Nowy dział dla Simutrans?
|
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
20-06-2012, 18:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-06-2012, 23:01 przez Rysh.)
a można poprosic linka do simutrans?
//Rysh: oddzieliłem od poprzedniego wątku zbędne posty, kontynuujemy w tym temacie czy warto zakładać osobny dział dla Simutrans?
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Daniel, patrzyłeś 1 link na google po wpisaniu Simutrans?
Liczba postów: 1,356
Liczba wątków: 114
Liczba postów: 1,132
Liczba wątków: 80
To może lepiej zrobić osobny dział dla Simutrans?
Osobny dział byłby dobry, gdybyśmy mieli jakiś support do tego albo serwer odpalony najlepiej...
Liczba postów: 1,370
Liczba wątków: 52
Ciekawe jak z zainteresowaniem takiego działu.
//Oddzielam.
Liczba postów: 278
Liczba wątków: 8
Pewnie podobnie jak z działem o Teeworlds, choć póki istniał forumowy serwer to jako tako dział istniał. Z drugiej strony, przynajmniej byłoby w polskim internecie jakieś sensowne miejsce dotyczące tej gry - rozreklamować na forach, gdzie jest coś o Simutrans wspomniane, dać info na głównym forum gry i może by coś ruszyło...
Liczba postów: 423
Liczba wątków: 32
Mam problem z pociągami: OTÓŻ dałem pociąg na stacje towarową żeby sie załadował ale nie chce się załadować a chociaż w rozkładzie dałem 100% ładunku....Co jest :<?
Liczba postów: 458
Liczba wątków: 35
Stworzenie takie działu nie zaszkodzi(Najlepiej jak nie będziemy robić 10 poddziałów,tylko jeden dział Simutrans,w przpadku wzrostu zainteresowania rozbijemy na wiecej działów,nie ma potrzeby robienia problemu), najwyżej się go w przyszłości usunie.
Jestem za.
(To ja sobie ściągne simutrans i przetestuje  )
Ehh. Jeszcze raz. Dopóki nie mamy nic wspólnego z Simutrans (serwer czy chocby większa wiedza) niczego nie zakładamy. Gdybyśmy zdecydowali się do założenia to oddzielny dział(?), tak, jak OpenTTD.
Ktoś coś wie na temat pak'ów? Ktoś ma opanowane koleje? Bo ja na pewno nie. Koleje idą mi tam ciężko przez te semafory... Nie jest to zbyt jasno opisane nawet w manualu czy na forum...
Uwierzcie, że to jest ciężki temat do ogarnięcia, chyba, że ktoś ma to ogarnięte na tyle, że napisze nam jakieś poradniki do tego.
24-06-2012, 22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-06-2012, 22:18 przez qamil.)
Paki to akurat nie problem, nic tam zbytnio do ogarnięcia nie ma  To akurat mogę opisać, pomóc czy cokolwiek. Co do kolei, to ja znam tylko zwykłe i "wyboru peronu" - inne gorzej, faktycznie sporo tego jest, ale nie na tyle żeby było niemożliwe do ogarnięcia. Co do serwera, to dopóki go nikt nie założy, choćby dla testów, nic takiego nie będzie - tak więc jeśli ktoś chce/może pobawić się z tym, to zapraszam na PW - teraz będę miał nieco czasu (koniec szkoły), więc będzie można ogarnąć
Największy problem to odpalenie serwera. Tylu błędów jeszcze nie widziałem na oczy podczas uruchamiania  W opisie jest tylko info aby użyć -server i skonfigurować cfg...
Ja tam odpaliłem jedynie z -server port, nie patrzałem na błędy i zacząłem grać  Na oficjalnym forum jest temat o stawianiu serwera, może coś pomoże: http://forum.simutrans.com/index.php?topic=8230.0
Liczba postów: 103
Liczba wątków: 10
Serwera jeszcze nie ma sensu odpalać - jest to wersja testowa. Co do PAK'ów to jest coś jakby paczka newgrf.
Raczej bym obstawiał tutaj coś jakby set grafik z Opena, czyli OpenGFX lub oryginalny. Jest to ich połączenie - dwa poszczególne paki ze sobą nie współpracują, trzeba wybrać jeden na jakim się gra, różnią się wielkością (PAK64 i PAK128, można porównać do grafiki 8bit i 32bit w openie) jak i tematyką (są standardowe, są poświęcone niektórym krajom [Niemcy, Japonia, Wielka Brytania, a powstaje również pak polsko - węgierski], są też wirtualne czyli w kosmosie [coś ala TTD Mars] albo wersja komiksowa). Jest to coś takiego jak wybór klimatu w Openie, czyli standardowy lub toyland.
