uważam, że należy zrobić z tego uzupełnienie ale EN57A powinna być odseparowana od EN57 dla wygodniejszego korzystania (i tak EN57 się zestarzeje więc jest odkupowana automatycznie nowa).
Ten set i tak będzie dziurawy (jeśli chodzi o ciągłość czasową) jak na całkowite indywiduum.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
07-11-2014, 23:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-11-2014, 23:43 przez SerekAfrykański.)
Co ciekawe, zamiast rysować malowania przewoźników, nie doczytałem do końca i wziąłem się za rysowanie class 66  , i póki co wygląda to w taki sposób. Zastanawiam się tylko, czy nie lepiej pokombinować i zrobić w wielkości np et41, bo wychodzi na to że to bydle jest mniej więcej tej wielkości, co właśnie oba człony jamnika, tylko ciekawe czy da się to załatwić bez przegubu. No jak mówiłem, wygląda to tak, uprzedzam iż to pierwszy rysunek. [Obrazek: 936739d835d76.png]
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
|