POJAZDY Mały set polskich tramwajów.
|
Liczba postów: 202
Liczba wątków: 6
01-10-2013, 19:49
Witam. Eksperymentując z GRF Makerem, dzięki zdobytej wiedzy udało mi się stworzyć tramwaje. Co jak się okazało nie było wcale takie trudne (niewiedza boli). A że już od czasu gdy kodowałem swoje pierwsze autobusy brakowało mi tramwajów (bo co to za polskia bez nich?) to nie porzucałem nadziei.
Set nie jest duży, daje nam 1-2 tramwaje podobnego typu na okres.
Z powodu ograniczeń GRF Makera, graficznie (zakręty) też nie jest idealnie ale myślę że jest nieźle. Ogólnie jestem z tego małego setu zadowolony. Mam nadzieję że przypadnie wam do gustu i stanie się wkrótce częścią przepisywanego Road setu.
Lista tramwajów w secie:
[Obrazek: 14m1.png]
(czerwony to kolor firmy, od 114N w dół biały to drugi kolor firmy)
LINK DOWNLOADU:
http://www.mediafire.com/?sn4hdy0ubyt47iu
Mam nadzieję że set się przyda, urozmaici rozgrywkę i co najważniejsze doda jeszcze bardziej polskiego klimatu
Liczba postów: 58
Liczba wątków: 9
Hmm całkiem ładne, ile to robiłeś?
Liczba postów: 76
Liczba wątków: 1
Kawał dobrej roboty. Te tramwaje w zupełności wystarczą do normalnej rozgrywki. Great job!
Liczba postów: 54
Liczba wątków: 3
jak próbuje dodać to wywala mnie do windowsa.
(05-10-2013, 20:34)pablo7602 napisał(a): 105tka dziwne wygląda Można by dołożyć 405N
http://fotozajezdnia.pl/details.php?imag...ode=search
i wrocławskie przeróbki Protrama
205 WrAs
105NWr
Tak, fajnie by było gdyby można tu znaleźć tramwaje z całej Polski by było bardziej polsko. W przepisanej wersji PRS pewnie będzie można dość łatwo dodawać nowe pojazdy.
(05-10-2013, 21:35)pablo7602 napisał(a): jak próbuje dodać to wywala mnie do windowsa.
Może się z gryzie z czymś innym albo zła wersja OTTD.
Wersje mam bodajże najnowszą. Zacząłem specjalnie nową grę bo jak dawałem na starej to wywalało.
Na nowej nie wywala.
Czeskie i niemieckie tramwaje mam.
Liczba postów: 570
Mnie kiedyś wywalało do windy od grafik 32bitowych no ale od tramłajów?
Zamarzył mi się Set Krakowskich Tramwajów
SN1 ; SN1+PN3
SN2 ; SN2+ PN2
LH
N ; N+ND
102N
102Na ; 102Na+102NaD
T4 ; T4+B4
GT6 ; GT6+B4
E1 ; E1+c3
105Na ; x2 ; x3(UFOK)
405N
N8S
GT8S
EU8N
NGT6
NGT8
Liczba postów: 570
Troche dużo tego. a mi sie marzy EN57 W barwach kolei mazowieckich w PKP. jestem w trakcie rysowania
Chyba wyczaiłem czemu w nowej grze nie mam twoich tramwajów i polskiego setu drogowego.
Gram przecie na klimacie arktycznym ;p
(14-10-2013, 17:26)Damgam napisał(a): Troche dużo tego. a mi sie marzy EN57 W barwach kolei mazowieckich w PKP. jestem w trakcie rysowania
Ale za to spora rozbieżność czasowa od 1912r ( ten tramwaj kursuje do dziś  ) do czasów współczesnych
[Obrazek: 37555.jpg]
No i OK. Zrobiłem sobie mapkę swojej okolicy ;p. klimat umiarkowany i cieszę się polskimi tramwajami
Pograłem chwilę i nasunęła mi się jedna uwaga:
Strasznie niska szybkość załadunku/rozładunku. W rzeczywistości większość tramwajów jest skonstruowana tak, aby możliwie szybko to się działo. W jednym "tiku" ładuje się ok. 1-2%, gdzie w wagonach kolejowych jest to min. 5%. Ten fakt dyskwalifikuje te tramwaje do ruchu podmiejskiego (a takie zadanie chyba powinny spełniać?)
