Moje własne super skrzyżowanie
|
Liczba postów: 57
Liczba wątków: 2
(13-06-2009, 22:28)soltys83 napisał(a): ... zawsze wygrywam, nawet, gdy zaczne grac kilka lat po innych graczach.
Chętnie podejmę wyzwanie...
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
29-06-2009, 20:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2010, 09:15 przez Mouse.)
Zainspirowane czyimś pomysłem.
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Liczba postów: 6
Liczba wątków: 1
moja propozycja na skrzyżowanie dwóch tras tak żeby pociągi mogły pojechać w każdą stronę:
http://img442.imageshack.us/img442/3108/...tylip2.jpg
Cel - minimalizacja drogi, jaką pokonują pociągi przez skrzyżowanie i oczywiście jak najmniej skrzyżowań torów.
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 9
30-08-2009, 22:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-05-2010, 09:16 przez Mouse.)
Korzystając z okazji:
Liczba postów: 6
a propo mojego skrzyżowania to raczej PBS-ów nie zastosuje bo po prostu ich nie używam, jeszcze dobrze ich nie poznałem, wole bawić się na razie normalną sygnalizacją  jak coś jeszcze udoskonale to zamieszczę zdjęcie, chociaż na razie nie mam pomysłów na kolejne ulepszenia - jakieś propozycje?  podoba się mi Twoje skrzyżowanie Alkomat, jest proste i nieduże, chociaż wg mnie środkowa część z tunelami przy wielu pociągach może stanowić newralgiczne miejsce
Liczba postów: 81
Liczba wątków: 5
(31-08-2009, 11:24)Emil7 napisał(a): a propo mojego skrzyżowania to raczej PBS-ów nie zastosuje bo po prostu ich nie używam, jeszcze dobrze ich nie poznałem, wole bawić się na razie normalną sygnalizacją jak coś jeszcze udoskonale to zamieszczę zdjęcie, chociaż na razie nie mam pomysłów na kolejne ulepszenia - jakieś propozycje? podoba się mi Twoje skrzyżowanie Alkomat, jest proste i nieduże, chociaż wg mnie środkowa część z tunelami przy wielu pociągach może stanowić newralgiczne miejsce  jakby nie patrzeć, sygnałów blokowych też nie poznałeś, masz tam kilka miejsc na postawienie open-presignal/combo-presignal/end-presignal.
Masz szczęście (albo nieszczęście), że zaczynasz od razu z PBS, ich nie trzeba się uczyć.
PBS - mniej uczenia - mniejsze użycie mózgu - większe użycie procesora do tras
Blokowy - na odwrót.
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
05-09-2009, 17:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2009, 17:52 przez Przemas.)
Witam na forum, jestem starym graczem Ottd i na moich mapach nigdy nie robię takich skrzyżowań co większosc graczy. Chodzi mi o to że propozycje węzłów przypominaja węzły autostradowe gdzie można z każdego kierunku w każdy pojechać, lepiej jest robić skrzyżowania w takim kształcie by pociągi obierały konkretną trasę,(mimo iż moze nie być najkrótsza) dla naszego pomysłu i odpowiedniego rozwiazania ruchu jest jak dla mnie lepszym rozwiązaniem.
Możesz dać screen z jakimś konkretnym przykładem i opisem?
Liczba postów: 2
Liczba wątków: 0
(05-09-2009, 19:52)mouse napisał(a): Możesz dać screen z jakimś konkretnym przykładem i opisem?
[Obrazek: mapacy.jpg]
Jak widać to nie ma potrzeby robienia tu typowej "trąbki" bo i tak nie jest potrzebna, jak z Czestochowy chcesz pojechać gdzieś w stronę Górnego Ślaska to z głównego dworca od razu na dół sie jedzie i tyle. Jak wiodać na fragmencie mapy świata takich skrzyżowań jest więcej.
A najwydajniejsze skrzyżowanie w którym można z każdego kierunku w każdy pojechać to jak zaobserwowałem wygląda tak: [Obrazek: skrzi.jpg] Oczywiscie wywalajac odpowiednie fragmenty można zrobić tak by pociągi mogły mieć dostepne tylko np dwa a nie trzy kierunki do dalszej jazdy.
My projektując nowe skrzyżowania zwracamy uwagę na takie rzeczy czy dany tor będzie używany czy nie. Nie budujemy skrzyżowania na 4 strony świata jeśli pociągi będą jeździły tylko w 2 strony.
Liczba postów: 859
Liczba wątków: 22
fajne drogi, podalbys nazwe grfa ;-)
Liczba postów: 24
24-12-2009, 22:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-12-2009, 23:01 przez kondzio2003.)
@ Przemas... ja bym powiedział, że to drugie skrzyżowanie nie jest takie najwydajniejsze bo główne tory muszą pokonywać wzniesienia, na których pociągi zwalniają...
A oto najbardziej skomplikowane i pokręcone skrzyżowanie jakie udało mi się zrobić. Ewoluowało ono przez długie lata rozgrywki. Ma wiele dojazdów i wylotów. Rok 2006. Wtedy nie było nawet presygnałów  a OpenTTD miał wersję 0.4.x ... to były czasy.
http://ganglcn.ovh.org/openttd/Kondzio%2...big%29.JPG - sklejone z kilku screenów w Paincie, stąd ta biała krecha na środku obrazka.
Tutaj można zobaczyć więcej moich screenów z czasów kiedy grałem w Opena. Mozna by powiedzieć, że zatrzymałem się w epoce kiedy weszły NewIndustries w wersjach testowych. Od tamtej pory nie miałem okazji pograć.
http://ganglcn.ovh.org/openttd/
Proszę o komentarze  )
EDIT:właśnie znalazłem jeszcze stare nie publikowane screeny, z końcówki tamtej rozgrywki, kiedy gra praktycznie się zawieszała przez wielkie stacje i masę pociągów. W wolnej chwili wrzucę je tam.
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Skręty 90stopni. Bardzo słabe skrzyżowanie.
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
niom ,sczególnie że jest to skrzyżowanie dla najszybszych pociagów w grze...które na tych zakrętach stracą z 90% szybkości.
Przypominam, że ja to tworzyłem ponad 3 lata temu. W polskim internecie nie było żadnej ciekawej strony o OTTD oprócz dwóch forów internetowych. Nie posiadałem żadnej wiedzy teoretycznej o tej grze. Tylko tyle co sam dowiedziałem się z gry... a więc jaka jest definicja tego ostrego zakrętu i jaki musi byc zakręt aby pociąg na nim nie zwalniał?
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
2 fora internetowe, to już dużo. Na jednym przecież miałeś moderatora. 
Rano screena walne  Chociaz... chyba gdzies to na forum bylo,
Liczba postów: 240
Liczba wątków: 19
To może ja pokarze
[Obrazek: skrety.jpg]
Na pierwszym obrazku jest najkrótszy skręt, na 1 kratkę więc pociąg bardzo zwalnia. Na 2 skręt jest na dwie kratki, niewiele więcej a pociąg jedzie już 2x szybciej! 3 kratki również szybciej. Tak więc im dłuższy skręt tym mniej pociąg zwalnia.
(26-12-2009, 08:26)Rysh napisał(a): Na jednym przecież miałeś moderatora.  a nawet admina, co nie znaczy, że byłem najmądrzejszy w temacie...
Liczba postów: 224
Liczba wątków: 9
(24-12-2009, 22:53)kondzio2003 napisał(a): pokonywać wzniesienia, na których pociągi zwalniają...
Wyprowadź mnie z błędu jeśli się mylę, ale skoro zwróciłeś uwagę na zwalnianie pociągów na wzniesieniach, a na swoim masz ostre zakręty to mogę wywnioskować ze grałeś na Oryginalnym modelu przyśpieszania pociągów? Na którym pociągi zwalniają na wzniesieniach ale nie zwalniaj na ostrych zakrętach, co jest zupełnym przeciwieństwem Rzeczywistego modelu.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
Ostatnie posty
|
Projekt polskie budynki
|
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19 |
Projekt polskie budynki
|
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10 |
Projekt polskie budynki
|