MAPY Mapa Polski (pAter)
|
Liczba postów: 601
Liczba wątków: 19
07-05-2013, 19:45
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-03-2021, 19:38 przez pAter.)
Mapa Polski
Autor: pAter
Wersja mapy: 1.4
Licencja: CC-BY-NC-SA v3.0
Ostatnia aktualizacja: 21.06.2020 r.
Realistyczny teren stworzony został na podstawie mapy wysokości od NASA!
Instrukcja pobierania:
- Najpierw z dodatków online pobierz skrypt City Growth Limiter - bez niego miasta nie będą rosnąć.
- Możesz pobrać scenariusz na dwa sposoby:
- Przed włączeniem scenariusza musisz pobrać jeszcze wszystkie dodatki NewGRF (przycisk Znajdź brakujące dodatki online).
Wszystkie dodatki dostępne są z poziomu menu gry. Wymagana wersja OpenTTD: 1.10.0 lub nowsza.
Modyfikacje:
-> wersja HARD autorstwa McZapkie
-> wersja turniejowa z drogami międzymiastowymi
09-05-2013, 20:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-05-2013, 20:26 przez TadeuszD.)
Ad.1. Byłoby dobrze. Kamienie - dobry pomysł, ale może być cokolwiek innego.
Ad.2. Czemu nie? Mozna będzie puścić tam prom.
Ad.3. 2048 daje mozliwość odwzorowania wielu szczegółów, ale ja osobiście wolę mniejsze mapy, bo na nich jest więcej interakcji i trzeba więcej kombinować...
Ad.4. Niektóre z mniejszych, ale wybitnie kolejowych, też bym dodał, np. Jelenia Górę, Leszno, Ostrowiec Świętokrzyski, itp.
Ad.5. Parę smaczków by się przydało, ale bez przesady, żeby nie zaciemnić mapy.
Ad.6. Oczywiście, że jest sens. Stara chyba się już lekko zdezaktualizowała...
P.S.
Mapa Polski jest z zasady dość płaska i monotonna, z wąskim grzebieniem gór na południu. Czy uwypuklisz jakoś wzniesienia w centrum kraju, żeby nie było tak płasko?
10-05-2013, 01:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2016, 02:24 przez pAter.)
Edycja (2016-01-25) - Poniżej znajduje się oryginalny pierwszy post:
Cytat:PIRANHA stworzył dużą, fajną mapę Polski, jednak IMO pozostaje niedosyt jeśli chodzi jej o jakość, głównie przez jej starą datę utworzenia. Teraz można już tworzyć rzeki, więc odejdą wielkie kanały w górach no i same góry będą o wiele wyższe. Mamy dopracowane zestawy polskich pociągów PKP, samochodów i zabudowań miast. Do tego można dorzucić FIRS (jeśli zostanie wydany Polish PKP Set v2.0 to będzie idealnie w połączeniu z FIRS).
Przygotowałem już sobie mapę wysokości (w programie MicroDem - wygląda świetnie), zbieram mapki Polski z informacjami o rzekach, jeziorach, krainach, zasobach, zakładach przemysłowych itp. (wszelkie pomoce mile widziane). Zamierzam zamieścić kilka "smaczków", typu wszystkie 15 polskie latarnie morskie ; )
W związku z tematem mam kilka pytań:
1. Czy oznaczać granice państw na mapie? Jeśli tak, to w jaki sposób? Stawiać kamieniste tereny?
2. Czy na mapie ma być widoczny Sztokholm?
3. Rozmiary mapy - tworzyć 2048x2048, mniejszą, czy może przygotować kilka wersji?
4. Czy wystarczy umieszczenie miast powyżej 100 000 mieszkańców? Byłoby ich 39. W takim wypadku nie byłoby np. Sopotu. Tutaj ładnie widać miasta powyżej 20 tys. mieszkańców. BTW - ile maksymalnie może być miast w OpenTTD?
5. Czy podpisywać zatoki, góry, krainy, przejścia graniczne itp.? Z tym byłoby dużo roboty, ale myślę, że można to zaliczyć do tych "smaczków", o których wspomniałem wyżej.
6. Na koniec pytanie, czy tworzenie tej mapy ma jakikolwiek sens Jaka jest kondycja polskiej sceny OpenTTD na ten moment?
(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): Ad.3. 2048 daje mozliwość odwzorowania wielu szczegółów, ale ja osobiście wolę mniejsze mapy, bo na nich jest więcej interakcji i trzeba więcej kombinować... Również wolę mniejsze mapy - cięższa rywalizacja daje więcej frajdy z gry
(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): Ad.4. Niektóre z mniejszych, ale wybitnie kolejowych, też bym dodał, np. Jelenia Górę, Leszno, Ostrowiec Świętokrzyski, itp.
Wybitnie kolejowe... nie znam się za bardzo na ważnych punktach kolejowych...
(09-05-2013, 20:16)TadeuszD napisał(a): P.S.
Mapa Polski jest z zasady dość płaska i monotonna, z wąskim grzebieniem gór na południu. Czy uwypuklisz jakoś wzniesienia w centrum kraju, żeby nie było tak płasko? Nie mam zamiaru ingerencji w teren, który wrzucam do edytora jako mapę wysokości - mapa sama w sobie ma nierówności w wielu miejscach, a góry wyglądają naprawdę świetnie. Kiedy zacznę prace, wrzucę pierwsze screeny. Najpierw chciałem zasięgnąć kilku rad, żeby nie powtarzać roboty
Liczba postów: 18
Liczba wątków: 2
11-05-2013, 18:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2016, 18:15 przez freedom.)
Raczej nie sądzę, aby ktoś to w szybkim czasie zupdateował. Za dużo roboty moim zdaniem a za szybko się to zmienia
(11-05-2013, 18:21)freedom napisał(a): Raczej nie sądzę, aby ktoś to w szybkim czasie zupdateował. Za dużo roboty moim zdaniem a za szybko się to zmienia 
Piszesz o Polish PKP Set v2.0? Wystarczyłaby integracja z FIRS-em. Dużo się tam nie zmienia, prawda?
Liczba postów: 535
Liczba wątków: 12
Jak dla mnie to na mapie 2048x2048 (która jest jedynym dobrym rozmiarem na całą Polskę) powinny być miasto + 20k według mnie tak byłoby najlepiej. Ja osobiście gram z paczem wydłużającym dzień więc połączenie Szczecin-Przemyśl jest możliwe do obskoczenia. Gdyby dało się budować jeszcze większe mapy można by dać jeszcze mniejsze miejscowości (im więcej małych miasteczek tym bardziej są sensowne zespoły trakcyjne).
(14-05-2013, 18:54)Walter Novotny napisał(a): Jak dla mnie to na mapie 2048x2048 (która jest jedynym dobrym rozmiarem na całą Polskę) ... Kto co lubi - mnie osobiście zaczynają nudzić duże mapy, wolę pograć jakiegoś quicka na 512x256 do wartości firmy 25 mln € (1,5 godz. gry). Nie ma sensu oddawać realizmu jeśli chodzi o wielkość mapy (np. w stosunku do miast), bo to jest niewykonalne. Bardziej zależy mi na tym, żeby mapa była grywalna i ciekawa. Na 2024x2024 przez 100 lat nie połączysz ze sobą wszystkich tych miast od 20 tys.
Tutaj mam przykład jak wyglądałaby mapa przy rozmiarze 512x512:
[Obrazek: Tp8AbJ6l.png]
Gdyby przyjąć, że 1000 mieszkańców w OTTD w odniesieniu do rzeczywistości wynosi 1 mln, to mapa 512x512 byłaby, moim zdaniem, odpowiednia dla Polski:
[Obrazek: bo5L5l5l.png]
PS. Sztokholm chyba sobie daruję.
Liczba postów: 1,084
Liczba wątków: 10
15-05-2013, 19:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-05-2013, 19:26 przez TadeuszD.)
Gdy patrzę na ilość kratek, to wydaje mi się, że 512x512 to za mało. Pociąg z Krakowa do Katowic nie będzie miał żadnych szans się rozpędzić...  Jakby to wyglądało przy 1024x1024? Pokaż też, jak wyszły takie smaczki jak Półwysep Helski - da się tam puścić jakiś pociąg lub drogę?
I druga uwaga - jakoś Polska obrócona o 45 stopni nie za bardzo mi pasuje, ale to może tylko kwestia przyzwyczajenia.
(15-05-2013, 19:22)TadeuszD napisał(a): Gdy patrzę na ilość kratek, to wydaje mi się, że 512x512 to za mało. Pociąg z Krakowa do Katowic nie będzie miał żadnych szans się rozpędzić... Jakby to wyglądało przy 1024x1024? Pokaż też, jak wyszły takie smaczki jak Półwysep Helski - da się tam puścić jakiś pociąg lub drogę?
I druga uwaga - jakoś Polska obrócona o 45 stopni nie za bardzo mi pasuje, ale to może tylko kwestia przyzwyczajenia. Wrzucam galerię zdjęć dla różnych rozmiarów (podpisy nad screenami):
http://imgur.com/a/pRi7X
Półwysep standardowo jest jakiś pocięty, ale to kwestia kosmetyki - wiadomo, że bym go "dopieścił".
Obrót o 45 stopni jest raczej konieczny. Jakby nie patrzeć, to Polska ładnie wpisuje się w kwadrat, a gdyby była zrobiona na wprost, to na rogach zmieściłby się jeszcze Berlin, pół Bałtyku i cała Słowacja
[Obrazek: MMkiI0kl.png]
(tu ucięło Bieszczady )
1024x1024 chyba wygląda najlepiej. Grubości mierzei i tak trzeba będzie poprawić, ale odległości między głównymi miastami są już rozsądniejsze.
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
18-05-2013, 09:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2013, 09:19 przez wib_wk.)
Popieram rozmiar 1024, to chyba najrosądniejszy kompromis pomiędzy wielkością (grywalnością) a realizmem.
Ok, zatem 1024x1024!  Jeszcze proszę o opinię na temat przedsiębiorstw - FIRS czy oryginalne? A może ECS?
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 3
Jeśli mogę, to głosowałbym za FIRS.
(18-05-2013, 10:31)d0mi3l napisał(a): Jeśli mogę, to głosowałbym za FIRS.  Problem polega na tym, że mapa PIRANHI była robiona na jakichś 3 NewGRFach, które w tym momencie są przestarzałe i pewnie nawet nie ma ich w tym oficjalnym zestawie dodatków online. Pytanie, czy za 2-3 lata FIRS nadal będzie wspierany, czy następne pokolenia graczy nie będą miały problemów z pograniem sobie na mapie Polski, tak jak to wygląda w tej chwili. Ah i pozostaje kwestia tego, czy ktoś jeszcze pracuje nad Polish PKP Set v2.0, który ma obsługiwać FIRS...
Ja sam najchętniej grałbym z takimi dodatkami:
- FIRS industry replacement set
- ECS & FIRS original vehicle set (jeśli brak wsparcia Polish PKP Set dla FIRS)
- CS roads
- World Airliners Set
- Polish Road Set
- Polish PKP Set
- Polish building set
Ale im mniej dodatków, patrząc przez upływ czasu, tym lepiej
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
Prawda jest taka, że wystarczy dodać do paczki z mapą wszystkie niezbędne grafiki, i już problem z głowy  Nikt nie wie, czy za 3 lata Open będzie nadal rozwijany, moim zdaniem nie ma co aż tak w przyszłość wybiegać. Sety pojazdów raczej są bez większego znaczenia, bo równie dobrze można jeździć standardowymi gdyby jakimś cudem nie były kompatybilne. PKP 2.0 już obecnie współpracuje z FIRSem, więc wątpię żeby później wsparcie miało zniknąć  Gorzej z przedsiębiorstwami, tutaj trzeba się liczyć z ewentualnym brakiem wsparcia w przyszłości i konieczności gry na starszej wersji...
(18-05-2013, 12:29)qamil napisał(a): PKP 2.0 już obecnie współpracuje z FIRSem, więc wątpię żeby później wsparcie miało zniknąć  Zależy mi na tym, że jeśli ktoś po latach chciałby sobie zagrać w TTD, to pobiera OpenTTD + mapę Polski (sentyment połączony z patriotyzmem  ) to bez konieczności szukania plików z 5 różnych serwerów i do tego folderów na dysku, gdzie ma je wrzucić, mógł pobrać sobie wszystkie dodatki za pomocą 2 kliknięć i od razu mógł zacząć grać. W tym momencie PKP 2.0 nie ściągnę z poziomu gry, muszę szukać zewnętrznych źródeł. A wystarczy spojrzeć jak wygląda w praktyce podawanie linków do takich paczek z mapą i grafiką:
http://www.wykop.pl/wpis/1534463/openttd...to-lacze-/
Pobralibyście stąd tę mapę? :>
18-05-2013, 19:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2013, 19:48 przez TadeuszD.)
(18-05-2013, 13:13)pAter napisał(a): Zależy mi na tym, że jeśli ktoś po latach chciałby sobie zagrać w TTD, to pobiera OpenTTD + mapę Polski [...] i za pomocą 2 kliknięć i od razu mógł zacząć grać.
To będzie zależało też od tego czy TY będziesz aktualizował swoją mapę. Teoretycznie każdy update któregokolwiek dodatku, wykorzystywanego przez mapę, powinien skutkować upgrade'm samej mapy, aby korzystała z nowszych wersji tych dodatków.
Problem obecnej mapy Polski polega właśnie na tym, że Piranha ją stworzył, a następnie o niej zapomniał. Podobny los spotkał pierwszy set PKP.
Jeśli chodzi o dodatki, to FIRS jest chyba najbardziej kompletnym dodatkiem przemysłowym. ECS jest nieco bogatszy, ale wciąż rozwijany i przerabiany. PKP set 2.0 jest kompatybilny z FIRS-em, bo sam z nim grywam. No i wciąz go rozwijam, więc nie ma groźby, że nagle stanie się niekompatybilny z kolejnymi wersjami OTTD lub popularnych setów. To fakt, nie ma go w oficjalnych dodatkach, ale to kwestia formalnego zgłoszenia go tam, gdzie trzeba... Pozostaje kwestia dobrego setu samochodowego...
Liczba postów: 192
Liczba wątków: 0
No właśnie, żyjemy w coraz bardziej dynamicznej rzeczywistości i chyba niedługo trzeba będzie zacząć żądać od twórców deklaracji czy mają zamiar rozwijać swoje oprogramowanie ( i przez jaki okres dbać o jego aktualność) czy też to tylko jednorazowy pokaz możliwości.
Myślę, że jest to kwestia graczy - jeśli będzie dla kogo tworzyć, to ktoś zawsze będzie to doskonalił. Jeśli moja mapa się spodoba, jeśli ktoś dzięki niej będzie grał w OpenTTD, jeśli gracze będą wysyłali mi sugestie, to będę ją tworzył. Jeśli ktoś tego nie rozumie, to stworzy swoje dzieło i zostawi na pastwę losu.
Ja mam na myśli bardziej kwestię prostej drogi do pobrania mapy Polski i odpalenia jej.
Mapa PIRAHNI rozwijana przez KOZACKIEGO BOHUNA: http://openttd-polska.pl/showthread.php?tid=800 - częsci dodatków nie ma w oficjalnym zestawie, muszę szukać na jakichś serwerach.
Kiedyś odpalenie TTD było proste - mapy były zawsze kompatybilne, więc pobierałeś i grałeś. Teraz mamy fajne ulepszenia, ale kosztem skomplikowania przy pobieraniu. I teraz trzeba się postawić na miejscu kogoś, kto dopiero co dowiedział się o OpenTTD (na tych osobach zależy mi najbardziej, bo to oni podtrzymują życie społeczności graczy) - nagle dowiaduje się o jakichś dodatkach, musi nauczyć się je pobierać. Gdy są na oficjalnej liście, to nie ma problemu. Ciekawe ile osób w ostatnim czasie odpaliło mapę Polski PIRAHNI lub BOHUNA.
Wracając do mojej mapy - rozpocząłem już prace:
http://imgur.com/a/aGdBy
Jak już wcześniej wspomniałem, mapę wysokościową mam naprawdę dobrą. Google Earth + MicroDEM pozwalają mi na dobre odwzorowanie granic państw na podstawie np. gór (granica wschodnia będzie najgorsza  ).
Planuję podawać ważniejsze punkty, podpisuję np. szczyty gór, parki narodowe, czy większe jeziora.
PS. Coraz bardziej jestem przekonany do tego, żeby zrobić mapę na standardowym zestawie. Jeśli wersja PKP set w oficjalnym zestawie nie będzie wspierała FIRSa, to będę musiał zrezygnować z któregoś z nich.
19-05-2013, 15:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2013, 15:29 przez TadeuszD.)
(19-05-2013, 13:26)pAter napisał(a): Jeśli wersja PKP set w oficjalnym zestawie nie będzie wspierała FIRSa, to będę musiał zrezygnować z któregoś z nich.
PKP Set 1.6 obsługuje tylko standardowy zestaw towarów.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
|