Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD. Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami. Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.
Moje skrzyżowanie przeznaczone na większą ilość pociągów. Największa wada to że zajmuje dużo miejsca... Unikałem mostów i przecinania się torów. Zbudowane tylko za pomocą jednej sygnalizacji, ale to się zmieni. Zawracanie znajduje się przed skrzyżowaniem (nie widziałem sensu żeby jechały przez całe skrzyżowanie).
wiele ostrych zakretow...To po prostu rozczlonkowanie(na plasko) koniczynki.imho to jest raczej nei do odtworzenia przy pomocy c&p,nie uzylbym tego podczas normalnej gry.
Wiem, że odkopuję temat, ale po prostu chciałem się pochwalić swoim "trudnym" skrzyżowaniem, a nie chcę zaśmiecać działu. Widać, że ukształtowanie terenu, inne przeszkody itd. spowodowały, że zrobiłem ciekawą stację-skrzyżowanie i zamierzam się nią pochwalić.
(19-04-2015, 11:27)jakubg1 napisał(a): Wiem, że odkopuję temat, ale po prostu chciałem się pochwalić swoim "trudnym" skrzyżowaniem, a nie chcę zaśmiecać działu. Widać, że ukształtowanie terenu, inne przeszkody itd. spowodowały, że zrobiłem ciekawą stację-skrzyżowanie i zamierzam się nią pochwalić.
25-01-2017, 16:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-01-2017, 16:35 przez McZapkie.)
Odgrzewam temat, nie moje, znalezione na reddit, ale wygląda na praktyczne bo zajmuje małą przestrzeń (w sensie powierzchni): http://i.imgur.com/z4964kX.png
PS. ruch lewostronny.
28-01-2017, 04:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2017, 04:41 przez kabexxx.)
Myślę, że bardziej praktyczne byłoby rozłożenie na kilka węzłów. Jak widać na screenie, może być zator (pociąg na pierwszym planie zawrócił). Niepotrzebne są też rozdzielenia przed węzłem jednego toru na kilka. Chyba że ruch jest naprawdę nieprzewidywalny, wtedy spoko, inaczej się nie da.
Tak nawiasem mówiąc skrzyżowania typu X to trochę sztuka dla sztuki, w rzeczywistości rzadko się je wykonuje, bo mała jest szansa że akurat 4 odcinki się spotkają w jednym punkcie i trzeba z każdego kierunku w każdy robić przejścia. Zazwyczaj są potrzebne skrzyżowania typu Y.
A skrzyżowanie typu X można potraktować jak dwa szeregowe skrzyżowania typu Y.
You have to register before you can post on our site.
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach.