MAPY Mapa Polski (pAter)
|
Liczba postów: 452
Liczba wątków: 14
Niestety, ale w OpenTTD nie jest to możliwe.
Liczba postów: 90
Liczba wątków: 1
Chodzi o wsp zarządce torów ? Bo z tymi liniami na start to jest możliwe tylko że to by musiał być save a nie scenariusz i by sie miało firme z nazwą twoja nazwa (przykładowo) i 100.000 pożyczki
Każda firma ma swoje oddzielne tory, w logice OpenTTD nie ma czegoś takiego jak współdzielone tory.
Liczba postów: 1,116
Liczba wątków: 23
Cytat:Każda firma ma swoje oddzielne tory, w logice OpenTTD nie ma czegoś takiego jak współdzielone tory.
Polemizowałbym:
O dorobieniu głównych linii istniejących w 1918 na mapie w wersji JGR już dawno myślałem,
ale czekam na nową wersję PKP na bananach.
Podmiana grf z pojazdami na istniejącym save rozwala wszystko. W scenariuszu bez pojazdów jakoś to jeszcze uchodzi płazem.
Liczba postów: 430
(19-01-2018, 12:00)PawelKolejarz napisał(a): A co wy na to aby zamiast na starcie gry było kilka lini kolejowych które faktycznie były w 1950 roku w polsce ?? Wtedy to by musiał być save a nie scenariusz chyba. No i najlepiej żeby był jakby zarządca torów taki jak np PKP/PLK w dzisiejszej Polsce i że wszystkie firmy mogą po tych torach jeździć ?
Przyznam, że bardzo, bardzo fajny pomysł. 
Save bez problemu można przerobić na scenariusz, wystarczy zmienić końcówki plików i zamieścić je we właściwym folderze.
Zauważyłem jednak, że jest pewien bug z opłatami za korzystanie z infrastruktury. Zrobiłem mały test i jedna z 3 firm pomimo korzystania z tych samych torów (firmę nazwałem PKP Infrastruktura), wożąca towary nie płaciła nic. Brakuje też zróżnicowania wysokości opłat w zależności od typu torowiska - wszędzie są takie same. Ale ogólnie pomysł, ma perspektywy
Nie płacisz, jeśli masz długi (z tego samego powodu dla którego nie możesz przekazywać pieniędzy innej firmie mając długi)
21-01-2018, 22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2018, 22:35 przez PawelKolejarz.)
Moim zdaniem dzięki tym liniom kolejowym ,,na start'' będzie można zacząć od przewozów dalekobieżnych bo jak sie ma 200.000$ (z pożyczką) na start to dłuższą linie i sensowny skład na nią wyprawić jest trudno :/
Hmm tylko że jeżeli będą linie istniejące w roku 1918 to nie będzie węglówki , która idzie przez wielkopolske oraz pomorze i kaszuby a na kaszubach (ostatnie 100km lini) jest ona nieodłącznym elementem
komunikacji. Ciekawy przypadek jest w okolicach glincza koło Żukowa gdzie krzyżują sie 2 linie kolejowe (201 i 229) przez co miasto ma połączenie kolejowa z resztą polski (co prawda przez linie 229 mało co jeżdzi a jeśli już to stonka/traxx z lawetami/pudernicami )
Tak, a potem narzucimy firmy PKP Intercity, PKP Cargo, SKM Warszawa, Koleje Mazowieckie/Śląskie, a na koniec dojdzie do tego, że firmy będą miały z góry narzucony tabor, tylko wejdziesz, wypuścisz pociągi z zajezdni i zaczniesz zarabianie milionów?
Trochę więcej miejsca dla kreatywności...
no to może jeszcze kolejke torfową zrobisz w jakiejś kopalni torfu ?? ;p
Nie bądź toxic
Cytat:Moim zdaniem dzięki tym liniom kolejowym ,,na start'' będzie można zacząć od przewozów dalekobieżnych bo jak sie ma 200.000$ (z pożyczką) na start to dłuższą linie i sensowny skład na nią wyprawić jest trudno :/
Ustalmy jedno: współdzielone linie mogą być tylko na serwerze JGR który wspiera współdzielenie infrastruktury. Czyli np. na mojej wersji mapy, gdzie faktycznie mają sens, bo najtańsza lokomotywa kosztuje 200.000 GPB, a depo prawie 2 mln (przy pożyczce 5 mln GPB z oprocentowaniem 4%).
Na wersji oficjalnej openttd czyli na serwerze z oryginalną mapą, współdzielenie torów nie będzie działać.
Zresztą ustawienia są tam tak łatwe, wręcz sandboxowe, że za 200tys można postawić bardzo dużo, więc nie ma potrzeby robić współdzielonych linii.
Liczba postów: 1
Liczba wątków: 0
Cześć,
ostatnio grałem na Mapie Polski, na jakimś polskim serwerze.
Ogólne wrażenia bardzo dobre, mapa bardzo fajnie odwzorowuje rzeczywisty układ przedsiębiorstw (przynajmniej w moim regionie).
Mam tylko jedną małą uwagę - Świecie jest na mapie po złej stronie Wisły. Rozumiem że jeśli przenieść je na drugą stronę to byłoby zbyt blisko Grudziądza. Stąd propozycja zmiany nazwy miejscowości na Chełmno. Chełmno w rzeczywistości leży w miejscu w którym w scenariuszu jest Świecie.
Sama mapa wygląda na kawał merytorycznej pracy, za który dzięki pAterowi.
Liczba postów: 601
Liczba wątków: 19
(18-02-2018, 09:15)GertosPP napisał(a): Cześć,
ostatnio grałem na Mapie Polski, na jakimś polskim serwerze.
Ogólne wrażenia bardzo dobre, mapa bardzo fajnie odwzorowuje rzeczywisty układ przedsiębiorstw (przynajmniej w moim regionie).
Mam tylko jedną małą uwagę - Świecie jest na mapie po złej stronie Wisły. Rozumiem że jeśli przenieść je na drugą stronę to byłoby zbyt blisko Grudziądza. Stąd propozycja zmiany nazwy miejscowości na Chełmno. Chełmno w rzeczywistości leży w miejscu w którym w scenariuszu jest Świecie.
Sama mapa wygląda na kawał merytorycznej pracy, za który dzięki pAterowi.
Dzięki za miłe słowa.
Faktycznie Świecie jest po złej stronie Wisły. Zapisuję do poprawki, a dystans nie ma znaczenia, bo używam spatchowanej wersji gry, która pozwala mi stawiać miasta w dowolnej odległości od siebie. Dzięki za sugestię.
Liczba postów: 6
Korzystam z tej mapy + FIRS1 + City Growth Limiter na Spring patchu z Daylenght patchem. Od czego zależy rośnięcie miast? Sam transport pasażerów nie wystarcza, po jakimś czasie od uruchomienia połączenia z danym miastem, miasto przestaje rosnąć. Towary, żywność? W stacjach w miastach nie ma akceptowania niczego poza pasażerami chyba, że obok jest sklep lub hotel.
Liczba postów: 17
Liczba wątków: 3
Jak zmienić dodatki na tej mapie.?Scenariusz ustawiony jest pod serwer a ja chcę pograć na single player. Przedewszystkim chodzi mi o zmienienie ustawień Base Costs albo usunięcie go całkiem. Próbowałem edytować scenariusz ale nie mogę zmieniać NewGRF.
(08-01-2019, 14:49)Jasina napisał(a): Jak zmienić dodatki na tej mapie.?Scenariusz ustawiony jest pod serwer a ja chcę pograć na single player. Przedewszystkim chodzi mi o zmienienie ustawień Base Costs albo usunięcie go całkiem. Próbowałem edytować scenariusz ale nie mogę zmieniać NewGRF.
https://openttd-polska.pl/Thread-mapa-po...4#pid16314
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 13
Mam takie pytanie, czy ktoś mógłby zrobić jakieś podsumowanie? To znaczy - którą wersję mapy mam pobrać (czyli która jest najnowsza  ) i które dodatki/GRFy są potrzebne do gry? (Linki byłyby już szczytem wygody, a przy okazji bardzo mile widziane  ) Jestem tu nowy i nie za bardzo się orientuję, a chciałbym sobie na Polsce pograć  Przy okazji, czy ktoś kiedyś stworzył mapę Wielkopolski lub okolic Poznania, albo czy taka mapa jest w planach?
Yazalo
Liczba postów: 105
Liczba wątków: 13
Wygląda na to że przestałem być nowy, więc może odpowiem sobie sam  Dla nowych graczy:
0. Na samym początku pobieramy scenariusz według instrukcji z pierwszego postu w tym wątku.
1. Po uruchomieniu OpenTTD w głównym menu wybieramy Scenariusze.
2. Po lewej stronie okna, które się otworzy, znajdujemy scenariusz zaczynający się od Poland_pAter.
Przy pierwszym uruchomieniu konieczne będzie zainstalowanie NewGRFów, w tym celu:
I. klikamy przycisk Znajdź brakujące dodatki online znajdujący się po prawej stronie, na dole.
II. Domyślnie wybrana opcja to zaznacz wszystko, więc od razu możemy klikną przycisk Pobierz (w prawym dolnym rogu).
III. Po ukończeniu pobierania klikamy OK, czekamy aż gra przeskanuje pobrane pliki
IV. Po lewej stronie okna, które się otworzy, znajdujemy scenariusz zaczynający się od Poland_pAter
3. W prawym dolnym rogu klikamy Wczytaj
Powinno zadziałać
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
Witam. Bardzo fajna mapa. Chciałbym mieć możliwość budowania/fundowania przemysłu w trakcie gry. Opcja ta jest nieaktywna. Czy jest możliwość jej odblokowania? Kombinowałem w edytorze i w opcjach ale nic to nie dało. Opcja jest nieaktywna tylko w tym scenariuszu.
(02-12-2019, 19:25)zeton3 napisał(a): Witam. Bardzo fajna mapa. Chciałbym mieć możliwość budowania/fundowania przemysłu w trakcie gry. Opcja ta jest nieaktywna. Czy jest możliwość jej odblokowania? Kombinowałem w edytorze i w opcjach ale nic to nie dało. Opcja jest nieaktywna tylko w tym scenariuszu.
Fundowanie nowych przedsiębiorstw jest blokowane przez dodatek FIRS. Aby to odblokować, musisz zrobić 2 rzeczy:
1) w pliku openttd.cfg zmienić parametr "scenario_developer" z "false" na "true" (najlepiej wyłącz wcześniej grę),
2) w uruchomionym scenariuszu wejść w "Ustawienia NewGRF" > kliknąć na "FIRS Industry Replacement Set 1.4.4M" > Ustaw parametry > wyłączyć "Zapobiegaj powstawaniu przedsiębiorstw".
Możesz też przywrócić (obniżyć) koszty fundowania przedsiębiorstw w dodatku BaseCosts Mod 5.0 > funding industries: unchanged (ponieważ po którejś wersji mapy pozostawiłem koszt x16).
Liczba postów: 93
Liczba wątków: 16
Fajna mapka, jeśli można to z doświadczenia lepiej się gra na mapach z większą ilością wody, proponuję teren polski podłączyć z większą częśćia Bałtyku i będzie super, plus że 1024x1024 przy wielkich mapach nie odnajduje się, pozdr
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
|