@quamil: pod windowsem czy linuxem odpalales?
26-06-2012, 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-06-2012, 20:29 przez qamil.)
@Myszu, pod Windowsem. Na linuksie jakiś czas już nie pracowałem, pamiętam że nawet singla aktualnej wersji nie dałem rady odpalić (pokopane coś miałem z ustawieniami użytkowników). No ale nieważne - czy do folderu z simutrans, tam gdzie odpalasz serwer [nie w moich dokumentach (lub ~/.simutrans)] wrzuciłeś paka, np. pak64? Bo żeby serwer działał nie wystarczy sama gra, musi też mieć pak wrzucony (potem podczas podłączenia gra porównuje pliki gracza z plikami serwera).
(26-06-2012, 20:29)qamil napisał(a): @Myszu, pod Windowsem. Na linuksie jakiś czas już nie pracowałem, pamiętam że nawet singla aktualnej wersji nie dałem rady odpalić (pokopane coś miałem z ustawieniami użytkowników). No ale nieważne - czy do folderu z simutrans, tam gdzie odpalasz serwer [nie w moich dokumentach (lub ~/.simutrans)] wrzuciłeś paka, np. pak64? Bo żeby serwer działał nie wystarczy sama gra, musi też mieć pak wrzucony (potem podczas podłączenia gra porównuje pliki gracza z plikami serwera).
Windows mnie nie interesuje. Nie będę stawiał osobnego serwera Windowsowego na simutrans...
W folderze ~/simutrans mam pak64, w cfg odznaczyłem ścieżkę do pak'u i... dupa. Pluje się (o ile dobrze pamiętam) o redefiniowane funkcje czy cuś. Nie przytoczę dokłądnie bo usunąłem simutrans z serwera.
Problem może wynikać jeszcze z czegoś innego - otwieranie serwera nie ma interfejsu linii komend. Gra uruchamia się w takim okienku, w jakim to robi przy graniu single - poza wybraniem paka, który jak piszesz umieściłeś w cfg (jeśli ścieżka prawidłowa to powinno być ok, zasadniczo podfolder z pakiem powinien być tam gdzie pliki wykonywalne gry ale skoro zmieniłeś w cfg to nie powinno być problemów) trzeba jeszcze stworzyć/wczytać mapę. Jeśli nie masz graficznego dostępu do tego (podglądu pulpitu, żeby zobaczyć czy menu gry się uruchamia) - może być problem.
Tekstowy interfejs ma podobno wersja Simutrans-Experimental, ale to jest testowa wersja przyszłej wersji beta itd, więc raczej tym bardziej nie ma sensu się bawić  Serwer simutrans raczej powinien działać na zasadzie wejścia, testów czy porady komuś. Co prawda są "stałe" serwery do simutrans, ale ilość takich serwerów będących obecnie online (według "master listy") wynosi 3: http://servers.simutrans.org/list
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
|
Witaj
|
You have to register before you can post on our site.
|
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
|
Szanowni użytkownicy OpenTTD Polska,
|
Chcielibyśmy Was poinformować, że po wielu latach działalności, nasze forum zostanie wyłączone za 3 miesiące (koniec lipca 2023), a 9 miesięcy później zostanie całkowicie usunięte. Zdecydowaliśmy się na tę decyzję z powodu spadku aktywności użytkowników oraz zmian w sposobie interakcji i dzielenia się wiedzą w społeczności OpenTTD.
Chcemy jednak podkreślić, że nie kończymy naszej działalności całkowicie. Nadal będziemy dostępni na Discordzie oraz Facebooku, gdzie będziemy mieli nadzieję kontynuować rozmowy i dzielić się wiedzą zainteresowanymi graczami.
Dziękujemy Wam za lata aktywności na naszym forum i mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować naszą współpracę w innych miejscach. |
Z poważaniem, |
Zespół OpenTTD Polska. |
Ostatnie posty
|
Projekt polskie budynki
|
Tak, zamierzam wrzuc...McZapkie — 16:19 |
Projekt polskie budynki
|
Postanowiłem zrewi...pAter — 12:10 |
Projekt polskie budynki
|