19-01-2018, 18:29
Niestety, ale w OpenTTD nie jest to możliwe.
Mapy Mapa Polski (pAter)
|
19-01-2018, 18:29
Niestety, ale w OpenTTD nie jest to możliwe.
19-01-2018, 22:48
Chodzi o wsp zarządce torów ? Bo z tymi liniami na start to jest możliwe tylko że to by musiał być save a nie scenariusz i by sie miało firme z nazwą twoja nazwa (przykładowo) i 100.000 pożyczki
20-01-2018, 13:36
Każda firma ma swoje oddzielne tory, w logice OpenTTD nie ma czegoś takiego jak współdzielone tory.
20-01-2018, 15:27
Cytat:Każda firma ma swoje oddzielne tory, w logice OpenTTD nie ma czegoś takiego jak współdzielone tory. Polemizowałbym: O dorobieniu głównych linii istniejących w 1918 na mapie w wersji JGR już dawno myślałem, ale czekam na nową wersję PKP na bananach. Podmiana grf z pojazdami na istniejącym save rozwala wszystko. W scenariuszu bez pojazdów jakoś to jeszcze uchodzi płazem.
21-01-2018, 15:10
(19-01-2018, 12:00)PawelKolejarz napisał(a): A co wy na to aby zamiast na starcie gry było kilka lini kolejowych które faktycznie były w 1950 roku w polsce ?? Wtedy to by musiał być save a nie scenariusz chyba. No i najlepiej żeby był jakby zarządca torów taki jak np PKP/PLK w dzisiejszej Polsce i że wszystkie firmy mogą po tych torach jeździć ? Przyznam, że bardzo, bardzo fajny pomysł. ![]() Save bez problemu można przerobić na scenariusz, wystarczy zmienić końcówki plików i zamieścić je we właściwym folderze. Zauważyłem jednak, że jest pewien bug z opłatami za korzystanie z infrastruktury. Zrobiłem mały test i jedna z 3 firm pomimo korzystania z tych samych torów (firmę nazwałem PKP Infrastruktura), wożąca towary nie płaciła nic. Brakuje też zróżnicowania wysokości opłat w zależności od typu torowiska - wszędzie są takie same. Ale ogólnie pomysł, ma perspektywy ![]()
21-01-2018, 15:44
Nie płacisz, jeśli masz długi (z tego samego powodu dla którego nie możesz przekazywać pieniędzy innej firmie mając długi)
21-01-2018, 22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-01-2018, 22:35 przez PawelKolejarz.)
Moim zdaniem dzięki tym liniom kolejowym ,,na start'' będzie można zacząć od przewozów dalekobieżnych bo jak sie ma 200.000$ (z pożyczką) na start to dłuższą linie i sensowny skład na nią wyprawić jest trudno :/
Hmm tylko że jeżeli będą linie istniejące w roku 1918 to nie będzie węglówki , która idzie przez wielkopolske oraz pomorze i kaszuby a na kaszubach (ostatnie 100km lini) jest ona nieodłącznym elementem komunikacji. Ciekawy przypadek jest w okolicach glincza koło Żukowa gdzie krzyżują sie 2 linie kolejowe (201 i 229) przez co miasto ma połączenie kolejowa z resztą polski (co prawda przez linie 229 mało co jeżdzi a jeśli już to stonka/traxx z lawetami/pudernicami )
22-01-2018, 17:20
Tak, a potem narzucimy firmy PKP Intercity, PKP Cargo, SKM Warszawa, Koleje Mazowieckie/Śląskie, a na koniec dojdzie do tego, że firmy będą miały z góry narzucony tabor, tylko wejdziesz, wypuścisz pociągi z zajezdni i zaczniesz zarabianie milionów?
Trochę więcej miejsca dla kreatywności...
22-01-2018, 21:35
no to może jeszcze kolejke torfową zrobisz w jakiejś kopalni torfu ?? ;p
Nie bądź toxic ![]()
23-01-2018, 18:04
Cytat:Moim zdaniem dzięki tym liniom kolejowym ,,na start'' będzie można zacząć od przewozów dalekobieżnych bo jak sie ma 200.000$ (z pożyczką) na start to dłuższą linie i sensowny skład na nią wyprawić jest trudno :/ Ustalmy jedno: współdzielone linie mogą być tylko na serwerze JGR który wspiera współdzielenie infrastruktury. Czyli np. na mojej wersji mapy, gdzie faktycznie mają sens, bo najtańsza lokomotywa kosztuje 200.000 GPB, a depo prawie 2 mln (przy pożyczce 5 mln GPB z oprocentowaniem 4%). Na wersji oficjalnej openttd czyli na serwerze z oryginalną mapą, współdzielenie torów nie będzie działać. Zresztą ustawienia są tam tak łatwe, wręcz sandboxowe, że za 200tys można postawić bardzo dużo, więc nie ma potrzeby robić współdzielonych linii.
18-02-2018, 09:15
Cześć,
ostatnio grałem na Mapie Polski, na jakimś polskim serwerze. Ogólne wrażenia bardzo dobre, mapa bardzo fajnie odwzorowuje rzeczywisty układ przedsiębiorstw (przynajmniej w moim regionie). Mam tylko jedną małą uwagę - Świecie jest na mapie po złej stronie Wisły. Rozumiem że jeśli przenieść je na drugą stronę to byłoby zbyt blisko Grudziądza. Stąd propozycja zmiany nazwy miejscowości na Chełmno. Chełmno w rzeczywistości leży w miejscu w którym w scenariuszu jest Świecie. Sama mapa wygląda na kawał merytorycznej pracy, za który dzięki pAterowi.
19-02-2018, 01:29
(18-02-2018, 09:15)GertosPP napisał(a): Cześć, Dzięki za miłe słowa. Faktycznie Świecie jest po złej stronie Wisły. Zapisuję do poprawki, a dystans nie ma znaczenia, bo używam spatchowanej wersji gry, która pozwala mi stawiać miasta w dowolnej odległości od siebie. Dzięki za sugestię.
15-03-2018, 16:43
Korzystam z tej mapy + FIRS1 + City Growth Limiter na Spring patchu z Daylenght patchem. Od czego zależy rośnięcie miast? Sam transport pasażerów nie wystarcza, po jakimś czasie od uruchomienia połączenia z danym miastem, miasto przestaje rosnąć. Towary, żywność? W stacjach w miastach nie ma akceptowania niczego poza pasażerami chyba, że obok jest sklep lub hotel.
08-01-2019, 14:49
Jak zmienić dodatki na tej mapie.?Scenariusz ustawiony jest pod serwer a ja chcę pograć na single player. Przedewszystkim chodzi mi o zmienienie ustawień Base Costs albo usunięcie go całkiem. Próbowałem edytować scenariusz ale nie mogę zmieniać NewGRF.
08-01-2019, 18:48
(08-01-2019, 14:49)Jasina napisał(a): Jak zmienić dodatki na tej mapie.?Scenariusz ustawiony jest pod serwer a ja chcę pograć na single player. Przedewszystkim chodzi mi o zmienienie ustawień Base Costs albo usunięcie go całkiem. Próbowałem edytować scenariusz ale nie mogę zmieniać NewGRF. https://openttd-polska.pl/Thread-mapa-po...4#pid16314 |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|