Jeszcze jedna rzecz. Miniatury w zajezdni nie wyświetlają się poprawnie, jak na mój gust
Bardzo mi się podobają te tramwaje. Liczę, że pomogę udoskonalić małego, acz pięknego seta
(17-10-2013, 22:22)Polo_Crafter napisał(a): Pograłem chwilę i nasunęła mi się jedna uwaga:
Strasznie niska szybkość załadunku/rozładunku. W rzeczywistości większość tramwajów jest skonstruowana tak, aby możliwie szybko to się działo. W jednym "tiku" ładuje się ok. 1-2%, gdzie w wagonach kolejowych jest to min. 5%. Ten fakt dyskwalifikuje te tramwaje do ruchu podmiejskiego (a takie zadanie chyba powinny spełniać?)
Niestety nie udało mi się tego zmienić w GRF Makerze, albo coś znów przeoczyłem, liczę że w przepisanej pod NML wersji Road setu zostanie to poprawione.
(17-10-2013, 22:25)Polo_Crafter napisał(a): Jeszcze jedna rzecz. Miniatury w zajezdni nie wyświetlają się poprawnie, jak na mój gust 
Wiem o tym jest to spowodowane pozycjonowaniem spritów.
GRF Maker dla pojazdów drogowych ma jedną długość pojazdów więc trzeba kombinować z tym ustawieniem by jakoś to wyglądało na drodze. Niestety powoduje to rozjechanie obu członów na liście w zajezdni/liście posiadanych pojazdów.
Znów liczę że NML nie ma takich ograniczeń i to naprawi.
Ja bym proponował jeszcze zmienić trochę prędkości
Bo raczej większość tych pojazdów porusza znacznie szybciej niż 50 - 60 km / h
(20-10-2013, 11:36)pablo7602 napisał(a): Ja bym proponował jeszcze zmienić trochę prędkości
Bo raczej większość tych pojazdów porusza znacznie szybciej niż 50 - 60 km / h
Chyba nie jeździłeś tramwajem... One nie mają gdzie się rozbujać powyżej 60-70.
Najnowszy tramwaj z setu czyli PESA Swing ma v max 70km/h czyli tyle ile w rzeczywistości.
Prędkości są quasi-realne szczególnie wcześniejszych tramwajów ale jest to zrobione dla balansu i dopasowania tego setu do setu drogowego - autobusy są szybsze ale mniej pojemne, tramwaje wolniejsze (nawet dużo bardziej) ale za to o wiele bardziej pojemne.
21-10-2013, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-10-2013, 16:30 przez pablo7602.)
(20-10-2013, 21:46)Polo_Crafter napisał(a): Chyba nie jeździłeś tramwajem... One nie mają gdzie się rozbujać powyżej 60-70.
Z całym szacunkiem u mnie w Krakowie jest klika miejsc gdzie naprawdę tramwaje jeżdżą szybko.
Np Ciąg od Rynku Podgórskiego do Prokocim Szpital, wydzielone torowisko:
Wielicka - Os. Kurdwanów tzw szybki tramwaj
Ciąg Al. Pokoju czy Al. Jana Pawła II
Czy nawet poznańska PeSTka.
Byłem też z kumplami w Ostravie na zwiedzaniu tamtejszej sieci i gdy czekaliśmy na tramwaj padł tekst: "Jedzie", a za chwile" to nie jedzie to zapierdala"
http://phototrans.pl/14,506880,0,Vario_LF_1344.html
Liczba postów: 163
Liczba wątków: 8
Ajajaj To u nás vcelý republice je problém , jestli něco pojede. Uznávám, že naše dopravní síť pro turisty je zlá. Ale není problém jet např z Ostravy do Plzně apd.. Tento problem je na malých tratích, ten kdo pojede 100 KM a více v čechách nebude mít problem. Dle mě Na 5 min zpoždění na trati o délce max 10 KM vypadá jinak, než zpoždění 5 min na trati o délce 250 KM. Pablo jinak u nás jsou problémy jízní řády. Jinak linka funguje přes týden jinak v sobotu jinak jezdí v neděli apd.Jinak když je svátek jezdí to jak v neděli. Myslím , že u nás dopravu komplikujem si samy. Takže turista u nás neví kolik má zaplatit na lince a jak to pojede, Ale na místo se dostane na 100% jen neví kolik času to bude trvat.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
|